Ponad siedemdziesiąt Kół Gospodyń Wiejskich, w tym silna reprezentacja z regionu wieluńskiego, pajęczańskiego i wieruszowskiego wzięło udział w organizowanym przez Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach konkursie „Chleb Ziemi Łódzkiej”. Konkurs polegał na amatorskim wypieku chleba tradycyjnego. Jury oceniało barwę wypieczenia, smak i zapach.
Ludzie chleb szanowali. Jak kawałek chleba czy kromka spadła komuś na podłogę to chleb był podniesiony, całowany przez każdego. Był szacunek. No i nawet jak się chleb zaczynało kroić, bo to nożami wszystko, to też znak krzyża się robiło na tym bochenku i dopiero się ten chleb zaczynało, kroiło dla wszystkich.
– mówiła Elżbieta Wyrębak z Koła Gospodyń Wiejskich w Mokrsku.
Pierwsza część rozmowy na naszej antenie 28 lutego o 13:30, emisja następnej części 7 marca o tej samej porze.
Więcej o konkursie „Chleb Ziemi Łódzkiej” pisaliśmy tutaj.
Fot. Archiwum prywatne