LUDZIE Z PASJĄ

Dowiedz się jak codzienność nabiera niezwykłego smaku, odkryj receptę na życie z pasją.
Słuchaj Radia ZW w sobotę o 11.15
W audycji gośćmi Aliny Frejusz są ludzie, którzy odkryli w sobie pasję malowania,
śpiewania, grania, projektowania, kolekcjonowania i wielu innych dziedzin,
z których czerpią radość i inspirację do dalszych działań.
Ludzie młodzi, ambitni a także Ci starsi chcący ocalić od zapomnienia wiele reliktów przeszłości.
Ludzie znani i nieznani jednak łączy ich jedno - pasja.

2012-01-07
Ilona Foryś - wieluńska malarka młodego pokolenia. Absolwentka łódzkiej ASP im. Władysława Strzemińskiego w Łodzi. Od 2000 r. studiowała na Wydziale Edukacji Wizualnej, a od 2002 na Wydziale Malarstwa i Grafiki. Dyplom ukończyła wczerwcu 2005 roku w pracowni sitodruku pod kierunkiem A. Smoczyńskiego i aneks w pracowni malarskiej pod kierunkiem prof. J. Zduniewskiego. Absolwentka podyplomowych studiów kuratorskich w Instytucie Historii Sztuki w UJ w Krakowie. W 2006 otrzymała wyróżnienie za obraz pt. "Splendor" w konkursie organizowanym przez Art&Biznes w Warszawie, ("Obraz Roku 2005"). Zajmuje się głównie promocją i sprzedażą swoich prac. Współpracuje z Rynkiem Sztuki w Łodzi, Sopockim Domem Aukcyjnym, Galeria Moa w Poznaniu, Stricte Art w Warszawie oraz Domem Aukcyjnym Desa w Krakowie. Prace ilafo można oglądać na stronie www.ilafo.pl oraz do końca marca w Kościele Ewangelickim w Wieluniu.
(11:51 min.)
2011-12-31
Agnieszka Karlak-Bartkowska - absolwentka Warszawskiej Szkoły Fotografii. Praca dyplomowa "DRGANIA" przygotowana w pracowni Fotografia - sfera wyobraźni prof. Grzegorza Przyborka (ASP Łódź, ASP Poznań, PWSFTviT w Łodzi). Dorobek artystyczny to parę nagród, kilka wystaw i miłych słów J. Nie jest w stanie wyobrazić sobie życia bez obcowania z fotografią. Ten stan obsesyjnej potrzeby wyrażania siebie poprzez fotografię świetnie obrazuje cytat Jamesa Lalropui Keivom" Wielu ludzi pyta mnie, dlaczego wciąż noszę ze sobą aparat i dlaczego robię zdjęcia. Wówczas odpowiadam "a dlaczego Ty jesz"? W przypadku A.K. Bartkowskiej fotografowanie jest również kwestią nieokreślonego i niepohamowanego wewnętrznego głodu.
(13:53 min.)
2011-12-24
Tomasz Spychała - pracownik Muzeum Ziemi Wieluńskiej w Wieluniu na stanowisku kierownika działu etnograficznego. Od lat zajmuje się badaniem kultury ludowej mieszkańców ziemi wieluńskiej. Autor wystaw czasowych, m.in. "Len surowiec tysiącleci", "Ziemia chlebem pachnąca", "Ogień żywioł udomowiony" czy "Kult Matki Boskiej na ziemi wieluńskiej" oraz objazdowych - edukacyjnych. Praca zawodowa w dużej części ukierunkowana jest na zbieraniu informacji o przydrożnych krzyżach i kapliczkach. Autor wielu artykułów o tematyce ludowej, współautor m.in. monografii gminy Mokrsko, Ostrówek i Czarnożyły. Ponadto interesuje się przyrodą oraz polską kuchnią, miłośnik podróży tych dalekich i tych bliskich.
(16:31 min.)
2011-12-17
Wojciech Karolak - polski muzyk jazzowy, pianista, kompozytor, saksofonista altowy i tenorowy, aranżer, wirtuoz organów Hammonda.Jego żoną jest Maria Czubaszek. Eksperymentował również jako kompozytor muzyki filmowej. Jednym z obrazów, do którego pisał muzykę była Konopielka w reżyserii Witolda Leszczyńskiego, do której napisał m.in. bardzo charakterystyczny motyw, oddający specyfikę barokowej, polifonicznej muzyki organowej. Pisał też muzykę do tekstów żony. W 2007 roku pojawił się w filmie Ryś w roli Boogiewoogiewicza.
(18:03 min.)
2011-12-10
Bonifacy Czerniak - dietetyk. Po zapoznaniu się z wiedzą dr. Jana Kwaśniewskiego i w późniejszym czasie dr. Volfganga Lutza, będąc nad przysłowiową "grobową deską", postanowił leczyć siebie i innych odpowiednim modelem żywienia nazywanym "żywieniem optymalnym". Prezes Arkadia Polania - Akademia Zdrowia, Słowiańskie Centrum Ochrony Zdrowia Ludzkiego i Ziemi im. Ks. Stanisława Staszica. W wywiadzie mówi o potrzebie szerzenia wiedzy na temat zdrowia i żywienia, metod nawożenia i uprawy ziemi, jak również harmonii ciała z duchem - Przerażający jest sposób w jaki dzisiaj leczy się ludzi, w jaki sposób karmi się zwierzęta oraz nawozi ziemię, żeby nie wspomnieć o GMO
(13:10 min.)