Po tym, jak Komisja Europejska wydała zgodę na stosowanie mąki ze świerszczy w produkcji żywności dla ludzi, w przestrzeni publicznej rozpoczęto dyskusję na temat dodawania owadów do jadłospisu. Więcej na ten temat powiemy w naszej niedzielnej audycji „Między nożem a widelcem”.
W Polsce wybuchła jakaś dziwna panika, że będziemy jedli robaki. Nawet jak ta mąka ze świerszczy będzie wprowadzona, chociaż UE już ją zatwierdziła jako dodatek do żywności, to my i tak nie będziemy o tym wiedzieć. Przyznajmy się, pewnie około 95% ludzi nie czyta etykiet. Co jest jeszcze ważne, nawet jak zjemy tę mąkę ze świerszczy, to ona nam nie zaszkodzi.
– mówił Przemysław Banaś, nauczyciel przedmiotów gastronomicznych w Zespole Szkół nr 1. Więcej na ten temat w audycji w niedzielę po 13:00.
Fot. Grzegorz Nowak /Radio ZW