Ponad 60 zgłoszeń nadesłano na Wojewódzki Kulinarny Konkurs „Tradycyjny Mazurek Wielkanocny”. W ramach konkursu uczestnicy musieli samodzielnie przygotować mazurek, zrobić i przesłać zdjęcie gotowego ciasta oraz dołączyć przepis wraz z informacją o produktach, które zostały użyte.
Celem konkursu było zachęcenie mieszkańców województwa łódzkiego do wykorzystania w świątecznych wypiekach produktów tradycyjnych i lokalnych pochodzących z naszego regionu oraz zachęcenie spojrzenia na to, co znane w nowy sposób. W związku z tym jury przyznawało punkty nie tylko za sposób prezentacji i estetykę wykonania mazurków, ale i za wykorzystanie produktów lokalnych i tradycyjnych.
Wśród najczęściej wykorzystywanych produktów tradycyjnych znalazły się: dmosiński dżem i syrop z malin, wyborowa krówka bełchatowska, masło z Głuchowa czy masło tradycyjne naturalne szczercowskie, ser twarogowy szczercowski, miody Ziemi Brzezińskiej Wzniesień Łódzkich i Rawki.
Wśród produktów lokalnych królowały natomiast: masła, śmietany, mleka, serki białe z Łowicza, Czarnocina, Łasku, Wielunia, Radomska i Sieradza; mąki pszenne i krupczatki z Kutna, Szadku, Przedborza, Bąkowa Górnego, Koluszek i Burzenina oraz własne przetwory i produkty takie jak: konfitury, dżemy, powidła, jaja czy orzechy.
Najokazalszego mazurka wykonała Lucyna Wąsik z Opoczna. – Przepis znalazłam w zeszycie mamy i przez lata go udoskonalałam – opowiada laureatka, która za zwycięstwo w konkursie otrzymała 1000 złotych. – Przepis jest więc sprawdzony, a mazurek smaczny.
Drugą nagrodę w wysokości 750 złotych otrzymała Małgorzata Najder, a za miejsce trzecie nagrodą 500 zł została uhonorowana Sonia Rula. Ponadto dziesięć osób otrzymało wyróżnienia.
Oto wybrane przepisy na najpiękniejsze i najoryginalniejsze mazurki wielkanocne.
Przepis na Mazurek kajmakowo-czekoladowy
Składniki
Ciasto:
2 szklanki mąki
½ szklanki cukru pudru
1 jajko
1 Kostka masła
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
1 puszka masy kajmakowej
2 łyżki śmietany 30 %
1 Czekolada deserowa
Wykonanie:
Mąkę przesiać z proszkiem, dodać jajko, cukier masło śmietanę. Szybko zagnieść na jednolitą masę. Podzielić na dwie części: 2/3 i 1/3. Większą część rozwałkować na blachę o średnicy 26 cm. Z mniejszej części wykonać dekorację. Nakłuć widelcem i schłodzić. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni około 30 minut. Masę kajmakową ubić ze śmietaną, dodać rozpuszczoną wcześniej czekoladę. Powstałą masę wylać na upieczone ciasto i udekorować. Smacznego!
Przepis na Kruchy mazurek z czekoladą
– jest wyjątkowo kruchy i maślany, za sprawą gotowanych żółtek, mąki krupczatki i dobrej jakości masła
Składniki:
300 g mąki krupczatki
200 g masła 82% (prosto z lodówki)
100 g cukru pudru
2 gotowane żółtka
Przybranie:
150 g dżemu malinowego
120 g deserowej czekolady
1 łyżka miodu
1 łyżka masła 82%
60 ml śmietany 30%
Bakalie – orzechy laskowe i włoskie, płatki migdałowe, suszone truskawki, morwy, suszone wiśnie, domowe galaretki jabłkowe (tzw. ser jabłeczny), wiórki kokosowe, rodzynki, skórka pomarańczowa w cukrze
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i żółtkami startymi na drobnych oczkach tarki. Następnie dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i rozcierać do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wtedy należy dodawać po łyżeczce wody i zagniatać, dopóki ciasto nie zacznie się sklejać. Wyrobić krótko.
Schłodzić 15 minut w lodówce. Następnie rozwałkować na centymetrowej grubości placek (z tej ilości ciasta wyjdzie jeden duży mazurek lub dwa mniejsze) – i ponakłuwać widelcem. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, ciasto włożyć do gorącego piekarnika na około 15-20 minut (do zarumienienia).
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i nie przekładać z blachy na półmisek, dopóki całkowicie nie ostygnie, ponieważ gorące jest bardzo kruche.
Podgrzać śmietanę, masło i miód, ale nie doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać startą na tarce lub pokrojoną drobno czekoladę i mieszać, dopóki się nie rozpuści. Mazurek posmarować konfiturą malinową, następnie polać lekko ostudzoną czekoladą i udekorować bakaliami.
Przepis na Mazurek Wielkanocny
Składniki na ciasto kruche:
180 g mąki pszennej
40 g cukru pudru
100 g chłodnego masła
1 łyżka miodu płaska
1 łyżka śmietany 18%
1 żółtko
szczypta soli
Składniki na ciasto dekoracyjne na rozetki:
100 g masła
70 g cukru pudru
1 małe jajko160 g mąki pszennej
Składniki na masę kajmakową z dżemem:
250 g cukierków krówek
35 ml mleka
35 ml śmietany 30%
25 g miękkiego masła
dżem malinowy
Dekoracja:
Migdały
Czekolada gorzka, biała
Orzechy włoskie
Suszone śliwki, morele
rodzynki
Wykonanie:
Składniki na ciasto kruche wrzucamy kolejno do miski, ugniatamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego około 10 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę. W tym czasie sporządzamy ciasto dekoracyjne. Masło z jajkiem i cukrem ucieramy około 10 minut, dodajemy mąkę, mieszamy łyżką do połączenia. Wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy, wycinamy kształt, jaki chcemy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut, wyciągamy, zdobimy ciastem dekoracyjnym i ponownie wkładamy do piekarnika na 180 stopni na 8-10 minut.
Fot. lodzkie.pl/Dagmara Piestrzyńska