Po przerwie wracamy z niedzielnymi audycjami kulinarnymi. W najbliższej podsumujemy sezon grzybowy. Nie zabraknie również ciekawych informacji.
To grzyb jest rekordzistą pod względem zajmowanej powierzchni, jako jeden organizm. Grzybnia jednego grzyba w Australii albo w Stanach ma powierzchnię kilku tysięcy kilometrów kwadratowych, gdzieś to się pod ziemią ciągnie. Nie ma tam żadnego drzewa, bo ten grzyb wszytko zjadł, trwa jest, ale drzew nie ma. Rekordzistą pod względem ceny też jest grzyb – trufla. Najdroższy grzyb na świecie, który rośnie i w Niemczech, i we Francji, bardzo rzadko spotykany, ale jest w Polsce, w okolicach Zielonej Góry. Jest on taki drogi, bo jest go trudno znaleźć, bo rośnie pod ziemią. Jest kilka gatunków, można je podzielić na czarne i białe. Są nawet w Nowej Zelandii trufle hodowlane. Na trufle się poluje, a nie chodzi się je zbierać.
– mówił Przemysław Banaś, nauczyciel przedmiotów gastronomicznych w Zespole Szkół nr 1 w Wieluniu. Początek audycji po 13:00.
Komentarze