W niedzielę (21 sierpnia) podczas Dożynek Województwa Łódzkiego rozstrzygnięto konkurs „Łódzkie smakuje”. Jury oceniało dania i desery przygotowane przez koła gospodyń wiejskich z całego województwa.
Jak informuje portal Łódzkie.pl:
W kategorii „Wytrawne smaki Łódzkiego” pierwsze miejsce i nagrodę 5 tysięcy złotych zdobyło Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Woli Mąkolskiej za „Śliwkę schabem otuloną w duet z kluchami złączoną”. Drugie miejsce przypadło KGW w Kędziorkach „Zakręceni” z pow. brzezińskiego za „Kędziorkowską zachciewajko-zalewajkę”, a trzecie Polsko-Ukraińskiemu KGW Łódź-Byszewy z pow. łódzkiego wschodniego za „Rybę faszerowaną świąteczną”. Przyznano też dwa wyróżnienia dla KGW w Sikucinie z powiatu zduńskowolskiego za „Kluski kładzione ze skwarkami z boczku z zasmażaną lebiodą i karmelizowaną śmietaną” oraz dla KGW w Niedyszynie z pow. bełchatowskiego za „Pierogi z komosą białą i serem”.
W kategorii „Słodkie smaki Łódzkiego” wygrało KGW w Pniewie z powiatu kutnowskiego za „Tradycyjnego jeża wśród darów lasu”. Drugie miejsce zajęło KGW w Nowym Jasieniu „Jasienianki” z powiatu tomaszowskiego za „Jasieniotkę”, a trzecie KGW z Kolonii Myśliwczów z powiatu radomszczańskiego za „Kozicką z Myśliwczowa”. Jury wyróżniło także KGW „Zdunianki” z powiatu łowickiego za „Tradycyjny sernik na bazie sera twarogowego” oraz KGW „Gorczynianki” z powiatu łaskiego za „Tartę z konfiturą”.
Fot. lodzkie.pl