MIĘDZY NOŻEM A WIDELCEM

Radio Ziemi Wieluńskiej we współpracy z warsztatami gastronomicznymi
Zespołu Szkół nr 1 w Wieluniu zapraszają do wspólnego gotowania.
W każdej audycji "Między nożem a widelcem" oprócz przepisu na smaczny
obiad znajdą Państwo ciekawostki ze świata przypraw, warzyw itp.
W każdą niedzielę o 13:15 zapraszają Magdalena Jaroch i Przemysław Banaś.



09.06.2013
KILKA SŁÓW O CIEŚCIE PÓŁFRANCUSKIM DROŻDŻOWYM



(14:49 min.)
Przepis na paszteciki
Składniki na 70 sztuk:
ciasto:

mąka 1 kg
drożdże 10 dag
3 jaja
mleko 0,5l
cukier
sól
margaryna lub masło 45 dag

nadzienie:
ugotowane mięso 1 kg
bułka
mała cebula

Sposób wykonania:
Drożdże kruszymy do miski, zalewamy letnim mlekiem, dodajemy szczyptę cukru, mieszamy. Do rozczynu dodajemy przesianą mąkę, mieszamy. Gdy wyrośnie dodajemy rozczyn do przesianej mąki, dodajemy dwa żółtka i jedno całe jajko. Dodajemy mleko i zarabiamy kulistymi ruchami dłoni. Topimy 100 g margaryny i wrabiamy ją w ciasto. Wyrobione ciasto odkładamy do wyrośnięcia i przygotowujemy nadzienie. Ugotowane mięso kroimy na drobne kawałki. Mielimy z dodatkiem bułki namoczonej w wodzie i przesmażoną cebulą, doprawiamy do smaku. Ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką rozwałkowujemy na prostokąt wielkości A3 i 2/3 ciasta smarujemy margaryną. Składamy ciasto i wałkujemy na wielkość całej stolnicy. Schładzamy. Wyciągamy z lodówki, posypujemy mąką rozwałkowujemy na A3 składamy na trzy części chłodzimy. Wałkujemy na całość stolnicy, kroimy w paski na środek nakładamy nadzienie, sklejamy i kroimy na pożądaną długość. Wykładamy na blachę posmarowaną margaryną, pieczemy w 220 stopniach Celsjusza.




02.06.2013
KILKA SŁÓW O CIEŚCIE PÓŁFRANCUSKIM



(12:13 min.)
Przepis na ciastka półfrancuskie śmietanowe z jabłkami
Składniki:
margaryna 35 dag
4 żółtka
mąka 0,5 kg
mały kubek śmietany 0,2 l
jabłka 2,5 kg
cukier puder 30 dag

Sposób wykonania:
Przesiewamy mąkę na stolnicę, dodajemy margarynę którą siekamy z mąką , dodajemy żółtka i śmietanę. Zarabiamy ciasto. Wkładamy je do lodówki. Schłodzone ciasto cienko wałkujemy. Jabłka myjemy, obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy jabłka na ćwiartki. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy szklanką kółka, na połowę kółka nakładamy jabłko, składamy na pół. Układamy na suchej blasze. Pieczemy w 220 stopniach Celsjusza. Wykładamy, smarujemy lukrem.




26.05.2013
KILKA SŁÓW O CIEŚCIE FRANCUSKIM



(15:26 min.)
Przepis na pierożki z ciasta francuskiego
Składniki:
ciasto podstawowe:

mąka
woda
sól

ciasto maślane:
masło
mąka

nadzienie:
pieczarki
cebula
szynka/wędlina
ser żółty
twaróg

Sposób wykonania:
Mąkę, wodę i sól zagniatamy na stolnicy. Masło mieszamy z mąką, zbijamy w kulkę. Ciasto podstawowe rozwałkowujemy na środku układając ciasto maślane. Całość składamy i rozwałkowujemy na grubość około 2 cm Składamy ciasto i odkładamy do schłodzenia. Po 2 godzinach wyjmujemy ciasto z lodówki i ponownie wałkujemy składamy i schładzamy - czynność powtarzamy minimum trzy razy. Przygotowujemy nadzienie. Pieczarki z cebulą kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni. Studzimy. Do pieczarek dodajemy pozostałe składniki nadzienia (pokrojoną szynkę, twaróg i starty na tarce ser żółty). Ciasto kroimy w kwadraty, nadziewamy, zlepiamy brzegi, smarujemy jajem układamy na blasze posmarowanej tłuszczem wypiekamy w 200 stopniach Celsjusza. Podawać z barszczem czerwonym.




19.05.2013
KILKA SŁÓW O CIEŚCIE PÓŁKRUCHYM



(16:08 min.)
Przepis na pierniczki
Składniki:
mąka 1,1 kg
3 jaja
margaryna 25 dag
kostka smalcu
cukier 25 dag
miód 25 dag
przyprawa do piernika:
soda 2 dag
cukier puder

Sposób wykonania:
Mąkę siekamy na stolnicy razem z tłuszczem i sodą na grubość ziaren pszenicy. Zostawiamy ciasto. Przygotowujemy karmel. Do garnka wsypujemy cukier, ustawiamy na niskim ogniu, w garnku obok gotujemy wodę. Cukier mieszkamy do zagotowania. Zdejmujemy z ognia. Dolewamy 1 łyżkę wazową wrzącej wody, ostrożnie mieszamy. Odstawiamy na bok. Dodajemy miód i przyprawę do piernika. Całość wymieszać i zostawić do całkowitego wystudzenia. Ucieramy żółtka z cukrem. Karmel z utartymi żółtkami dodajemy do ciasta. Zarabiamy ciasto. Wyrobione ciasto schładzamy. Schłodzone ciasto wałkujemy, wykrawamy pożądany kształt ciastek. Wypiekamy w temperaturze 180-170 stopni Celsjusza. Po ostudzeniu smarujemy lukrem.



12.05.2013
KILKA SŁÓW O CIEŚCIE KRUCHYM



(18:56 min.)
Przepis na ciastka
Składniki:
mąka 1,1kg
margaryna 0,5 kg
cukier puder 30 dag
6 jaj
cukier wanilinowy 32 g

Sposób wykonania:
Mąkę, cukier puder, margarynę i cukier wanilinowy siekamy na stolnicy. Dodajemy 5 żółtek i całe jajko. Zarabiamy ciasto. Schładzamy je. Kęsy ciasta urywamy i przeciskamy przez maszynkę z odpowiednią końcówką. Pieczemy w 200-210 stopniach Celsjusza na złoty kolor.



05.05.2013
KILKA SŁÓW O CIEŚCIE BISZKOPTOWO-TŁUSZCZOWYM



(11:43 min.)
Przepis na babkę cytrynową
Składniki:
kostka margaryny
mąka pszenna 25 dag
cukier 20 dag
jaja 5
proszek do pieczenia 1 dag
sok z dwóch cytryn

lukier:
cukier puder
sok z 1,5 cytryny

Sposób wykonania:
Oddzielamy żółtka od białek, ucieramy margarynę z połową cukru i dodajemy po jednym żółtku. Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Ucieramy z sokiem z cytryny. W osobnym naczyniu ubijamy białka z resztą cukru. Dodajemy piane do ciasta, mieszkamy łyżką drewnianą. Wylewamy do formy wysmarowanej margaryną. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 45-50 min. Studzimy, wyjmujemy ciasto z formy, przygotowujemy lukier. Ucieramy cukier z sokiem do osiągnięcia jednolitej masy. Smarujemy babkę lukrem.



28.04.2013
KILKA SŁÓW O CIEŚCIE BISZKOPTOWYM



(26:07 min.)
Przepis na roladę z bitą śmietaną
Składniki:
mąka 12,5 dag
jaja 5
cukier12,5 dag

śmietanka 30% 400 g
cukier 60 g
żelatyna 2 dag

Sposób wykonania:
Wybijamy jajka oddzielając żółtka od białek, białka ubijamy na sztywną pianę wcześniej dodajemy cukier. Stopniowo dodajemy żółtka. Ubijamy do uzyskania zabarwienia masy. Przesiewamy do ciasta mąkę. Ciasto wyrabiamy, wylewamy na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy w 200 stopniach przez 10 minut. Obracając blachę wyrzucamy ciasto na ściereczkę i zwijamy w roladę, odstawiamy do wystygnięcia. Ubijamy śmietankę dodając cukier, utrwalamy ją żelatyną. Smarujemy ciasto śmietanką i zwijamy ponownie.



21.04.2013
KILKA SŁÓW O CIEŚCIE PTYSIOWYM



(25:25 min.)
Przepis na ptysie z kremem budyniowym
Składniki:
ciasto:
(proporcję na 1 szklankę wody)
mąka 0,2 kg
masło 15-20 dkg
sól
jaja 5-7
woda 250 ml

nadzienie:
budyń 2 sztuki (na 75 ml)
mleko 1l
kostka masła

Sposób wykonania:
Odmierzoną ilość wody, tłuszcz, szczyptę soli zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy przesianą mąkę. Energicznie mieszamy drewnianą łyżką. Ustawiamy na bardzo małym ogniu. Zdejmujemy z ognia przekładamy do miski i studzimy. Dodajemy jajka. Na blachę wyłożoną papierem wyciskamy ciasto. Pieczemy początkowo w temperaturze 220-240 stopni. Po wyrośnięciu na chwilę otwieramy piekarnik, zamykamy ponownie i zmniejszamy temperaturę do 160 stopni.

Nadzienie:
Gotujemy budynie w litrze mleka. Po zagotowaniu odstawiamy do wystudzenia. Osobno w misce ucieramy masło. Dodajemy budyń, ucieramy do gładkości. Nadziewamy ptysie.




14.04.2013
KILKA SŁÓW O SLOW FOOD



(21:02 min.)
Przepis na zrazy wieprzowe
Składniki:
karkówka wieprzowa (150 g / 1 porcja)
boczek
ogórki kiszone
cebula
sól
pieprz
musztarda
smalec

Sposób wykonania:
Kroimy karkówkę wzdłuż włókien na plastry, rozbijamy, solimy prószymy pieprzem, smarujemy musztardą, nadkładamy nadzienie( pokrojone w kostkę: boczek, ogórek, cebula). Zwijamy w rulon zamknięty. Obsmażamy na tłuszczu. Zdejmujemy z ognia. Na patelnie wrzucamy cebulę, smażymy. Na rozgrzana patelnię wlewamy zimny wywar. Czekamy do zagotowania. Wkładamy na patelnię cebulę, zrazy, dusimy na wolnym ogniu.



07.04.2013
KILKA SŁÓW O FAST FOODACH



(32:25 min.)
Przepis na kebab
Składniki:
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
szklanka wody
masło
pierś z kurczaka
oliwa
sok z cytryny
papryka w proszku
sałata
pomidor

sos:
jogurt naturalny
czosnek
ogórek
sól
koper
pieprz
cukier

Sposób wykonania:
Do mąki wlewamy 1/8 szklanki wody, dodajemy łyżeczkę masła. Zagniatamy ciasto, wałkujemy na cienkie placuszki. Pieczemy na suchej patelni. Mięso pokrojone w cienkie plastry marynujemy w łyżce oliwy, soku z cytryny i papryce. Smażymy kurczaka na kilku łyżkach oliwy. Łączymy składniki na sos. Smarujemy ciasto sosem, dodajemy sałatkę, pomidor, mięso. Zawijamy.



31.03.2013
KILKA SŁÓW O GĘSI



(19:18 min.)
Przepis na pieczoną gęś z jabłkami
Składniki:
gęś
sól
majeranek
jabłka

Sposób wykonania:
Oczyszczamy tuszkę gęsi. Nacieramy ją solą i majerankiem. Do środka gęsi wkładamy jabłka pokrojone w ćwierci. Zszywamy gęś. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy (45 minut = 1 kg mięsa).



24.03.2013
KILKA SŁÓW O MĄCE



(25:42 min.)
Przepis na ruskie pierogi
Składniki:
ciasto:
1 kg mąki
1 jajko
0,5 l wody

farsz:
ugotowane ziemniaki
biały ser
cebula
olej
sól
pieprz

Sposób wykonania:
Łączymy składniki wyrabiamy ciasto, zbijamy je w kule, okrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut. Przygotowujemy farsz: podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę; ziemniaki należy zmielić wraz z serem, łączymy składniki, doprawimy solą i pieprzem. Wykrawamy szklanką ciasto i faszerujemy, zlepiamy rogi placami. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku (5 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody są już gotowe); pierogi polewamy zeszkloną na maśle pokrojoną w kostkę cebulą.



17.03.2013
KILKA SŁÓW O CEBULI



(17:43 min.)
Przepis na faszerowane cebule
Składniki:
2 duże cebule/ na 1 osobę
35 dag siekanego mięsa (baranina)
sól
pieprz
majeranek

sos:
cebula
puszka pomidorów
sól
pieprz
bazylia

Sposób wykonania:
Cebule obieramy i lekko podgotowujemy, wycedzamy, wycinamy środki cebul i siekamy je w drobną kostkę. Pokrojoną cebule mieszamy z mięsem również pokrojonym (lub mielonym), doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Farszem nadziewamy wydrążone cebule. Układamy w kamionce, pieczemy 30 min. Podajemy z sosem pomidorowym: na posiekaną cebulę usmażoną na maśle wyrzucamy pomidory z puszki, miksujemy, doprawimy solą, pieprzem, bazylią. Polewamy upieczone cebule sosem.



10.03.2013
KILKA SŁÓW O CZOSNKU



(21:04 min.)
Przepis na kremową zupę czosnkową
Składniki:
duża główka czosnku
2 cebule
olej
mąka
1,5 l rosołu
3 żółtka
ocet
bagietka
ser żółty (najlepiej parmezan)
zielona pietruszka
150 g śmietany

Sposób wykonania:
Cebulę kroimy w ćwierć talarki, czosnek obieramy i drobno siekamy, cebulę smażymy na oleju. Jak cebula się zeszkli dodajemy czosnek, smażymy 1,5 min, zasypujemy mąką i robimy zasmażkę. Zalewamy ją zimnym rosołem, intensywnie mieszamy, gotujemy około 30 min. Po ugotowaniu miksujemy blenderem. Do śmietany wbijamy trzy żółtka, mieszamy, dodajemy do kremu. Gotujemy chwile na wolnym ogniu. Odstawimy doprawimy solą i pieprzem. Zupę podajemy z grzankami( bagietkę kroimy w kostkę, rozgrzewamy oliwę, wrzucamy bagietkę, podsmażamy posypujemy ziołami prowansalskimi). Talerz posypujemy żółtym serem i grzankami, zalewamy zupą.



03.03.2013
KILKA SŁÓW O ŚLEDZIACH



(21:27 min.)
Przepis na śledzia w śmietanie
Składniki:
śledź
śmietana 18%
puszka zielonego groszku
1 cebula
1 jabłko

Sposób wykonania:
Wymoczonego śledzia kroimy na porcję po 100-110 g. Do śmietany dodajemy wycedzony groszek, pokrojoną w drobną kostkę cebulę i jabłko również pokrojone w kostkę, mieszamy.
Polewamy śledzia śmietaną.



24.02.2013
KILKA SŁÓW O TŁUSZCZACH



(25:28 min.)
Przepis na kurczaka z warzywami
Składniki:
warzywa (mrożonki)
2 piersi z kurczaka
sól
pieprz
papryka
oliwa z oliwek (do smażenia)
kasza lub ryż

Sposób wykonania:
Piersi z kurczaka kroimy na kawałki, solimy, dodajemy paprykę w proszku. Smażymy.
Na patelni podsmażamy warzywa. Podlewamy wodą, dusimy, dodajemy sól, pieprz.
Dodajemy mięso, mieszamy. Podajemy z kaszą lub ryżem.



17.02.2013
KILKA SŁÓW O SAŁACIE



(20:50 min.)
Przepis na sałatkę Cezar
Składniki:
piersi z kurczaka
sól
słodka papryka
sałata
pomidory koktajlowe
pieczywo na grzanki (np. chleb razowy)
sos czosnkowy:
majonez
śmietana
czosnek
sól
pieprz
cukier

Sposób wykonania:
Kurczaka oprószonego solą i słodką papryką smażymy na patelni grillowej. Kroimy w kostkę.
Sałatę rozrywamy na małe kawałki. Odcinamy skórki od kromek chleba. Kroimy w kostkę,
wkładamy do rozgrzanego piekarnika. W misce układamy warstwę sałaty, pomidory, kurczak i grzanki. Przygotowujemy sos: mieszamy śmietanę z majonezem (w proporcji 1:1),
dodajemy czosnek, sól, cukier i pieprz - według uznania. Sosem polewamy sałatkę.



10.02.2013
KILKA SŁÓW O DIETACH ALTERNATYWNYCH



(23:47 min.)
Przepis na zupę cebulową
Składniki:
kości na wywar 0,5 kg marchew
pietruszka
seler
por
sól
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
cebula 300g
masło
mąka
śmietana 150 g
żółty ser

Sposób wykonania:
Gotujemy wywar. Cebule kroimy w talarki lub piórka, podsmażamy na maśle. Sporządzamy podprawę zacieraną: bierzemy masło i mąkę w takiej samej ilości( 50 g masła - 50 g mąki), ucieramy; mieszamy z wywarem; ciągle mieszając zagotowujemy; dolewamy trochę wywaru do cebuli i miksujemy; przelewamy cebulę do reszty wywaru, wyłączamy z ognia i dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem. Przelewamy do kokilek i zapiekamy z żółtym serem na wierzchu.



03.02.2013
KILKA SŁÓW O PĄCZKACH



(18:35 min.)
Przepis na pączki
Składniki:
mąka pszenna 3,50 kg
margaryna 0,20 kg
jaja 20 szt
cukier kryształ 0,30 kg
mleko 2 l
drożdże 0,30 kg
cukier waniliowy 2 szt
spirytus ½ łyżki
marmolada 0,80 kg
smalec 2 kg
cukier puder 1 kg
Z podanej proporcji wychodzi ok 100 - 110 szt.

Sposób wykonania:
Drożdże kruszymy do miski, dodajemy dwie solidne szczypty cukru i pogrzane mleko (niezbyt dużo, ot, żeby przykryło drożdże) Mleko nie powinno być gorące, tylko letnie. Trzepaczką rózgową mieszamy, aż drożdże się całkowicie rozpuszczą. Wtedy dodajemy mąki tyle, żeby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Posypujemy powierzchnię mąką, przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia. Każde jajo wybijamy na talerz i wyjmujemy żółtko (w ten sposób sprawdzimy, czy jaja na pewno są świeże). Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Sprawdzamy, czy rozczyn jest gotowy. Jego powierzchnia powinna być płaska lub lekko zapadnięta i mocno "popękana" Jeżeli rozczyn nie będzie odpowiednio dojrzały, ciasto może wyjść zakalcowate. Do dużej miski przesiewamy mąkę (zostawiając ze trzy solidne garście do podsypania), dodajemy rozczyn, utarte żółtka i mleko (ale nie wszystkie). Zaczynamy zarabiać ciasto okrągłymi ruchami łącząc składniki. Mlekiem regulujemy konsystencję. Kiedy składniki się połączą wyrabiamy napowietrzając, aż będzie odchodziło od ręki i od miski. Wtedy dodajemy partiami stopiony i wystudzony tłuszcz i wrabiamy w ciasto. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, nakryte ściereczką (musi podwoić objętość). Kęsy ciasta wałkujemy na grubość ok 1 cm i wykrawamy okrągłe placuszki. Na każdy nakładamy marmoladę i zlepiamy. Gotowe pączki odkładamy na stolnicy wysypanej mąką zlepieniem do dołu i spłaszczamy. Odstawiamy do wyrośnięcia (również powinny podwoić objętość, jak ciasto).Wyrośnięte wkładamy do nagrzanego tłuszczu zlepieniem do góry i smażymy, najpierw z jednej, potem z drugiej strony. Osączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem.



27.01.2013
KILKA SŁÓW O PODRÓBKACH ŻYWNOŚCI (II CZĘŚĆ)



(15:58 min.)
Przepis na deser
Składniki:
galaretka truskawkowa
mrożone truskawki
śmietanka kremówka 30%
cukier 30 g

Sposób wykonania:
Galaretkę sporządzamy według przepisu na opakowaniu. Wlewamy połowę do pucharków, wsypujemy mrożone truskawki, gdy lekko stężeje dolewamy pozostałą część galaretki i resztę truskawek. Odstawiamy do stężenia. Przygotowujemy bitą śmietanę: wlewamy śmietankę i cukier do miski i ubijamy mikserem. Dekorujemy deser bitą śmietaną.



20.01.2013
KILKA SŁÓW O PODRÓBKACH ŻYWNOŚCI (I CZĘŚĆ)



(19:39 min.)
Przepis na bigos
Składniki:
kapusta biała
kapusta kiszona
liść laurowy
ziele angielskie
skórka z boczku
grzyby
kiełbasa
cebula
wędzony boczek
karkówka
sól
pieprz

Sposób wykonania:
Każdą kapustę gotujemy osobno. Do kapusty białej sypiemy sól, do kapusty kiszonej dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i skórkę z boczku. Moczymy grzyby, gotujemy. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojoną kiełbasę- razem podsmażamy. Dodajemy na patelnię cebulę pokrojoną w grubą kostkę. Smażymy. Karkówkę posolić, oprószyć pieprzem, wstawić w rękaw do pieczenia, wstawić do piekarnika na 2,5 godziny. Wyjmujemy karkówkę i kroimy w kostkę. Mieszamy wszystkie składniki. Gotujemy ciągle mieszając przez 20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.



13.01.2013
KILKA SŁÓW O WARZYWACH STRĄCZKOWYCH



(16:28 min.)
Przepis na przepis na sałatkę z tortellini
Składniki:
opakowanie tortellini 25 dag
puszka czerwonej fasoli
puszka kukurydzy
trzy pomidory
średni ogórek
polędwica drobiowa 20 dag
koper
majonez
2 ząbki czosnku

Sposób wykonania:
Tortellini ugotować według przepisu podanego na opakowaniu. Fasole i kukurydzę wycedzić, przepłukać wodą. Pomidory pokroić w kostkę. Ogórka obrać i pokroić w kostkę. Polędwice pokroić w paski. Koper i czosnek posiekać. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem.



06.01.2013
KILKA SŁÓW O ŁOSOSIU



(18:58 min.)
Przepis na terrine łososiowo-serową z ziołami
Składniki:
łosoś wędzony 150 g
twaróg 250 g
szczypiorek
koper
natka pietruszki
tymianek
czosnek
sól
żelatyna 90g

Sposób wykonania:
Zioła myjemy i siekamy. Namaczamy żelatynę w wodzie. Żelatynę miksujemy z wszystkimi składnikami. Masę wylewamy na łososia ułożonego w rynience, przykrywamy ją kolejną warstwą łososia. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Kroimy w plastry.



30.12.2012
KILKA SŁÓW O SERACH



(11:10 min.)
Przepis na sylwestrową zakąskę
Składniki:
ser Gouda 150 g
twaróg 200 g
wędzony łosoś 150 g
sól

Sposób wykonania:
Ser Gouda kroimy w plasterki, solimy twaróg, rozsmarowujemy go na plasterkach sera żółtego. Kładziemy na biały ser łososia, zwijamy w roladę i kroimy na „skośne roladki”.



23.12.2012
KILKA SŁÓW O MAKU



(16:57 min.)
Przepis na strucle z makiem
Składniki:
ciasto:
cukier: 0,5 kg
drożdże 0,05 kg
jaja 3
margaryna 0,25 kg
mąka 0,9 kg
szklanka mleka
masa makowa:
cukier 0,15 kg
cukier wanilinowy 1 opakowanie
jaja 2
kakao 0,01 kg
mak 0,5 kg
margaryna 0,05 kg
miód 0,1 kg
aromat migdałowy kilka kropel
orzechy 0,05 kg
rodzynki 0,1 kg
woda 0,2 l

Sposób wykonania:
Drożdże kruszymy do miski, zalewamy mlekiem, dodajemy cukier sporządzamy rozczyn. Dodajemy mąkę. Mieszamy, zostawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy trzy żółtka utarte z resztą cukru, zarabiamy ciasto. Margarynę topimy, studzimy, dodajemy do ciasta, wyrabiamy. Zostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na trzy części. Trzykrotnie mielimy mak, dodajemy syrop (rozpuszczone: woda, cukier, cukier wanilinowy, masło miód). Dodajemy kakao, aromat migdałowy, orzechy i rodzynki. Mieszamy masę makową. 0,5 ciasta wałkujemy na stolnicy, wykładamy na nie 0,5 masy makowej, zwijamy strucle. Pieczemy 45 minut w temperaturze 175 stopni.



16.12.2012
KILKA SŁÓW O BARSZCZU



(13:00 min.)
Przepis na barszcz czerwony z uszkami
Składniki:
barszcz:
kilka marchewek
4 pietruszki
2 seler
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
buraki
2 cebule
ocet
łyżka masła
czosnek
majeranek
cukier
sól
uszka:
suszone grzyby
sól
cebulav pieprz
ciasto:
maka 1 kg
1 jajko
0,5 l wody

Sposób wykonania:
Barszcz:
Warzywa wstawiamy do ciepłej wody, dodajemy przyprawy, gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż marchewka będzie miękka. Osobno przygotowujemy buraki. Nie obieramy ich tylko myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, zalewamy zimną wodą, dodajemy cebule, liść laurowy i ziele angielskie. Zagotowujemy. Dodajemy ocet. Odstawiamy na 5 minut, odcedzamy i mieszamy z wywarem jarskim. Dodajemy łyżkę masła. Doprawiamy czosnkiem, majerankiem, cukrem, solą, pieprzem.
Uszka: Dzień wcześniej namaczamy grzyby, następnie gotujemy, pod koniec gotowania solimy. Grzyby odcedzamy, mielimy z zeszkloną na maśle cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy ciasto na pierogi. Wycinamy z ciasta kwadraty. Nakładamy nadzienie, zwijamy. Uszka zalewamy gorącym barszczem.



09.12.2012
KILKA SŁÓW O PIERNIKACH cz.2



(12:38 min.)
Przepis na pierniczki
Składniki:
1,1 kg mąki pszennej
kostka margaryny
kostka smalcu
3 żółtka
15 dag cukru
soda oczyszczona

karmel:
0,5 l wody
100 g cukru
250 g miodu
przyprawa do piernika

Sposób wykonania:
Na stolnicę przesiewamy mąkę. Do mąki dodajemy margarynę i smalec, siekamy. Osobno w misce ucieramy trzy żółtka z cukrem. W rondlu sporządzamy karmel. Wlewamy do naczynia wodę i ją zagotowujemy. Do oddzielnego garnka wsypujemy cukier, i podgrzewamy do rozpuszczenia. Dodajemy łyżkę wazową zagotowanej wody, mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy miód i przyprawę do piernika i mieszamy. Zostawiamy do wystudzenia. Do mąki na stolnicy dodajemy starte żółtka z cukrem i sodę oczyszczoną. Dodajemy karmel, siekamy nożem i zarabiamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy pożądany kształt pierniczka i układamy na blaszce. Pieczemy w temperaturze180 stopni, około 20 min. Po wyjęciu z pieca smarujemy lukrem.



02.12.2012
KILKA SŁÓW O PIERNIKACH cz.1



(13:00 min.)
Przepis na Piernik Staropolski
Składniki:
0,5 kg miodu
2 szklanki cukru
kostka masła
przyprawa do piernikach
1 kg mąki pszennej
3 jaja
soda oczyszczona
mleko do rozpuszczenia sody
5-10 dag bakalii
margaryna i maka do blachy
powidła śliwkowe

Sposób wykonania:
Miód, cukier i masło powoli ogrzewamy w rondlu - do roztopienia. Dodajemy przyprawę do piernika i studzimy. Mieszamy z mąką, trzema całymi jajami i trzema łyżeczkami rozpuszczonej w mleku sody. Mieszamy dodając bakalie. Wyrobione ciasto nakrywamy ściereczką i umieszczamy na minimum dwa tygodnie w chłodnym miejscu. Po upływie minimum dwóch tygodni szykujemy dwie blaszki takiej samej wielkości, smarujemy je margaryną i wysypujemy mąką. Ciasto dzielimy na cztery części, rozwałkowujemy, układamy na blaszce i pieczemy w temperaturze 175-180 stopni, 25-30 min. Jeden blat ciasta smarujemy powidłami śliwkowymi nakrywamy drugim ciastem. Zostawiamy na 2-3 dni. Dekorujemy ciasto np. polewą czekoladową.



25.11.2012
KILKA SŁÓW O KUKURYDZY



(25:09 min.)
Przepis na sałatkę
Składniki:
kukurydza w puszce
seler konserwowy
jajka ugotowane na twardo
majonez
zielona pietruszka

Sposób wykonania:
Na prostokątne nie za wysokie naczynie wysypujemy warstwę kukurydzy z puszki. Następnie układamy warstwę selera konserwowego, warstwę pokrojonych w kostkę ugotowanych jaj, warstwę majonezu i warstwę posiekanej zielonej pietruszki.



18.11.2012
KILKA SŁÓW O RYŻU



(18:05 min.)
Przepis na rizotto warzywne
Składniki:
ryba 1,2kg
mąka 0,12kg
cebula 0,6kg
marchew 0,8kg
margaryna 0,1kg
pieczarki 0,5kg
pietruszka 0,4kg
ryż 1,2kg
seler 0,2kg
ser żółty 0,15kg
masło 0,2kg
sos:
czosnek 0,03kg
koncentrat pomidorowy 0,15kg
śmietana 0,4l

Sposób wykonania:
Ryż gotujemy na sypko, po ugotowaniu połowę ryżu przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Cebulę pokrojoną w talarki smażymy na oleju, dodajemy startą marchewkę, pietruszkę i seler- dusimy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Warzywa przekładamy do naczynia z ryżem. Dodajemy warstwę usmażonych pieczarek z cebulą. Rybę smażymy saute i nakładamy na ryż, warzywa i pieczarki. Na rybę układamy kolejną warstwę pieczarek, warzyw i ryżu. Całość polewamy sosem marynarskim. Posypujemy startym żółtym serem. Wkładamy do piekarnika na około 20 min. Podajemy pokrojone w małe porcję.
Sos:
Mieszamy śmietanę z koncentratem pomidorowym, cukrem, solą i czosnkiem.



11.11.2012
KILKA SŁÓW O KASZY



(22:02 min.)
Przepis na staropolski gołąbki z kaszą i boczkiem
Składniki:
kapusta biała 3kg (jedna główka)
cebula 40 dag
boczek surowy 0,5 kg
kasza jęczmienna gruba 60dag
pieczarki świeże 0,5kg
sól, pieprz
mąka
słodka śmietanka
masło (do smażenia)

Sposób wykonania:
Zagotować osoloną wodę w garnku, gotujemy kapustę. Oddzielamy liście. Kaszę ugotować na sypko. Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć go na patelni. Na usmażonym boczku szklimy cebulę. Dodajemy do kaszy i dokładnie mieszamy. Doprawiamy sola i pieprzem. Nadzienie przekładamy
w ugotowane liście kapusty. Zawijamy. Gołąbki przekładamy rondla, podlewamy rosołem/wywarem. Wstawiamy do piekarnika na pół godziny. Osobno sporządzamy sos grzybowy. Na maśle szklimy cebulę, dodajemy mąkę, sporządzamy zasmażkę. Wrzucamy pokrojone grzyby, zalewamy zimnym wywarem, czekamy do zagotowania. Dodajemy słodką śmietankę. Nie gotujemy, doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Gołąbki polewamy sosem.



04.11.2012
KILKA SŁÓW O DYNI



(14:41 min.)
Przepis na zupę krem z dyni
Składniki:
rosół/wywar
dynia 2kg
bułka pszenna
masło do smażenia
czosnek
zioła prowansalskie

Sposób wykonania:
Gotujemy rosół, zalewamy nim pokrojoną w kostkę dynie (obrana, bez pestek, sam miąższ).
Gotujemy aż dynia stanie się miękka, miksujemy. Bułkę kroimy w 0,5 cm kostkę, na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany czosnek, dodajemy pokrojoną bułkę.
Chwile smażymy mocno mieszając. Dodajemy zioła prowansalskie, mieszamy.
Grzanki przekładamy na blachę i dosuszamy w piekarniku (5-10min w temp. 170-180 stopni).
Zupę przelewamy do bulionówek, dodajemy grzanki.



28.10.2012
KILKA SŁÓW O KISZONEJ KAPUŚCIE



(18:29 min.)
Przepis na kiszoną kapustę
Składniki:
poszatkowana kapusta biała (najlepiej „kamienna głowa”)
poszatkowana marchew
sól

Sposób wykonania:
Kapustę umyć, obrać z „pierwszych liści” przekroić na ćwiartki, szatkujemy ją cienko, kapustę solimy (2 dag na 1 kg poszatkowanej kapusty), przekładamy ją do kamiennego garnka, dodajemy poszatkowaną marchewkę mocno uciskamy, przykrywamy talerzem, dodatkowo obciążamy talerz wygotowanym kamieniem. Co jakiś czas próbujemy, gdy jest wystarczająco kwaśna przekładamy
ją do słoików, pasteryzujemy 20 minut.



21.10.2012
KILKA SŁÓW O MIĘSIE MIELONYM



(10:38 min.)
Przepis na kotlet mielony
Składniki:
30 dag karkówki bez kości lub łopatki
0,5kg wołowiny bez kości
1,5 bułki zwykłej
10 dag cebuli
1 jajko
2 dag mąki ziemniaczanej
smalec do smażenia
bułka tarta do obtoczenia

Sposób wykonania:
Mięso mielimy raz lub dwa, do tego dodajemy namoczoną w wodzie, odciśniętą bułkę, do tego dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Cebula może być surowa, podsmażona lub zmielona razem z mięsem. Do masy wbijamy jajko i dodajemy mąkę. Wyrabiamy, do uzyskania jednolitej masy. Gotową masę dzielimy na porcje po około 120 g (jeden kotlet), uformowane kotlety obtaczamy w bułce tartej, lekko spłaszczamy, formujemy owal, smażymy na rozgrzanym tłuszczu (tłuszcz powinien zakrywać 1/3 grubości kotleta). Smażymy z dwóch stron. Jeżeli chcemy mieć pewność, że kotlety są dosmażone, można włożyć je na chwilę do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni.



14.10.2012
Relacja z udziału w projekcie
Doskonalenie Chlebem Powszednim
Nauczyciela Zawodu



(19:42 min.)
Przepis na chałkę
Składniki:
Rozczyn:
60 dag maki
12 dag drożdży
6 dag cukru
600ml mleka
Ciasto:
1,2 kg mąki
100 g cukru
30 dag masła
6 żółtek
4 całe jaja

Sposób wykonania:
Rozpuszczamy w mleku drożdże z cukrem, mieszamy z mąką, zostawiamy do wyrośnięcia (na około 1,5h). Gdy wyrośnie dodajemy do tego 1,2kg mąki, 100g cukru, 30 dag stopionego masła,
6 żółtek i 4 całe jajka. Ciasto wyrabiamy, odstawiamy do wyrośnięcia (czekamy aż ciasto podwoi swoją objętość). Odważamy po 100g masy, każdą część wałkujemy na stolnicy posypanej mąką. Trzy rozwałkowane części splatamy w warkocz. Smarujemy ją roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Wypiekamy około 40-45 minut w temperaturze 200 stopni.



07.10.2012
KILKA SŁÓW O KETCHUPIE



(09:12 min.)
Przepis na ketchup
Składniki:
5 kg pomidorów
5 średnich cebul
łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
0,5 szklanki octu
8-10 ziaren ziela angielskiego
4 listki laurowe
2 łyżki soli
20 dag cukru
główka czosnku

Sposób wykonania:
Cebule kroimy wrzucamy do garnka. Pomidory kroimy wyciągając im zielone szypułki, wrzucamy je do garnka (w którym jest cebula) i rozgotowujemy przez pół godziny. Po pół godziny dodajemy płaską łyżeczkę pieprzu, około pół szklanki octu, 8-10 ziarenek ziela angielskiego, 4 listki laurowe, dwie łyżki soli i 20 dag cukru. Gotujemy przez godzinę. Całość przecieramy przez sito i gotujemy na wolnym ogniu przez trzy godziny (aż go zgęstnienia). Pod koniec gotowania dodajemy przetarty czosnek. Całość zagotowujemy z czosnkiem. Przelewamy do słoików.



30.09.2012
KILKA SŁÓW O PARÓWKACH


(20:30 min.)
Przepis na naleśniki po kijowsku
Składniki:
ciasto:
1 szklanka wody
1 szklanka mleka
2 jajka
1 szklanka mąki

farsz:
ugotowane ziemniaki
zmielony biały ser
podsmażona cebula
sól, pieprz

sos pieczarkowy:
pieczarki
cebula
masło do smażenia
sól, pieprz
łyżka śmietany

Sposób wykonania:
Ciasto:

Łączymy składniki, mieszamy, żeby zagęścić ciasto dodajemy mąkę. Na patelni rozprowadzamy słoninę i smażymy.
Farsz:
Bierzemy ugotowane ziemniaki, dodajemy zmielony biały ser i smażoną cebulę. Wszystko dokładnie mieszamy. Doprawimy sola i pieprzem. Nakładamy farsz na usmażone naleśniki. Zwijamy. Obsmażamy przed podaniem. Polewamy sosem.
Sos:
Szklimy na maśle pokrojona w kostkę cebulę. Dodajemy posiekane pieczarki, jak puszcza wodę gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Ewentualnie zagęszczamy mąką rozpuszczoną w wodzie. Dodajemy 1-2 łyżki śmietany. Nie gotujemy.



23.09.2012
KRÓTKI WYKŁAD O WIEPRZOWINIE



(27:03 min.)
Przepis kotlet schabowy
Składniki:
1 kg schabu
sól
pieprz
mąka
jajko
przesiana bułka tarta
smalec

Sposób wykonania:
Schab obieramy z białej błony, mięso dzielimy na plastry (grubości co najmniej palca wskazującego). Rozbijamy porcję mięsa. Po rozbiciu solimy, oprószamy pieprzem. Panierujemy najpierw w mące, następnie roztrzepanym jajku i przesianej bułce tartej. Mięso przekładamy na tackę i uciskamy ręką, brzegi wyrównujemy nożem. Wkładamy do lodówki na dwie godziny. Smażymy na wolnym ogniu,
na smalcu (smalec powinien zakrywać połowę grubości kotleta).



16.09.2012
II CZĘŚĆ O DODATKACH DO ŻYWNOŚCI



(18:52 min.)
Przepis na deser (10 porcji)
Składniki:
1 l śmietanki 12%
cukier
3 galaretki agrestowe

Sposób wykonania:
Śmietanę ubijamy z cukrem. Rozpuszczamy trzy galaretki. Tężejącą galaretkę wlewamy do ubitej śmietany. Chwilę miksujemy i przelewamy do pucharków. Zostawiamy w lodówce do stężenia.



09.09.2012
I CZĘŚĆ O DODATKACH DO ŻYWNOŚCI



(17:37 min.)
Przepis na faszerowane pieczarki
Składniki:
16 dużych pieczarek (niecały kilogram)
1 łyżka masła
0,5 cebuli
8-9 dag szynki
kromka chleba tostowego
2 łyżki startego sera żółtego
natka pietruszki, sól, pieprz, czosnek

Sposób wykonania:
Pieczarki myjemy, wykrawamy z nich trzony. Trzonki i cebule kroimy w drobna kostkę, podsmażamy na maśle, dusimy trzy minuty. Kruszymy chleb, szynkę kroimy w drobną kostkę. Mieszamy, trzonki, chleb, szynkę i starty żółty ser. Kapelusze pieczarek krótko (3-4 minuty) gotujemy w osolonej wodzie. Wycedzamy je, studzimy i nadziewamy je przygotowaną wcześniej masą.
Zapiekamy w piekarniku przez 10-15 minut w 180 stopniach.



02.09.2012
KILKA SŁÓW O GRZYBACH



(18:36 min.)
Przepis na kulebiaka z kapustą i grzybami
Składniki:
ciasto:
25 dag mąki
2 żółtka
1 jako
8 dag masła
2,5-3 dag drożdży
szklanka wody lub mleka
szczypta soli i cukru

farsz:
2 garści pieczarek
40 dag kiszonej kapusty
liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
1 cebula

Sposób wykonania:
ciasto:

Drożdże kruszymy do miski, dodajemy szczyptę cukru, zalewamy letnim mlekiem, mieszamy.
Jak drożdże się rozpuszczą dodajemy mąkę i mieszamy. Zasypujemy cienką warstwą mąki, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięty rozczyn dodajemy do reszty mąki, dodajemy mleko, wbijamy jajka i wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto jest wyrobione, dodajemy przestudzony stopiony tłuszcz i dalej wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia.
farsz:
Do garnka przekładamy kiszoną kapustę, liść laurowy, ziele angielskie, zalewamy wrzątkiem, gotujemy do miękkości. Wyjmujemy przyprawy, odcedzamy kapustę. Kapustę przekładamy na deskę i kroimy na 3-4 cm kawałki. Suszone grzyby (dzień wcześniej należy namoczyć) gotujemy w tym wywarze w którym się moczyły. W połowie gotowania dodajemy sól. Jak grzyby są gotowe wycedzamy i kroimy bardzo drobno. 1/3 grzybów oraz wywar odstawiamy, resztę grzybów dodajemy do kapusty, dodajemy cebule pokrojoną w kostkę, przesmażona na maśle. Nadzienie doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto dzielimy na pół, każdą połowę rozwałkowujemy na prostokąt, na prostokącie rozkładamy połowę nadzienia, zwijamy w zamkniętą roladę. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej margaryną i wysypaną bułką tartą. Odstawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy ciasto roztrzepanym białkiem. Piec w temperaturze 175-180 stopni, około 40 minut.
sos:
Roztapiamy łyżkę masła, dodajemy mąkę, sporządzamy zasmażkę. Dodajemy wodę lub wywar
(np. rosół). Po uzyskaniu konsystencji sosu dodajemy pozostałe grzyby, doprawiamy solą i pieprzem.