MIĘDZY NOŻEM A WIDELCEM

Radio Ziemi Wieluńskiej we współpracy z warsztatami gastronomicznymi
Zespołu Szkół nr 1 w Wieluniu zapraszają do wspólnego gotowania.
W każdej audycji "Między nożem a widelcem" oprócz przepisu na smaczny
obiad znajdą Państwo ciekawostki ze świata przypraw, warzyw itp.
W każdą niedzielę o 13:15 zapraszają Magdalena Jaroch i Przemysław Banaś

Regulamin konkursu “MIĘDZY NOŻEM A WIDELCEM”



Przepisy Konkursowe





KOTLETY ZIEMNIACZANE Z SOSEM PIECZARKOWYM

Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków
1 jajko
1 duża cebula
1/2 malej śmietany
pieprz cytrynowy
wegeta
1/2 kg pieczarek

Ziemniaki zmielić. Cebule pokroić w kostke. Zeszklić na maśle. Dodać do ziemniaków. Dodać jajko,przyprawy,wymieszać. Uformować obtoczyć w bułce tartej,usmażyć z obu stron na rumiano. Pieczarki obrać,pokroić w paski, usmażyć na 3 łyżkach masła. Dolać2 szkl. wody,kostke rosołową. Zagotować. Śmietane rozrobić z 3 łyż.mąki, dodać do sosu, zagotować. Przyprawić do smaku. Kotlety polać sosem.

  przepis nadesłany przez Ewę z Opojowic



KOGUT W CIEŚCIE DROŻDŻOWYM FASZEROWANY KURCZAKIEM I WARZYWAMI

Składniki - ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej
200 ml mleka
100 g margaryny lub masła
25 g świeżych drożdży
1 jajko
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
Składniki - nadzienie:
pierś z kurczaka
2 łyżki oleju
1 opak. warzyw meksykańskich na patelnię Frosta
100 g startego sera żółtego
1 łyżeczka przyprawy do drobiu
pieprz
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
Składniki - wierzch:
rozmącone jajko

Ciasto: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać ciepłą, stopioną margarynę lub masło, resztę składników, wymieszać zagnieść, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 1 godz. do wyrośnięcia.
Farsz: Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce tłuszczu, doprawić do smaku przyprawą do kurczaka, ziołami i pieprzem. Warzywa meksykańskie wyłożyć na patelnię z jedną łyżką oleju i smażyć ok. 8 minut, ostudzić. Do miski przełożyć usmażonego kurczaka, warzywa i starty ser żółty, dokładnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Jedną część rozwałkować bezpośrednio na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na kształt koła, wyciąć kształt koguta. Nałożyć farsz i przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Odciąć nożem niepotrzebne skrawki ciasta. Z odkrojonych części ciasta zrobić kogutowi skrzydło, ogon, grzebień, nóżki i głowę. Docisnąć ciasto widelcem wokół koguta. Za pomocą nożyczek ozdobić ogon, skrzydło i szyję kogucią. Całą powierzchnię ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Koguta wstawić do nagrzanego do 220*C piekarnika i piec 12 minut, po tym czasie obniżyć temperaturę do 180*C i piec kolejne 30 minut. Jeśli w czasie pieczenia wierzch ciasta zacznie się szybko rumienić - przykryć wierzch papierem do pieczenia.
Smacznego! :)

  przepis nadesłany przez Ilonę z Starego Kocinia



ZUPA SHREKA

Składniki:
5 ziemniaków
2 pietruszki
1 nieduży seler
4 kostki brykietowe mrożonego szpinaku
2 szklanki morożonego kalafiora
2 szklanki mrożonych brokuł
1,5 szklanki czerwonej fasolki z puszki lub wcześniej ugotowana
1 duża cebula
przyprawa kucharek lub vegeta
sól, pieprz, śmietana 18%, mąka pszenna
suszony koperek
groszek ptysiowy

Warzywa obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z wodą (wody ok. 1,5 litra) razem z mrożonkami. Całość posypujemy przyprawą kucharek lub vegetą (ok. 2 łyżek), lekko solimy i gotujemy na wolnym ogniu, aż do momentu kiedy ważywa będą bardzo miękkie, a mrożone kwiatuszki brokuł i kalafiora prawie całkowice się rozgotują (trwa to ok. 1 godziny). W międzyczasie podsmażamy na patelni cebulkę, lekko podsypaną przyprawą. Podsmażoną cebulkę i czerwoną fasolką wrzucamy do garnka z warzywami. Następnie do naczynia 0,5 litrowego wsypujemy 4 łyżki mąki pszennej do połowy zalewamy wodą i roztrzepujemy zawiesinę. Kiedy zawiesina będzie dobrze roztrzepana, naczynie uzupełniamy 1 małą śmietaną 18% i dobrze mieszamy. Gotową zawiesinę wlewamy do gotującej się zupy i całość gotujemy jeszcze przez ok 5 minut w tym czasie ostatecznie doprawiając solą i pieprzem zupę.
Zupę Shreka podajemy w głębokich miseczkach. Dekorujemy groszkiem ptysiowym i suszonym koperkiem, który nadaje jej dodatkowo aromatyczny zapach.
Shrek może taką zupę suto nakarmić sześcioro przyjaciół ;-)

  przepis nadesłany przez Katarzynę z Dąbrowy



GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA

Składniki:
500 g mięsa mielonego
pół połówki małej kapusty (400g)
1 torepka ryżu (100g)
1 mały koncentrat pomidorowy
500 ml wody
3 łyżki oleju roślinnego
sól, i pieprz do smaku
1 opakowanie torebki POMYSŁ NA GOŁĄBKI fix

1. ugotuj, ryż w torebce, poszatkuj drobniutko kapustę. Kapustę wymieszaj dobrze z mięsem, ugotowanym ryżem i fixem. Uformuj 8-10 gołąbków.
2. Gołąbki podsmaż z obu stron na rozgrzanej głębokiej patelni. Koncentrat pomidorowy wymieszaj z częścią letniej wody ( 300 ml ), dopraw solą i pieprzem do smaku i zalej gołąbki.
3. Duś pod przykryciem na srednim ogniu około 30 minut. Od czasu do czasu podlewając gołąbki pozostałą częścią wody ( 200 ml ) w zależności od potrzeb.

Moja rada:
Jeżeli mięso mielisz w domu, możesz również zmielić kapustę, nie będzie trzeba jej szatkować.

  przepis nadesłany przez Grzegorza ze Szczytów



ORZESZKI Z KREMEM

Składniki na ciasto:
1 margaryna
2 jajka + 1 żółtko
3 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Zagnieść kruche ciasto, a następnie formować malutkie kuleczki, które wkładamy do formy. Po wyjęciu z formy nadziewamy kremem.

Składniki na krem:
1 margaryna
0,5 szklanki mleka
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
1,5 szklanki mleka w proszku

Margarynę, mleko, kakao, cukier zagotować na koniec dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać (można dodać zapach waniliowy). Polecam do Wielkanocnego koszyczka.

  przepis nadesłany przez Krzysztofa z Wielunia



KIESZONKI FRANCUSKIE Z KURCZAKIEM

Składniki:
ciasto francuskie (2 rolki)
1 podwójna pierś z kurczaka
ok. 1/2 kg pieczarek
ok. 15 plastrów sera żółtego
2 cebule
2 łyżki majonezu
2 łyżki ketchupu
przyprawa do kurczaka
żółtko

1. Pieczarki pokroić w platerki, doprawić do smaku. Cebulę pokroić w półplastry dodać do pieczarek.Wszystko usmażyć.
2. Piersi pokroić w kawałki, posypać przyprawami, dodać majonez i ketchup, wymieszać. Odstawić na kilka godzin (choć niekoniecznie).
3. Ciasto francuskie pokroić na prostokąty (ok. 15x12cm), z prawej strony prostokąta ułożyć plaster sera złożonego na pół, na ok. 3 kawałki mięsa, pieczarki i wszystko skleić jak pierogi w formie prostokąta. Posmarować żółtkiem.
4. Piec ok. 30 min w temp. 180, jak się zarumieni zmniejszyć do 150.

  przepis nadesłany przez Magdalenę z Przycłap



KIESZONKI Z KURCZAKA

Składniki:
1 pęczek natki pietruszki
20 dag twarożku z ziołami
4 piersi kurczaka
1 łyżka oleju
sól, pieprz(z młynka)
1 łyżka sosu pieczeniowego w proszku

1. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, naciąć tak, aby powstały głębokie kieszonki.
2. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać. Przygotować farsz: serek ziołowy wymieszać z natką pietruszki. Przełożyć do szprycki. Porcje farszu wyciskać do naciętych w mięsie kieszonek.
3. Mocno rozgrzać olej na dużej patelni, smażyć na nim mięso po 5 min z każdej strony na średnim ogniu. Zdjąć z patelni, oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ułożyć na blasze. Całość wsunąć do rozgrzanego piekarnika, zapiekać mięso 10 minut w temp. 200 st. C.
4. Z patelni usunąć nadmiar tłuszczu. Pozostały po smażeniu osad rozcieńczyć szklanką wody. Dodać sos pieczeniowy, wymieszać, gotować około 2 min na małym ogniu. Danie to wraz z brokułami polecam na niedzielny obiad.

  przepis nadesłany przez Irenę z Wielunia