Od poniedziałku przy budynku warsztatów gastronomicznych Zespołu Szkół nr 1 trwa finał projektu „Wieluńskie smaki. Dobre, bo stąd”. Stoiska z lokalnymi produktami połączone z degustacją to efekt zadania realizowanego dzięki Budżetowi Obywatelskiemu Województwa Łódzkiego.
Mówi Elżbieta Urbańska-Golec, dyrektorka szkoły:
Pracujemy na warsztatach gastronomicznych na produktach lokalnych i zawsze mieliśmy takie marzenie – spróbować skonsolidować wszystkich producentów lokalnych, tak żeby przebić się ze świadomością marki regionalnej do jak większej grupy, przede wszystkim młodzieży. Stąd też taki pomysł, żeby można było się spotkać w gronie producentów i konsumentów. Do tego potrzebne były pieniądze. Miejsce mieliśmy, ale potrzebne były drewniane domki, cała oprawa, dlatego w 2020 roku napisałam projekt w ramach Budżetu Obywatelskiego Województwa Łódzkiego. Został on przez społeczność szkolną przegłosowany.
Magda Kabała, nauczycielka przedmiotów gastronomicznych w Zespole Szkół nr 1 w Wieluniu:
W projekcie chodzi o promocję lokalnych producentów żywności, zwłaszcza tych naszych, i promocję ich wyrobów. Codziennie są inne firmy. Domki stoisk będą do piątku codziennie od 10:00 do 15:00. Są tutaj m.in. nabiał, warzywa, owoce, pieczywo, wędliny.
Krzysztof Dziuba, wicestarosta powiatu wieluńskiego:
Wszystko, czego można tutaj spróbować, jest na pewno ekologiczne, wytworzone z lokalnych produktów. Bardzo cenna inicjatywa Zespołu Szkół nr 1.
Co najważniejsze, w akcję, oprócz przedstawicieli firm, włączyli się uczniowie Zespołu Szkół nr 1. To oni przygotowywali porcje do degustacji, reklamowali produkty i zachęcali do próbowania:
Do naszych obowiązków należy promowanie firm, promocja asortymentu. Podoba nam się to. Nie wiemy, co przyniesie nowy dzień. Mamy kontakt z ludźmi, który jest ważny w naszym zawodzie.
Posłuchaj relacji: