„Razem dla zdrowia” – spotkanie pod tym tytułem odbyło się dziś w Centrum Integracji PCK w Wieluniu. W jego organizację włączyły się wieluńska Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna oraz oddział rejonowy PCK w Wieluniu. Małgorzata Komar oraz Justyna Dorofiejczyk z sanepidu mówiły m.in. o przechowywaniu i przetwarzaniu żywności oraz czytaniu etykiet i zwracaniu uwagi na dobry skład produktów (zobacz film na naszym Facebooku).
Anna Jeż, koordynatorka Centrum Integracji PCK w Wieluniu jest zadowolona z frekwencji podczas spotkania, ale też z tego, że osoby w nim uczestniczące chętnie zadawały pytania:
Zależy nam oby zrobić cykl spotkań. Na ten moment są to informacje o zdrowym odżywianiu, jakie produkty wybierać, jak czytać etykiety. Wpisuje się to w nasze działania, bo prowadzimy razem z Biedronką prowadzimy Ogólnopolską Olimpiadę Zdrowego Stylu Życia, gdzie te tematy od szkół podstawowych i ponadpodstawowych są poruszane. Cieszy nas ta liczba osób, która się tu zgłosiła. To dobry początek.
Anna Pabińska ze Stowarzyszenia „Po prostu żyj” w Wieluniu:
Bardzo się cieszę, że przyszłam, że skorzystałam z wiedzy pań z sanepidu. Mają ogromną wiedzę, jeśli chodzi o przetwarzanie żywności, składniki, uświadomiły nas, ile w puszce Pepsi jest cukru. W takiej małej puszce jest 7 łyżek cukru. Nikt sobie tego nie uświadamia! Teraz są modne wody smakowe i tam jest 5 kostek cukru. To trzeba sobie uświadomić i pić wodę czystą. Już dzieci mają cukrzycę, kiedyś tego nie było. Trzeba uświadamiać to dzieciom, rodzinie, znajomym. Powinniśmy szczególnie my po chorobach nowotworowych zwracać uwagę na to, co jemy.
Takie spotkania są potrzebne, bo jak wiadomo nie od dziś Polacy tyją w zatrważającym tempie. Przeciwdziałać temu może nie tylko ruch, ale i odpowiednie odżywianie. Nie bez powodu mówi się, że jesteśmy tym, co jemy.