Kilkadziesiąt tysięcy klientów i kilkudziesięciu stałych wystawców – to liczby, które najlepiej podsumowują rok funkcjonowania ryneczków: Wojewódzkiego i Marszałkowskiego, na których mieszkańcy Łodzi i regionu mogą kupić warzywa, owoce oraz zdrową żywność prosto od producentów. W sobotę, na Ryneczku Wojewódzkim przy Porcie Łódź, marszałek Grzegorz Schreiber podsumował działalność obu bazarków. Były też urodzinowe atrakcje, czyli wspólne gotowanie tradycyjnej łódzkiej zalewajki oraz – na ryneczku przy ul. Drewnowskiej – piknik „Owoce i warzywa na talerzu”.
Rok to moment podsumowań i wspomnień. Wielu mówiło mi: to się nie uda, nie warto, po co jeszcze jeden rynek w Łodzi? Takie opinie słyszałem wielokrotnie, ale częściej słyszałem od ludzi, z jednej strony od rolników, którzy chcieli sprzedawać swoje produkty bez pośredników, a z drugiej od mieszkańców, że takie miejsca są potrzebne, słyszałem „stwórzcie taką możliwość” – mówił marszałek województwa łódzkiego Grzegorz Schreiber przypominając początki obu ryneczków.
Przyjechaliśmy z małej miejscowości z okolic Dłutowa, zajmujemy się produkcją rzemieślniczą chleba wiejskiego. Tradycje tę kontynuujemy od wielu pokoleń, a zaczynał prapradziadek w okresie międzywojennym. Receptura została niezmieniona do dnia dzisiejszego, szczególnie jeśli chodzi o chleb zbytni na zakwasie, który pieczemy taki, jak był dawniej – mówił Michał Strzelczyk, jeden z wystawców.
Generalnie myślę, że w każdym miejscu w naszym regionie robi się tę zalewajkę w trochę inny sposób, używając zakwasu czy to z maki pszennej czy to mąki żytniej. My przygotowaliśmy ją na zakwasie z maki żytniej. Sami ja zakisiliśmy. Przez pięć dni stała w ciepłym miejscu, mąka czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i skórka od chleba. Z tego powstał zakwas, po czym ugotowaliśmy tę zupę tradycyjnie, na wędzonej kiełbasce, wędzonym boczku, z dodatkiem czosnku. A na końcu dodaliśmy duszone maślaki. Oczywiście sól, pieprz do smaku i suszony majeranek – podkreślał przygotowujący zalewajkę Mariusz Kulik.
Posłuchaj relacji:
Oba ryneczki „Prosto od rolnika” – Ryneczek Wojewódzki przy Porcie Łódź oraz Ryneczek Marszałkowski przy ul. Drewnowskiej – ruszyły w październiku 2022 roku. Od początku cieszą się ogromnym zainteresowaniem klientów, którzy regularnie robią sobotnie zakupy. Partnerami samorządu województwa w organizacji obu miejsc handlu są Łódzka Agencja Rozwoju Regionalnego, Wojewódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach oraz Port Łódź.
Zobacz także:
Rynek Marszałkowski i Wojewódzki w Łodzi zapraszają w każdą sobotę
Gościem Radia ZW była Zofia Szymańska, dyrektorka Departamentu Promocji Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego