Jesień to tradycyjny okres przygotowywania przetworów na zimę. Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi ogłosił konkurs „Domowe przetwory w kolorach jesieni – konkurs na przepis ze zdjęciem”, którego celem jest dokumentacja tradycyjnych i nowoczesnych domowych sposobów utrwalania żywności oraz ich szeroka popularyzacja.
Konkurs adresowany jest do Kół Gospodyń Wiejskich, sadowników, gospodarstw domowych, społeczności lokalnych, obszarów wiejskich – Gminnych Ośrodków Kultury, Regionalnych Ośrodków Kultury, lokalnych klubów i świetlic, szkół rolniczych i gastronomicznych.
Aby mieć szansę na wygraną, wystarczy przesłać przepis i zdjęcie gotowego produktu w terminie do 6 grudnia na adres: kulinaria@nikidw.edu.pl.
Każdy uczestnik zgłosić może tylko jeden przepis i jedno zdjęcie produktu finalnego. Oceniana będzie m.in. oryginalność przepisu, wpisanie się przepisu w cele i idee konkursu, jakość i estetyka zdjęcia przedstawiającego efekt końcowy.
Na zwycięzców czekają nagrody pieniężne.
Regulamin konkursu dostępny jest tutaj.