Wpływ ziół na nasze zdrowie jest potwierdzony nie tylko wieloletnimi doświadczeniami, przekazywanymi z pokolenia na pokolenie, ale również szeregiem badań naukowych. Sekret smacznej i zdrowej mieszanki tkwi przede wszystkim w jej składzie. O tym, na co zwracać uwagę przy wyborze ziół, jakie mają działania lecznicze i że są doskonałą ucztą dla podniebienia, mówiono dziś w Wieluńskim Domu Kultury na spotkaniu słuchaczy Uniwersytetu Trzeciego Wieku. Nie zabrakło również degustacji naturalnych herbatek owocowych i żurawinowych.
Generalnie przyjmujemy, że przyprawy to są tylko dodatki smakowe do potraw, ale tak naprawdę okazuje się, że one mają ukryte właściwości lecznicze – tłumaczy Bernadeta Staśkiewicz z zakładu zielarskiego Kawon. – Od pięciu tysięcy lat właściwie są znane, chociażby czosnek, a przecież nie tylko smakowo. Wiemy, że stosujemy czosnek na przeziębienia, przy profilaktyce obrony przed wirusami i bakteriami. Poza tymi walorami smakowymi mają też ukryte właściwości lecznicze. Trzeba pamiętać, że wszystko jest dla ludzi, ale w odpowiednich proporcjach, dlatego musimy je stosować z rozwagą, zważając na to, czy nie mamy jakichś ukrytych dolegliwości, które mogłyby osłabić bądź spotęgować działanie przypraw. Czosnek, cebula to są nasze rodzime przyprawy. Między innymi majeranek, który kojarzymy z przyprawą, którą dodajemy do mięs. Natomiast sam majeranek ma właściwości przeciwbakteryjne, znamy również maści majerankowe, które pomagają przy katarze i bólach mięśni, majeranek stosujemy do inhalacji, tak że poza tym, że stosujemy go jako bogactwo i dodatek do potraw, to może być stosowany po prostu jako lek. Bazylia ma właściwości, które przyspieszają przemianę baterii, działają pobudzająco na nasz układ pokarmowy. Bardzo łatwo również zepsuć smak potrawy, przedobrzając, musimy wszystko stosować, ale z rozwagą, stosując odpowiednią ilość (…).
Odtwarzacz plików dźwiękowych
Kolejne spotkanie za dwa tygodnie, gościem będzie lekarka Krystyna Miśkiewicz, która opowie o zdrowym stylu życia i postępowaniu profilaktycznym w niektórych schorzeniach.