Białko to jeden z najważniejszych składników codziennej diety. Buduje mięśnie, wchodzi w skład komórek ciała, włosów i paznokci, wzmacnia układ odpornościowy. Dieta wysokobiałkowa zyskuje na popularności. Czy taki sposób odżywiania jest bezpieczny? Na to i inne pytania znajdziecie odpowiedź na spotkaniu, które odbędzie się 16 lutego (czwartek) o godzinie 18:00 w warsztatach gastronomicznych przy ulicy Wojska Polskiego 17 w Wieluniu. Wykład nosi tytuł „Dylematy białkowe”.
Instytut Żywności i Żywienia stwierdza, że przeciętny Polak spożywa dwa razy więcej białka, niż potrzebuje jego organizm – mówi Grażyna Szkudlarek, promotorka zdrowia. – A z badań Centrum Zdrowia Dziecka wynika, że tak zwane „przebiałczenie” jest większe w przypadku dzieci niż dorosłych. Najmłodsi, na diecie tradycyjnej, mają przekroczone spożycie białka nawet o 600%, a na diecie wegetariańskiej o 400%. Jakie są więc skutki spożywania nadmiaru białka dla naszego organizmu, czy rodzaj białka ma również jakieś znaczenie, ile białka powinniśmy spożywać dziennie? Na te pytania odpowiemy podczas wykładu.
Wykład kończy się degustacją potraw wegetariańskich. Wstęp jest darmowy.