Od września w warsztatach gastronomicznych, działających przy Zespole Szkół nr 1, trwa współpraca ze Spółdzielnią Dostawców Mleka w Wieluniu. Wczoraj uczniowie zaprezentowali swoje umiejętności oraz kreatywność w prezentacji potraw powstałych z produktów mlecznych. Była to również oficjalna prezentacja współpracy na linii szkoła – lokalna firma.
Magdalena Popiołek, dział marketingu SDM:
To był strzał w dziesiątkę! Bardzo jesteśmy zadowoleni ze współpracy ze szkołą, z warsztatami. Jest to bardzo dobry pomysł prezesa Marka Kapicy, zastępcy prezesa Iwony Sandak i dyrektor ZS1. Jesteśmy bardzo zadowoleni, oglądając, próbując te potrawy, które przygotowała młodzież, jesteśmy dumni, że możemy uczestniczyć w tym projekcie. Zapraszam wszystkich mieszkańców regionu wieluńskiego do tego, żeby często odwiedzali warsztaty gastronomiczne i próbowali naszych produktów w potrawach uczniów.
Elżbieta Urbańska-Golec, dyrektorka Zespołu Szkół nr 1 w Wieluniu:
To jest dopiero początek. Dzisiaj mamy, można powiedzieć, takie oficjalne otwarcie współpracy. Chcieliśmy pokazać Spółdzielni Dostawców Mleka, która od września przekazuje nam produkty do ćwiczeń dla uczniów, czego już nauczyliśmy się na tych produktach, które otrzymaliśmy. Myślę, że jest to dopiero otwarcie, bo mamy bardzo dużo ciekawych planów, i promocyjnych, i planów związanych z promowaniem lokalnych produktów i lokalnych możliwości młodzieży, bo warto dodać, że to nie jest tylko tak, że my korzystamy z zasobów SDM, ale możemy też wiele dać od siebie(…). Powiem szczerze, że jakość produktu oferowanego przez Spółdzielnię Dostawców Mleka jest poza zasięgiem innych firm. Jest to przede wszystkim bardzo naturalny produkt. Naszym celem, celem kształcenia zawodowego jest uczenie uczniów m.in. bardzo dobrej jakości wykonania i ten produkt jest bardzo ważny.
Amelia Stasiak i Jakub Rzepka, uczniowie II klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych:
Współpracujemy już z firmą SDM od dłuższego czasu, niektóre klasy również na dodatkowych zajęciach. Na dzisiaj przygotowaliśmy bardzo dużo rzeczy, m.in. roladki z serem, kulki serowe z papryką, orzechami i płatkami z dyni, mus, sernik brokułowy i serniczki na zimno, mleczne deserki, ciasto żaba i koktajle. Jako uczniowie takiego kierunku bardzo lubimy eksperymentować (…). Skład produktów jest najważniejszy. Bez dobrego składu nie ma dobrego produktu i wyrobu.
Szkoła oraz firma już prowadzą rozmowy nad dalszymi formami współpracy.