Wczoraj na terenach Zamku w Mosznej przygotowano uroczystości związane ze Świętem Województwa Opolskiego i 25-leciem Obrony Województwa Opolskiego. Na odwiedzających teren imprezy czekało ponad 60 producentów lokalnych produktów, punkty informacyjne i doradcze Urzędu Marszałkowskiego oraz zaprezentowano stypendystów Marszałka.
To święto jest dla mieszkańców. Od 11:00 chwalimy się tym, co nasi mieszkańcy mają do zaproponowania w kulinariach, produktach, które tworzą. Skoro Radio Ziemi Wieluńskiej to chciałbym serdecznie pozdrowić wszystkich tych, którzy przyjechali z tamtej części z Kowali, Rudnik, Praszki – bardzo się cieszę. Chwalimy się ludźmi, ich pomysłami, tym co jest dla nich ważne. Podałem przykład kulinariów. Cały czas na scenie występują „Opolskie Szmaragdy”, czyli najbardziej przez nas wyróżnieni twórcy, artyści, z lokalnych ośrodków kultury. Później będziemy pokazywać „Marszałkowskie Talenty”, czyli osoby, które zasługują na to aby przez rok otrzymać dofinansowanie od Marszałka na rozwój swojej aktywności kulturalnej. Kolejny raz 50 osób w ten sposób docenimy. Teraz jesteśmy w tej strefie, gdzie prezentują się samorządy lokalne i my, jako samorząd województwa, to czym się zajmujemy na co dzień, edukacją, służbą zdrowia, zarządzaniem drogami, zajmujemy się również polityką społeczną. Pokazujemy nas, urzędników na tle tego, co robimy dla ludzi, bo mnóstwo naszych decyzji dotyczy ludzi.
– mówił marszałek Andrzej Buła.
Posłuchaj również:
Gościem Radia ZW był Andrzej Buła, marszałek województwa opolskiego
Gościem Radia ZW była Maria Żurek, prezes Kluczborsko-Oleskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej
Gościem Radia ZW był Marek Kot autor książki „Tajemnice Kominiarza”
W trakcie wydarzenia marszałek województwa opolskiego wręczył nagrody „Zabytek na medal”, jak czytamy na stronie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Opolskiego:
W kategorii utrwalenie wartości zabytkowej obiektu, poprzez przeprowadzenie robót budowlanych lub prac konserwatorskich, nagrodę otrzymał Zamek Książęcy Niemodlin i Mirosław Garack, właściciel zamku w Bożejowie. Za remont zabytkowej kamienicy w Nysie przy ul. Brackiej nagrodę odebrała Elżbieta Harhura, prezes Nyskiego Księstwo Jezior i Gór. Uznanie zdobył również obiekt z Brzegu. Chodzi o willę z 1874 r. i budynek wozowni. Nagrodę odebrał Janusz Piotrowicz, który na własną rękę przeprowadził remont. Podobnie nagrodzone zostały prace związane z remontem budynku, gdzie mieści się nowa siedzibą biura podróży Itaka przy ul. Damrota 2 w Opolu. W kategorii utrwalenie wartości zabytkowej obiektu, poprzez przeprowadzenie robót budowlanych lub prac konserwatorskich, nagrodzono prace konserwatorskie przy ołtarzu głównym z kościoła pw. św. Mikołaja w Dzielowie, Kościół Parafialny pw. św. Michała Archanioła w Szklarach i Kościół św. Jakuba Apostoła w Małujowicach. W kategorii adaptacja obiektu zabytkowego na nowe cele i formy wykorzystania, nagrodę otrzymała Huta Żelaza w Zagwiździu.
W zorganizowanym konkursie kulinarnym wyniki prezentowały się następująco:
Kategoria produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:
Produkty i przetwory mięsne: Kaczka w dymie – Lis w kurniku Bożena Kała
Produkty mleczne: Masło – Mirela Paterok
Miody: Miód leśny nektarowo – spadziowy – Pasieka Opawska Barć za miód leśny nektarowo-sadziowy
PPHU Gospodarstwo Pasieczne „MAJA” Andrzej Krzak Rudnicki za rudnicki miód akacjowy
Wyróżnienia w tej kategorii:
Marcin Henke za polędwicę wieprzową
Ryszard Smorczewski za smalec mojej omy
Stowarzyszenie Kobiet i Gospodyń Wiejskich w Gąsiorowicach za syr wiejski
Szczepan Mały za miód łąkowy
Pasieka Zapylone Kewin Kroll za pierzgę pszczelą w miodzie wielokwiatowym
Kategoria produktów pochodzenia roślinnego:
Przetwory warzywne: Teresa i Norbert Kern – ogórki czosnkowe ze studni
Produkty zbożowe: GS Praszka za chałkę
Wyroby cukiernicze: Tort śląski – Stowarzyszenie “Nasze Górki”
Wyróżnienia w tej kategorii otrzymali:
Aleksandra Wierszak za chleb orkiszowy
Lidia Fronia za windbojtle
Stowarzyszenie Odnowy Wsi Biedrzychowice za nussecken
Napoje regionalne:
Napoje bezalkoholowe: kompot z augustówek – Irena Wala
Napoje alkoholowe: Ajerlikier – Cukiernia Magosz Maria Magosz oraz Muscatto – Winnica rodzina Marcin Cwielong
Inne produktu regionalne:
Bigos z kiszonej kapusty czerwonej – Irena Jasińska
Najwyżej ocenione potrawy przygotowali:
I miejsce – Stowarzyszenie „Nasze Górki” – Armerittry, Kassler
II miejsce – Opolanka sp. z o.o. – Smażony krupniok, Mus z karpia z babką ziemniaczaną i szparagami – Opolanka sp. z o. o)
III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Niezdrowicach – Polewka z kapołki, Krupniok na ciapkapuście
Wyróżnienia otrzymały:
KGW w Dąbrowie za Goniłeżkę i Kasslera w zołzie krzanowej z gumiklejza ,
Stowarzyszenie Kobiet i Gospodyń Wiejskich w Gąsiorowicach za żur z maślanki, wątróbkę drobiową z młodymi kartoflami, koperkiem i szarpanym szałotem na słodko – kwaśno oraz kompot z truskawek i rabarbaru,
KGW w Nasalach za Polską zupę grzybową ze swojskim makaronem, królika z sosem śmietanowym podanym z kluskami śląskimi i mieszanką kiszonych warzyw
Poznaliśmy też nominowanych do Nagród “Perły 2023”. W kategorii produkt są to:
1. Półgęsek wędzony – Bożena Kała
2. Bułczanka – Gospodarstwo rolne Anita i Jan Gorzellik
3. Karp wędzony niemodliński – Państwowe Gospodarstwo Leśne Lasy Państwowe Gospodarstwo Rybackie Niemodlin
4. Miód lipowy – Pasieka Opawska Barć Katarzyna Maryniak
5. Chleb na maślance z ziarnami – Zakład Piekarniczo-Cukierniczy L.B. Zimmermann
6. Frankfurter Kranz – KGW Dziouchy z klasą
7. Stylowa nalewka wiśniowa z miętą z Rybnej – Konstanty Gliwiński
8. Orzechówka z żurawiną błotną na miodach i soku z brzozy – Danuta Kosytorz