Uczniowie zawodów gastronomicznych w Zespole Szkół nr 1 w Wieluniu wzięli udział w okręgowym etapie XVIII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu.
Pracujemy cały czas i cały czas trwają nasze codzienne działania. Ostatnio byliśmy w Zespole Szkół Gastronomicznych w Łodzi na okręgowym etapie Olimpiady Wiedzy o Żywieniu. To jest bardzo ciekawy konkurs, który ma już 28 lat. Został wymyślony przez prof. dr. hab. Jana Gawęckiego z obecnie Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, z Katedry Żywienia Człowieka. To jest olimpiada wymyślona w całości pod uczniów technikum, żeby młodzież z technikum też miała olimpiadę – takie było założenie. Obejmuje ona etap szkolny, okręgowy w tym roku podzielony na dwie części i etap centralny który od lat organizuje Zespół Szkół w Szczecinie im. Mikołaja Reja. Na tych centralnych etapach nasi uczniowie również bywali. W tym roku etap okręgowy wygląda inaczej, ponieważ w ubiegłym roku był to test wiedzy, a w tym roku jest to zadanie praktyczne, podobne do tego, jakie technikum ma na egzaminie w kwalifikacji HGT12 czyli organizowanie usług gastronomicznych. Następnie był test online, który uczniowie rozwiązywali pod okiem nauczycieli. Po sprawdzeniu wszystkiego 30 grudnia poznamy wyniki i werdykt czy jedziemy na etap centralny. Ja bardzo się cieszę, że młodzież wzięła udział już w etapie okręgowym, bo to wymaga odwagi i sporych przygotowań i sporej wiedzy. My konkurujemy na tych olimpiadach z młodzieżą z liceów ogólnokształcących, gdzie biologia stoi bardzo dobrze. Tych pytań z fizjologii człowieka jest całkiem sporo na tej Olimpiadzie więc ta biologia też się u nas przydaje, zresztą my też mamy rozszerzoną biologię właśnie w klasie technik żywienia i usług gastronomicznych. Pojechaliśmy, czekamy na wyniki, trzymajcie kciuki.
– mówił Przemysław Banaś, nauczyciel przedmiotów gastronomicznych w Zespole Szkół nr 1 w Wieluniu.
Fot. warsztaty gastronomiczne ZS1