Rodzinna firma DROS z Drobnic w gminie Osjaków zajmuje się przetwórstwem warzyw i owoców od 1983 roku. Wyróżnia ją tradycyjna produkcja na konserwantach naturalnych (cukier, sól, ocet) lub bez konserwantów, na przepisach (recepturach) wytwarzanych tradycyjnym, domowym sposobem. Warzywa, z których tworzone są przetwory marki DROS, pochodzą z gospodarstwa rolnego należącego do właściciela firmy. Dostawcami są także okoliczni rolnicy, których jakość warzyw jest sprawdzana przed dostawą. Firma oferuje konsumentom szeroki asortyment przetworów, takich jak sałatki (z kapusty białej, czerwonej, buraczków, pomidorów, ogórków), ogórki (konserwowe, kwaszone, przeciery), koncentraty pomidorowy, buraczany, kompoty (wiśniowy, z czarnej porzeczki, śliwkowy, jagodowy), konfiturę z agrestu, powidła śliwkowe, naturalne soki jabłkowe, a także warzywa konserwowe (seler, papryka, szczaw). Poza tym asortyment obejmuje chrzan, ćwikłę z chrzanem oraz kapustę kwaszoną.
Jeden z firmowych specjałów „Ogórki Kwaszone spod Wielunia” został wpisany 28 lutego 2008 roku na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Co roku również firma stara się wprowadzać na rynek jakiś nowy produkt. W tym roku jest to sałatka z cukinii.
Z Joanną Nanys rozmawia Alina Frejusz: