Trzecie miejsce wywalczyła Paulina Stasiak ze Strojca (gm. Praszka) w V Wojewódzkim Konkursie na Potrawę Kresową „Opolskie ze smakiem”, który odbył się w Opolskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Łosiowie. Jej zupa grzybowa z fasolą została doceniona w kategorii potraw bezmięsnych. Choć warto dodać, że określenie „jej zupa” odnosi się w tym przypadku do wykonania potrawy, bo sam przepis, to już znacznie dłuższa historia.
– O konkursie dowiedziałam się już w zeszłym roku, ale od razu wiedziałam, że chcę w nim wziąć udział – podkreśla Paulina. – Od razy wiedziałam też, że pojadę tam z zupą grzybową z fasolą mojej prababci, która pochodziła właśnie z Kresów, z terenu obecnej Ukrainy. Stamtąd w czasie wojny uciekła z dziećmi do Polski. Przepis przetrwał w naszej rodzinie do dziś. Tę zupę serwujemy raz w roku w czasie Świąt Bożego Narodzenia. To taki hit naszej rodziny. (…) Tę zupę już kilka razy sama gotowałam w domu, zawsze „po swojemu”, ale na czas konkursu byłam w stałym kontakcie z babcią, która podpowiadała mi jak jej mama to robiła, bo jednak chciałam by ta zupa była jak najbliższa tej, którą co roku na święta nam serwuje. (…) Przede wszystkim na Wigilię babcia serwuje nam (w zupie – dop. red) dorodne borowiki, mogą być też podgrzybki. Ważne by była zachowana zasada pół na pół – połowa grzybów suszonych, połowa świeżych, podsmażonych na maśle. (…) Fasola to duży Jaś, ale też drobna. Do warzywnego wywaru dodajemy suszone grzyby, nie muszą być moczone. Do tego resztę tych przesmażonych na maśle i ugotowaną fasolę, oczywiście dzień wcześniej namoczoną. Zaklepujemy śmietanką, ewentualnie można dodać zasmażkę i już. Natka świeżej pietruszki też jest bardzo ważna. (…) Jadąc na konkurs byłam pewna tej zupy. Wiedziałam, że to jest taki SZTOS, że przynajmniej z wyróżnieniem wrócę. (…)
Tymczasem udało się wywalczyć, a właściwie „wygotować” – trzecią lokatę. Gratulujemy!
Posłuchaj całej rozmowy z Pauliną Stasiak:
Odtwarzacz plików dźwiękowych
Przepis na kresową zupę grzybową z fasolą, podobną do tej, którą Paulina Stasiak zawiozła na konkurs, znajdziecie na blogu kulinarnym weganon.pl
Fot. archiwum prywatne Pauliny Stasiak