Zakończyła się realizacja projektu „Pieczenie z KGW Słupsko od maluszka do staruszka”. Starsi i młodsi wspólnie piekli ciasta, pizzę oraz wekowali kompoty.
Udało nam się zorganizować trzy spotkania. Na pierwszym wybrałyśmy kuchenkę gazową z piekarnikiem elektrycznym, na drugim spotkaniu upiekłyśmy pizzę. Trzy rodzaje, miałyśmy wiejską, carbonara i margheritę. Na trzecim spotkaniu upiekłyśmy ciasto z owocami. Były to ucierane jabłeczniki i drożdżowce z sezonowymi owocami. W projekcie uczestniczyło łącznie około 40 osób – dzieci i osób starszych. Bardzo fajnie się zintegrowaliśmy, dzieci angażowały się w przygotowania, kroiły wszystkie warzywa na pizzę, rozkładały, robiły ciasta, pomagały w cieście ucieranym czy w jabłecznikach. Osoby starsze przekazywały swoją wiedzę, mówiły, co mają robić, a dzieci słuchały i przez to się uczyły. W najbliższym czasie planujemy pieczenie pierników na święta i też będziemy angażować wszystkich mieszkańców naszej miejscowości – działania podsumowywała Anna Falender, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Słupsku.
Projekt „Pieczenie z KGW Słupsko od maluszka do staruszka” zorganizowany został w ramach Lokalnego Programu Mikrograntów finansowanego ze środków Gminy Mokrsko oraz przez Narodowy Instytut Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich Nowe FIO na lata 2021-2030.
Fot. KGW Słupsko