Uczeń Zespołu Szkół nr 1 w Wieluniu Jakub Klimczak po etapach szkolnym i okręgowym walczył w etapie centralnym Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz. Świetnie poradził sobie z teorią i praktyką i finalnie zajął I miejsce. Jakub dzięki temu m.in. został zwolniony z egzaminu zawodowego. W rozmowie z nami mówił, co przygotował dla finałowej komisji:
Jako przystawkę przygotowałem łososia z kompresowanym ogórkiem, do tego były listki z ciasta cygaretkowego, na danie zasadnicze przygotowałem roladkę z pstrąga zawiniętą w liść nori z grzybami, sos porowy i do tego chips z kaszy jęczmiennej i pierożek z farszem ziemniaczanym.
Kuba oczywiście dodatkowo otrzyma ze wszystkich przedmiotów zawodowych gastronomicznych ocenę celującą. Jeszcze taką super nagrodą dla Kuby jest wyjazd na szkolenie cukiernicze do Zabrza, na które został zaproszony oraz nagrody rzeczowe, które otrzymał. Największą nagrodą jest satysfakcja, że ten trud, który włożył w przygotowania opłacał się, zyskał na tym.
Odtwarzacz plików dźwiękowych
– mówiła Magdalena Kabała nauczycielka przedmiotów gastronomicznych w Zespole Szkół nr 1 w Wieluniu.
Posłuchaj więcej:
Gośćmi Radia ZW byli nauczycielka Magdalena Kabała i uczeń Jakub Klimczak z Zespołu Szkół nr 1 w Wieluniu
Fot. Warsztaty gastronomiczne Zespołu Szkół nr 1 w Wieluniu