Na niezwykle smaczne podsumowanie projektu zaprosiły wszystkich mieszkańców panie z Koła Gospodyń Wiejskich we Wróblewie. Podczas zajęć uczestnicy warsztatów dowiedzieli się, jak gotuje się bigos na 200 osób, strogonow na 70 osób czy jak zrobić kaczkę po wróblewsku. Projekt został zrealizowany dzięki dotacji pozyskanej z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego.
Wzięłyśmy udział w projekcie na realizację zadania „Propagowanie produktów tradycyjnych i dziedzictwa kulinarnego jako elementu świadomości kulturowej” sfinansowanego ze środków samorządu województwa łódzkiego, z czego jesteśmy bardzo wdzięczne. Dzisiaj na warsztatach przygotowałyśmy tradycyjny bigos, kaczkę po wróblewsku i do tego dołożyłyśmy jeszcze strogonow. Dziś jest finał, ale wcześniej już przygotowałyśmy bigos dla ponad 100 osób w czasie tegorocznych dożynek gminy Skomlin. A dziś warsztaty, drugi etap, i jednocześnie podsumowanie projektu – informowała Agnieszka Krzak, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich we Wróblewie.
Posłuchaj rozmowy:
Zobacz także:
Festyn Dożynkowy w Wicherniku – tak świętowała gmina Skomlin!