Kiełbasa, karkówka a może warzywa i owoce? O tym co i jak grillować podpowiemy w naszej niedzielnej audycji „Między nożem a widelcem”.
Grillować można praktycznie wszystko ale wychodzimy od kiełbasy. Kiełbasa, zacznijmy od tego nie powinna być przesadnie chuda. Ten tłuszcz jest nam potrzebny, ponieważ on raz że się wytopi podczas grillowania a dwa, że nada aromatu i smaku. Kiełbasa nie powinna być duża. Rzadko kiedy na zwykłym grillu na węgiel drzewny da się osiągnąć stałą temperaturę na jego całej powierzchni więc jeżeli kiełbasa będzie zbyt długa to w niektórych miejscach może nam się nie dogrzać, a standardy w gastronomii mówią, że grillujemy do momentu aż wewnątrz mięsa, czyli ta temperatura tak zwanego rdzenia będzie wynosiła minimum 70 stopni Celsjusza. To musi być dogrzane bo inaczej grozi nam zatrucie. Grillujemy oczywiście z dwóch stron. Taka moja rada – nie ma sensu obracanie tej kiełbasy co chwilę, należy to doprowadzić z jednej strony do końca i z drugiej do końca. Jeżeli będziemy co chwilę obracać to też ryzykujemy to, że środek nam się nie dogrzeje.
– mówił Przemysław Banaś nauczyciel przedmiotów gastronomicznych w Zespole Szkół nr 1 w Wieluniu. Początek audycji w niedzielę po 13:00.