Uczniowie wieluńskiego Zespołu Szkół nr 1, uczący się na kierunkach gastronomicznych, wzięli udział w szkoleniu kelnerskim. Szlifowali już zdobytą wiedzę i uzupełniali ją o rady profesjonalisty:
Uczniowie w Zespole Szkół nr 1 mają kurs podstawowy, czyli najważniejsze rzeczy: z której strony gościa, jaką czynność powinien kelner wykonać, w jakim kierunku poruszać się wokół stołu, jak powinien wyglądać kelner, jakie cechy powinien posiadać kelner, od czego zależy sukces restauracji, jak powinno wyglądać nakrycie stołu. Uczą się również etykiety – etykiety dnia codziennego, towarzyskiego i przede wszystkim etykiety przy stole. Podstawa obejmuje wiedzę o enologii, czyli wiedzę o winie, wraz z profesjonalnym serwisem wina spokojnego. To jest zakres tematów na dzień podstawowy – mówił Jan Jakimowicz, trener biznesu w sektorze HoReCa.