Po raz drugi uczniowie klas o profilu gastronomicznym zmierzą się w rywalizacji w konkursie „Wieluńskie smaki”. Ich dania będą oceniali najlepsi szefowie kuchni w Polsce. Mówi nauczycielka przedmiotów gastronomicznych w wieluńskim Zespole Szkół nr 1 Magdalena Kabała:
Udało nam się, myślę, że z dużym sukcesem, przeprowadzić pierwszą edycję konkursu pod nazwą „Wieluńskie smaki”. W tym roku postanowiliśmy, że ten konkurs będzie przebiegał pod hasłem przewodnim „Smaki lasu”. Młodzież naszego wieluńskiego gastronomika będzie mogła wykazać się swoimi własnymi pomysłami, w jaki sposób zastosować surowce, które pozyskujemy z lasu. Nie muszą to być typowe surowce, jak np. dziczyzna, ale również np. igły z sosny czy syropy, które można pozyskać z owoców leśnych.
W jury będzie m.in. Artur Zaskórski, jest to szef kuchni, który z nami współpracuje od kilku lat, prowadzi dla nas szkolenia zarówno dla nauczycieli, jak i dla uczniów; Marcin Bożek, również jest naszym szkoleniowcem; Artur Nijakowski, szkoleniowiec z dziedziny cukiernictwa. Będą też Tomasz Tracz i Sebastian Michałczyk, będzie również oczywiście Karol Okrasa, który będzie przewodniczącym naszej komisji – dodaje nauczycielka przedmiotów gastronomicznych w Zespole Szkół nr 1 w Wieluniu Małgorzata Pawelec.
Finał konkursu zaplanowano na 27 marca w budynku wieluńskich warsztatów.
Posłuchaj więcej: