Koła Gospodyń Wiejskich oraz przetwórcy prowadzący rolniczy handel detaliczny z terenu województwa łódzkiego mogą wziąć udział w konkursie „Chleb Ziemi Łódzkiej”, organizowanym przez Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach.
Konkurs polega na upieczeniu tradycyjnego chleba wyłącznie z dostarczonej przez organizatora mąki orkiszowej, uzyskanej ze zboża pochodzącego z poletek doświadczalnych Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach. Praca konkursowa może być wykonana w dowolnym kształcie, rodzaju, w gramaturze mieszczącej się w przedziale od półtora do dwóch kilogramów.
Celem konkursu jest kultywowanie polskiego dziedzictwa kulturowego, związanego z domowym wypiekaniem chleba, dbałość o poczucie tożsamości kulturowej, pielęgnowanie szacunku dla chleba, a także propagowanie spożycia pełnowartościowego pieczywa, wytworzonego z zastosowaniem tradycyjnych składników i metod. Dla uczestników konkursu przewidziano atrakcyjne nagrody rzeczowe.
Regulamin konkursu dostępny jest tutaj.