Po raz dziesiąty w Osjakowie zorganizowano Wojewódzkie Święto Chrzanu. Była to doskonała okazja nie tylko do spróbowania różnych odmian potraw połączonych z chrzanem, ale i obejrzenia występów artystycznych. Mówi Iwona Koperska, przewodnicząca Sejmiku Województwa Łódzkiego:
Jest to jedna z wielu w cyklu imprez, które się aktualnie odbywają. Jest to impreza rewelacyjna, poświęcona plantatorom chrzanu. Jak sami państwo doskonale wiecie, praca plantatora chrzanu nie jest pracą łatwą. Jestem pełna podziwu dla tych ludzi, jestem zobowiązana za to, że kultywują tradycje, ponieważ nie jest to praca łatwa. To jest dziesiąte Święto Chrzanu, Urząd Marszałkowski w Łodzi ma tutaj swój wkład finansowy, warto wspierać takie inicjatywy, warto pokazywać województwo z tej właśnie strony, warto również promować tradycyjne produkty województwa łódzkiego, bo np. obrowska zupa chrzanowa to jest produkt regionalny województwa łódzkiego. Znajdujemy się w gminie Osjaków, ponieważ ta gmina jest gospodarzem, ale ponieważ w zagłębiu jest również wiele gmin z powiatu pajęczańskiego, to możemy to święto potraktować bardzo rozlegle.
Tych zagrożeń i pytań, czy odbędzie się Święto Chrzanu, było bardzo dużo. Po pierwsze, sytuacja pandemiczna, która sprawiła, że do końca nie było wiadomo, czy będziemy mogli zorganizować to wydarzenie, liczyliśmy na to do ostatniej chwili, że się uda i się udało, z czego bardzo się cieszę. Dzisiejsza liczba uczestników pokazuje, że to było bardzo potrzebne, że ludzie chcą, że to święto wpisało się w ich kalendarz imprez, w których uczestniczą cyklicznie. Myślę, że warto promować i odczarować chrzan, że to nie tylko dodatek na Wielkanoc, ale przez cały rok. On jest wart, żeby to właśnie nim przyprawiać potrawy. – mówił wójt gminy Osjaków, Jarosław Trojan.
Wydarzenie było dobrą okazją do zaprezentowania zdolności kulinarnych pań z Kół Gospodyń Wiejskich. Swoje specjały zaprezentowały m.in. panie ze Stowarzyszenia Ligi Kobiet Kreatywnych w Szczytach:
Na dzisiejsze Święto Chrzanu przygotowałyśmy m.in. krem z dyni, pierogi ruskie i z mięsem, do tego pieczarki w zalewie. Na słodko i na pikantnie.
Joanna Nanys z firmy Dros z Drobnic:
Chrzan z naszego terenu jest ostry, ma specyficzne właściwości wirusobójcze, grzybobójcze, inhalujemy sobie cały układ oddechowy, jest wykorzystywany w kosmetykach i zawiera dużo witaminy C.
Jolanta Gasiecka, posiadająca gospodarstwo rolne:
To jest bardzo ważne wydarzenie, bo jako producenci możemy się wypromować, ludzie mogą spróbować naszych produktów, takich jak tarty chrzan czy ogórki.
W organizację wydarzenia zaangażowali się przedstawiciele: Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego, Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Lokalna Grupa Działania „Kraina Wielkiego Łuku Warty”, Stowarzyszenia Producentów Chrzanu ”Nadwarcianka”, Gminny Ośrodek Kultury w Osjakowie, Gmina Osjaków, Działoszyn, Kiełczygłów, Konopnica, Rusiec, Siemkowice, druhowie jednostek OSP z gminy Osjaków, Zespoły Ludowe, twórcy ludowi, stowarzyszenia, kluby i Koła Gospodyń Wiejskich Zagłębia Chrzanowego, radni, sołtysi, plantatorzy i przetwórcy chrzanu, rolnicy, przedsiębiorcy, media.
Gwiazdą wieczoru był zespół Budka Suflera. Wydarzenie prowadziła nasza redakcyjna koleżanka, Alina Frejusz.