MIĘDZY NOŻEM A WIDELCEM

Radio Ziemi Wieluńskiej we współpracy z warsztatami gastronomicznymi
Zespołu Szkół nr 1 w Wieluniu zapraszają do wspólnego gotowania.
W każdej audycji "Między nożem a widelcem" oprócz przepisu na smaczny
obiad znajdą Państwo ciekawostki ze świata przypraw, warzyw itp.
W każdą niedzielę o 13:15 zapraszają Magdalena Jaroch i Przemysław Banaś

24.06.2012
KILKA SŁÓW O JAGODACH
oraz przepis na kluski parowe z sosem jagodowym


Składniki:
0,5 kg mąki
2,5 dkg drożdży
2 szklanki mleka
cukier, sól
2 żółtka i 1 jajko
70 g masła
300 g jagód
2 kubki śmietanki 30%

(21:20 min.)



17.06.2012
KILKA SŁÓW O WARZYWACH KAPUSTNYCH
i przepis na zapiekankę


Składniki:
kalafior
szpinak
masło
ząbki czosnku
mąka
gałka muszkatołowa
starty żółty ser
cukier, sól, mleko

(24:55 min.)



10.06.2012
KILKA SŁÓW O TRUSKAWKACH
i przepis na tort serowo-truskawkowy


Składniki:
Ciasto (na tortownicę 30cm):
jaja - 4 szt
mąka pszenna - 120 g
cukier kryształ - 120 g
margaryna i bułka tarta do formy
Ciasto (na tortownicę 26-28cm):
jaja - 3 szt
mąka pszenna - 90 g
cukier kryształ - 90 g
Masa serowa:
twaróg sernikowo-kanapkowy - 450 g
mleko - 400 ml
sernik na zimno błyskawiczny - 1 op.
świeże truskawki - 150-200 g
Wykończenie:
śmietanka 30% - 800 g
sztywnik do śmietanki - 4 szt
cukier kryształ - 120 g
świeże truskawki - 400 g
borówki amerykańskie - 10-15 szt
wiórki kokosowe - 50-100 g

(18:59 min.)

Wykonanie:
   Przygotować surowce, narzędzia, sprzęt i urządzenia: Mleko i śmietankę dobrze schłodzić. Blachę wysmarować margaryna do połowy wysokości i wysypać bułka tartą. Piekarnik rozgrzać do ok 150 st. C. Truskawki przepłukać, obrać z szypułek. Truskawki do masy pokroić w kostkę, truskawki do wykończenia przekroić wzdłuż na połowy.    Sporządzić biszkopt: Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę, gdy będzie białą i zacznie powoli sztywnieć stopniowo dodawać cukier i ubić do całkowitej sztywności, dodać żółtka i jeszcze chwile ubijać do całkowitego zabarwienia masy. Delikatnie wymieszać z przesianą mąką. Wyłożyć na blachę, równo rozsmarować, piec ok 20 - 25 minut w temp. 160 - 170 st. C. Po upieczeniu lekko wystudzić, wyjąć z blachy, tortownicę umyć i włożyć do niej całkowicie wystudzony biszkopt.
   Sporządzić masę serową: zimne mleko zmiksować z sernikiem na zimno, dodać twaróg, chwile jeszcze miksować, dodać truskawki i łyżką wymieszać (szybko, żeby się masa nie zestaliła a truskawki nie rozpadły). Masę przełożyć na biszkopt, rozsmarować, schłodzić.
   Wykończyć tort: Okroić dookoła opaski tortownicy, zdjąć opaskę, nożem podważyć od spodu i zdjąć z blachy na nożach, przełożyć na deskę (najlepiej obrotową). Schłodzone 400 g śmietanki ubić z 60 g cukru, gdy jest ubite, dodać sztywnik (2 op.) i jeszcze chwilę ubijać. Ubita smietanke rozsmarować na wierzchu i bokach tortu. Z czego na wierzchu więcej, na bokach tylko po to aby ten bok wyrównać i wygładzić. Bok obsypać wiórkami kokosowymi. Ubić pozostałą śmietankę (w ten sam sposób). Wyszprycować na brzegach tortu ładne duże rozety. Truskawki układać na grzbiecie wokół tortu zaczynając od zewnątrz. Układać rząd po rzędzie uzyskując wygląd dachówek. Na środku wyszprycować jedną dużą rozetę śmietanki lub ułożyć jedną dużą truskawkę. Między truskawki poukładać borówki. Tort schłodzić.



03.06.2012
KILKA SŁÓW O ZIEMNIAKACH
i nagrodzony przepis:
Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym


Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków
1 jajko
1 duża cebula
1/2 malej śmietany
pieprz cytrynowy
1/2 kg pieczarek

(19:58 min.)



27.05.2012
KILKA SŁÓW O PIWIE
i przepis na roladę piwną


Składniki:
0,5 kg surowego boczku
10 dkg wołowiny
15 dkg karkówki wieprzowej
jajko
suszone śliwki
ketchup
0,5 l mocnego piwa
czerstwa bułka
sól, pieprz, majeranek

(30:57 min.)



20.05.2012
KILKA SŁÓW O HERBACIE
oraz przepis na napój z herbaty i mięty


Składniki:
herbata
kilka listków suszonej mięty
miód
plasterki cytryny
kruszony lód

(19:31 min.)



13.05.2012
KILKA SŁÓW O KAWIE
i przepis na kawę mrożoną


Składniki:
kawa
cukier
mleko
gałka lodów wanilinowych
bita śmietana

(26:31 min.)



06.05.2012
KILKA SŁÓW O MLEKU
i nagrodzony przepis:
Kogut w cieście drożdżowym faszerowany kurczakiem i warzywami


Składniki - ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej
200 ml mleka
100 g margaryny lub masła
25 g świeżych drożdży
1 jajko
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
Składniki - nadzienie:
pierś z kurczaka
2 łyżki oleju
1 opak. warzyw meksykańskich na patelnię Frosta
100 g startego sera żółtego
1 łyżeczka przyprawy do drobiu
pieprz
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
Składniki - wierzch:
rozmącone jajko

(28:22 min.)



29.04.2012
WYKŁAD O DROBIU
i przepis na kotleta de volaille


Składniki:
cała pierś z kury
masło lub masło z ziołami(pietruszka, szczypiorek, tymianek)
bułka tarta
mąka
jako
sól

(19:12 min.)



22.04.2012
O OWOCACH MORZA
i przepis na szybką kolację z owoców morza


Składniki:
400 g makaronu
opakowanie mrożonych krewetek
2 ząbki czosnku
dwie łyżki masła
pomidory z puszki lub 4 zwykle pomidory


(21:45 min.)



15.04.2012
PRZEPIS NA RYBĘ PO GRECKU
i kilka słów o rybach


Składniki:
0,5 kg fileta z dorsza
2 marchewki
1 pietruszka
0,5 selera
cebula
pól strąka papryki
pól puszki kukurydzy
pomidory
biały pieprz, sok z cytryny, oregano, sól, pieprz, bazylia
olej do smażenia,

(27:26 min.)



09.04.2012
BABKA DROŻDŻOWA PARZONA
i kilka słów o drożdżach


Składniki:
0,5 kg mąki
6 żółtek
15 dkg cukru
20 deko masła
szklanka mleka
5 dkg drożdży
cukier wanilinowy
rodzynki sułtańskie
tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy
cukier puder do dekoracji

(19:04 min.)



08.04.2012
JAJKA NADZIEWANE SZYNKĄ
i kilka słów o jajkach


Składniki na 10 porcji:
5 jajek
5 dkg szynki
0,5 kubka śmietany
musztarda
natka kopru,pietruszki, czerwona papryka

(21:09 min.)



01.04.2012
KIESZONKI FRANCUSKIE Z KURCZAKIEM
(nagrodzony przepis) i kilka słów o cieście francuskim


Składniki:
ciasto francuskie (2 rolki)
1 podwójna pierś z kurczaka
ok. 1/2 kg pieczarek
ok. 15 plastrów sera żółtego
2 cebule
2 łyżki majonezu
2 łyżki ketchupu
przyprawa do kurczaka
żółtko

(12:06 min.)



25.03.2012
Dziś przepis na mazurka cytrynowo-kajmakowego oraz kilka słów o cytrusach


Składniki na 2 sztuki:
Ciasto:
mąka pszenna - 0,5 kg
margaryna - 0,4 kg
cukier kryształ - 0,4 kg
jaja - 10 szt
proszek do pieczenia - 0,02 kg (20g)
cytryny - 0,4 kg
margaryna i bułka tarta - do formy
Kajmak:
mleko - 1l
cukier kryształ - 0,8 kg
cukier wanilinowy - 1 szt
margaryna - 0,1 kg
Polewa:
margaryna - 0,1 kg
cukier kryształ - 0,1 kg
kakao - 0,03 kg
woda - 1 łyżka
Dekoracja:
rodzynki - 0,05 kg
migdały lub płatki migdałowe - 0,05 kg
wiórki kokosowe - 0,05 kg
orzechy - 0,05 kg
morele - 0,05 kg

(16:33 min.)



18.03.2012
Przepis na zupę krem z brokułów oraz to, czego nie wiecie jeszcze o brokułach


Składniki na 10 porcji:
0,5 kg kości
20 dag marchewki
10 dag pietruszki
10 dag pora lub 1 cebula
10 dag selera
1 kg brokułów
10 dag mąki pszennej
10 dag masła
30 dag śmietany
2 żółtka

(13:34 min.)