Od poniedziałku można zapisywać się na warsztaty z wypieku chleba poprowadzone od teorii po praktykę – to wspólna inicjatywa Muzeum Ziemi Wieluńskiej i Fundacji Piastun. Jest to związane z otwartą we wrześniu w placówce wystawą „Kłosy pełne chleba”. Mówi Tomasz Spychała z muzeum:
Wystawa dobiega do końca. Chcemy zorganizować przedwczesny finisaż tej wystawy. Chleb to zapach, to smak, to sytość więc chcemy żeby uczestnicy to wszystko poczuli i skosztowali.
Pierwszego dnia w godzinach popołudniowych spotkamy się, żeby rozszyfrować trochę tajemnicę zakwasu, który jest takim nieodzownym elementem prawdziwego, tradycyjnego chleba. Drugi dzień, będzie dniem wytężonej pracy, poznawania jak to z tym zarabianiem chleba jest, jak wygląda formowanie bochnów. Ciekawostką będzie to, że poznamy dwa rodzaje chleba, pierwszy to tradycyjny żytnio-pszenny, taki jak dawnymi czasami pieczono i zbliżymy się ku współczesności, na mąkach z pełnego przemiału spróbujemy upiec cudny chleb z ziarenkami, żeby te dwie techniki bardzo dobrze poznać. Oczywiście pieczenie odbędzie się w tradycyjnym sabatniku. Spróbujemy też sobie opowiedzieć jak to dobrze zrobić w domu.
– dodawał Eugeniusz Chrzanowski z Fundacji. Liczba miejsc jest ograniczona, decyduje kolejność zgłoszeń. Zainteresowani udziałem w warsztatach mogą zgłaszać się do Muzeum Ziemi Wieluńskiej. Zajęcia wstępnie zaplanowano 8 i 9 grudnia.
Posłuchaj więcej:
Gośćmi Radia ZW byli Tomasz Spychała z Muzeum Ziemi Wieluńskiej i Eugeniusz Chrzanowski z Fundacji Piastun
O wystawie pisaliśmy tutaj:
„Kłosy pełne chleba” – dziś otwarto nową wystawę etnograficzną w Muzeum Ziemi Wieluńskiej (zdjęcia)