Po raz pierwszy wieluńskie warsztaty gastronomiczne działające przy Zespole Szkół nr 1 w Wieluniu zorganizowały konkurs kulinarny dla swoich uczniów oraz gości ze Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Gromadzicach. O zwycięstwo w rywalizacji „Kuchnie regionalne w nowoczesnej odsłonie” walczyło 13 dwuosobowych drużyn. Do dyspozycji adeptów sztuki kulinarnej był szeroki wachlarz produktów regionalnych przekazanych przez lokalne firmy – od warzyw i owoców, po wędliny i sery.
Ich zmagania oceniali szefowie kuchni, wśród których był m.in. Karol Okrasa:
To nie chodzi o to, że ja chce być w jury na takich konkursach, bo ja chcę bardzo, ale uważam, że jest to mój obowiązek, żeby w takich spotkaniach uczestniczyć, by tym młodym ludziom dać dobry przykład swoją postawą, czasami dobrą radą, a czasami złą radą, czyli nawet skarceniem, ale trzeba trochę być odpowiedzialnym za nich, bo to na nas, kucharzach czynnie uprawiających swój zawód, spoczywa odpowiedzialność, by tych młodych ludzi szkolić, by dać im dobre wskazówki, kierunek, w którym powinni iść, by uwiarygodnić ich decyzję, że podjęli właściwą decyzję, decydując się na ten zawód.
Artur Zaskórski, szef kuchni, juror:
Najważniejsza podczas dzisiejszych zmagań jest umiejętność wykorzystania produktów regionalnych, przygotowaliśmy nawet specjalną nagrodę, za jak najlepsze ich wykorzystanie. Wszystkie prace oceniamy w kategoriach: organizacja pracy, tempo pracy, higiena pracy, stopień trudności, stopień wykonania, atrakcyjność dań, dekoracje i walory smakowe. Mamy również kolejną, specjalną nagrodę dla drużyny za „zero waste”, czyli niemarnowanie produktów.
Andrzej Gołąbek, szef kuchni, restaurator, sędzia techniczny podczas konkursu:
Moja ocena zaczyna się od momentu rozłożenia na stole produktu, potem zwracam uwagę na wykorzystanie produktów, jak, czym i na czym kroimy itp. Jesteśmy teraz taką ostatnią deską ratunku. Teraz jest ostatnia szansa na zwracanie im uwagi, ponieważ na wyższych rangą konkursach nikt nie będzie podpowiadał (…). Wieluń jest bardzo ładnym miastem, są tutaj bardzo zdolni uczniowie. My jako szefowie kuchni z wieloletnim stażem czasem również się uczymy od właśnie uczniów ze szkół. Ta szkoła to bardzo fajnie rozwijająca się placówka.
Sebastian Michałczyk, szef kuchni, juror:
Każde prezentowane danie jest inne, jest duża różnorodność. Młodzież radzi sobie bardzo dobrze. Brakuje trochę doświadczenia, nauki połączenia wielu smaków w jednej potrawie. Nie spodziewałem się aż tak wysokiego poziomu.
Aleksandra Ziaja (kierunek: cukiernik) i Paweł Sułkowski (kierunek: kucharz), uczniowie III klasy ZS1 (zdobywcy I miejsca):
Ziemia wieluńska jest bardzo bogata w różne smaki. Jest w czym wybierać i było ciężko dobrać odpowiednie smaki, ale postawiliśmy na jabłka i jesteśmy zadowoleni. Dzisiaj gotowało się nam super, był fajny klimat, taki przyjacielski, bawiliśmy się tym, bo też byliśmy dobrze przygotowani do konkursu.
Magdalena Kabała, nauczycielka przedmiotów gastronomicznych w Zespole Szkół nr 1 w Wieluniu:
Ziemia wieluńska to przeogromna ilość smaków, surowców. Młodzież stanęła na wysokości zadania i podkreśliła, wypromowała nasze surowce, produkty. Poziom jest wysoki; rzeczywiście uczniowie złamali te przepisy, bo na tym ten konkurs polegał, żeby stworzyć coś nowego na bazie tradycyjnych przepisów. Serdecznie dziękuję wszystkim firmom, które włączyły się w to nasze przedsięwzięcie.
Posłuchaj relacji:
Wyniki:
I miejsce i wyróżnienie
Aleksandra Ziaja i Paweł Sułkowski – Ptyś sernikowy z crémeux z marakui i limonki z wkładką zielone jabłuszko,
II miejsce
Weronika Włodarczyk i Kacper Pachołek – Pierś z kaczki sous vide, marchewkowe purée, kaczka parmentier z konfitowaną cebulą,
III miejsce
Natalia Szczepańska i Dominika Mikulska – Rolada z indyka z kurkami i mięsem z podudzia, gołąbki z farszem ziemniaczano-boczkowym, sos pieczarkowy,
IV miejsce
Martyna Luty i Monika Pietrzak – Indyk nadziewany gruszką, żurawiną i orzechami, serwowany z ziemniakiem szwedzkim, dresingiem orzechowym i sałatką z buraków i wiśni,
V miejsce
Julia Kiczka i Malwina Niewiadomska – Pstrąg w pomidorowym pesto, ziemniak pieczony, sos porowy, pomidorki konfitowane,
Nagroda „zero waste”
Remigiusz Stępień i Korneliusz Studziński – Roladki z combra królika ze śliwką z sosem owoców leśnych, tagliatelle z cukinii i purée z białych warzyw,
Nagroda „Najciekawsze wykorzystanie produktu regionalnego”
Marta Pilarska i Michał Oracz – Regionalne gołąbki wegetariańskie,
Wyróżnienie
Bartłomiej Bednarek i Igor Dudziński – Pampuchy nadziewane serkiem wieluńskim, miodem i żurawiną, podawane z bitą śmietaną, owocami i ciastem cygaretkowym,