Dwadzieścia jeden Kół Gospodyń Wiejskich z terenu województwa opolskiego wzięło udział w konkursie kulinarnym „Bitwa regionów”, który odbył się w siedzibie Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Oddziału Terenowego w Opolu. W zmaganiach kulinarnych miejsce na podium wywalczyły Koło Gospodyń Wiejskich „Babeczki z rodzynkami” w Kowalach i Koło Gospodyń Wiejskich w Strojcu. Pierwsze gospodynie za galantynę z kurczaka, a drugie za polewkę.
Głównym produktem jest kurczak. Jest to kurczak wytrybowany i później faszerowany mięsem mielonym, wątróbką czy warzywami, jak kto woli – mówi Anna Makówka, przewodnicząca KGW „Babeczki z rodzynkami” w Kowalach. – Gotuje się około dwóch godzin, kroi na kawałki, zalewa galaretą i dekoruje wybranymi owocami i warzywami. Bardzo się cieszymy, że udało nam się zająć drugie miejsce. Do konkursu w tym roku startowało, aż 21 Kół Gospodyń Wiejskich, na podium też stanęło koło z naszego regionu, więc jeszcze większa radość, że możemy promować nasze regiony i ziemię wieluńską. W skład województwa opolskiego wchodzą dania z województwa śląskiego, dania kresowe i dania z ziemi wieluńskiej. W tym roku oprócz przepisu należało również dostarczyć filmik pokazujący, jak to się robi (…).
Trzecie miejsce zajęło Koło Gospodyń w Strojcu. Najlepsze okazało się Koło Gospodyń Wiejskich w Hajdukach Nyskich. Pierwsze miejsce panie wywalczyły za zapiekane hajduckie gołąbki z nadzieniem z surowych ziemniaków oraz kaszą gryczaną okraszone sosem grzybowym.
Fot. KGW w Kowalach