Wczoraj Grodzisko w Tumie było gospodarzem Europejskiego Zjazdu Rycerstwa. Wydarzenie rozpoczął przemarsz setek rekonstruktorów w korowodzie z Archikolegiaty na teren imprezy, gdzie na wszystkich odwiedzających czekała m.in. wioska rycerska, pokazy walk oraz średniowiecznego rzemiosła, do tego rozgrywki sportowe, rywalizacje kulinarne i występy muzyczne.
Moje marzenie dotyczące tego miejsca w jakiejś części się spełniły, bo praktycznie wydobyliśmy spod ziemi to Grodzisko, i w przenośni, i dosłownie, i ono stanowi tutaj niezwykle istotny element symbolu polskości, symbolu naszej ziemi, ziemi łódzkiej. Obok nas mamy Archikoleigiatę w Tumie z XII wieku, fantastyczny obiekt sakralny, który jest sam w sobie całą historią, ale mamy również obok zagrodę chłopską i – co również ważne – mamy kawałek dalej zamek w Łęczycy. Teraz, jak ktoś pyta mnie o marzenia, to myślę, że to są elementy póki co każdy sam w sobie budujący własny przekaz, a mi zależy na tym, żeby to połączyć wszystko w jeden spójny i całościowy element historyczny i turystyczny. Staramy się za każdym razem, aby – organizując wydarzenia – docierać do wszystkich, informować o tym, że warto tu przyjechać, warto ten czas tutaj spędzić i dotknąć tej historii – mówił marszałek województwa łódzkiego Grzegorz Schreiber.
Posłuchaj całej rozmowy:
Dawid Mazurkiewicz, dyrektor Departamentu Promocji Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego:
Widzimy duże zainteresowanie na nowo historią województwa łódzkiego, że to nie tylko ta historia ziem odzyskanych, ale przede wszystkim fantastyczne łódzkie królewskie, czyli okres średniowiecza, bo przecież mieliśmy takie grody, jak Sieradz, Łęczyca, Rawa, więc tutaj zapadały najważniejsze decyzje, które później decydowały o losach państwa, dlatego widzimy duże zainteresowanie mieszkańców i warto na nowo odkrywać tę historię.
Posłuchaj całej rozmowy:
Dominik Płaza, dyrektor Muzeum Archeologicznego i Etnograficznego w Łodzi:
Zdecydowanie ta atrakcja turystyczna się przyjęła, w ubiegłym roku mieliśmy pierwszy sezon turystyczny tego obiektu. W okresie wakacji mieliśmy bardzo dużo zwiedzających, praktycznie od maja do września. Frekwencja wzrosła nam czterokrotnie w stosunku do wcześniejszego roku, kiedy Grodziska nie było.
Posłuchaj całej rozmowy:
Igor Górewicz, wojewoda drużyny grodu Trzygłowa:
Ja miałem przyjemność przyprowadzić ze sobą około 80 odtwórców historycznych w różnym wieku, rożnych profesji, bo wojowników, ale również rzemieślników i wspaniały zespół „Daj Ognia” (…). Nam bardzo się to podoba z tego względu, że jest to obiekt zbudowany na prawdziwym grodzisku, bo Grodzisko to jest pozostałość po grodzie, to jest zabytek i w tym grodzisku usadowiono rekonstrukcję bramy. Dzięki temu mamy ją w pełnej skali, bo są różne skanseny, natomiast te wały i bramy zawsze są traktowane po macoszemu i to jest w pomniejszonej skali, a tutaj widać, jaka to była potęga.
Posłuchaj całej rozmowy:
Cały czas jest realizowany program „Województwo Łódzkie Ogrodem Polski”:
Województwo łódzkie posiada ogromne walory przyrodnicze. Mamy przepiękne pałacowe ogrody, zabytkowe przestrzenie, które mogą we wspaniały sposób zorganizować w naszym województwie czas wolny.
Posłuchaj całej rozmowy:
Podczas wydarzenia odbył się również konkurs kulinarny „Bitwa Regionów”, w którym wzięły udział koła gospodyń wiejskich.
Jedno ze stoisk przygotowały panie z KGW Leśniczanki:
Przygotowałyśmy golonkę w piwie w glazurze miodowej, do tego szare kluseczki i zasmażana kapustę. W tamtym roku w „Bitwie Regionów” zajęłyśmy pierwsze miejsce i pojechałyśmy na drugi etap.
Posłuchaj całej rozmowy:
Alina Walczak, prezes Stowarzyszenia w Górze św. Małgorzaty:
Na „Bitwę Regionów” przygotowałyśmy bliny z sosem kurkowym i na słodko druga wersja z borówkami i z musem śmietankowo-maślankowym. Na poczęstunek dla odwiedzających dzisiejszą imprezę mamy żurek, ciasta, zawijaski, placek drożdżowy, to są typowo nasze potrawy, które często spotyka się w naszych stronach.
Posłuchaj całej rozmowy:
Beata Ozga – Flejszer zastępca dyrektora Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa:
Konkurs „Bitwa Regionów” to promocja naszej tradycji kulinarnej, naszej staropolskiej kuchni. Również jest to promocja kół. To, że z roku na rok ta impreza jest potrzebna, świadczy o tym coraz większa liczba zgłaszanych kół. W tym roku w samym województwie łódzkim uczestniczy ponad 250 kół, natomiast w całej Polsce ponad 3 500.
Posłuchaj całej rozmowy:
Wydarzenie zakończył występ zespołu Sound’n’Grace.
Przeczytaj również:
Grodzisko w Tumie (powiat łęczycki) otwarte! (zdjęcia)