Trzecie miejsce w konkursie kulinarnym Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego zajęła Agnieszka Olszówka z Kamionki (powiat wieluński). Jej strucla makowa została oceniona w kategorii „Tradycyjny Wypiek Bożonarodzeniowy”. Laureatka ogłoszenie o konkursie znalazła na stronie internetowej Radia Ziemi Wieluńskiej.
Bardzo mnie to zainteresowało. Zresztą na bieżąco przeglądam stronę Radia Ziemi Wieluńskiej i postanowiłam wziąć udział w konkursie – mówi Agnieszka Olszówka. – Ten wypiek to moja tradycja rodzinna. Bardzo dobre strucle makowe piekła moja babcia Marianna, później kontynuowała to moja mama, teraz ja, a moja córka pomaga mi w robieniu tych wypieków, tak że myślę, że tradycja będzie kontynuowana cały czas. Całą zasadą zrobienia dobrego wypieku jest użycie dobrych produktów. Jednym z założeń konkursu było to, aby korzystać z produktów regionalnych. Listę takich produktów można znaleźć na stronie www.lodzkie.pl. Tam dokładnie jest napisane, jakie produkty są produktami regionalnymi, tradycyjnymi i można z szerokiej gamy tych produktów skorzystać. Czyli trzeba użyć dobrych produktów, dobrze zrobić ciasto, dobrze przyprawić mak i włożyć całe serce w zrobienie tego wypieku.
Ideą Wojewódzkiego Kulinarnego Konkursu Bożonarodzeniowego jest rozpowszechnianie wiedzy na temat produktów tradycyjnych i lokalnych z naszego regionu. Uczestnicy konkursu musieli samodzielnie przygotować danie zgłaszane do rywalizacji oraz zaprezentować je na zdjęciach. Ważne, aby potrawy powstały z produktów tradycyjnych i lokalnych z województwa łódzkiego.