- Radio Ziemi Wieluńskiej


II Powiatowa Konferencja Ekologiczna w II LO w Wieluniu za nami (galeria zdjęć)

   „Zdrowie dla wszystkich” to hasło tegorocznej, drugiej edycji Powiatowej Konferencji Ekologicznej w II Liceum Ogólnokształcącym w Wieluniu. Wydarzenie rozpoczęło się uroczystym otwarciem nowego profesjonalnego laboratorium chemicznego. Później zaproszono gości na wykłady poprowadzone przez wykładowców Uniwersytetów Medycznego i Łódzkiego.

   Podczas trwania konferencji młodzież pod okiem wykładowcy Uniwersytetu Łódzkiego, Pawła Urbaniaka, badała wodę.
    - Próbki wody, które tutaj zostały pobrane przez uczniów ze studni, ale też widziałem z rzeki Warty, będą badane pod kątem obecności w nich takich substancji jak np. żelazo, jony metali tj. wapń, czy magnez, czyli generalnie mówimy o twardości wody. - mówi Paweł Urbaniak- Tutaj głównie podkreślamy funkcję edukacyjną. Chodzi o to, żeby młodzież zapoznała się z ochroną środowiska. Oni muszą poznać, na czym polega ochrona środowiska od strony chemicznej, jak wygląda badanie środowiska, jakie parametry są oznaczane, określane, co oznacza ilość danej substancji, przekroczenie normy i jakie skutki może ze sobą nieść to przekroczenie normy. Dzisiaj m.in. będą badać twardość wody, która mówi nam na temat, czy duży kamień kotłowy się osadza, czy można tę wodę zastosować do instalacji grzewczych, czy musi ona być wcześniej w jakiś sposób czyszczona.
   Wykład z pokazem „Czy należy bać się E300?” poprowadził prodziekan ds. studenckich Wydziału Chemii Uniwersytetu Łódzkiego, Robert Zakrzewski:
    - Wykład będzie związany z żywnością i głównie będę mówić o witaminie C. Chociaż temat wykładu jest bardzo intrygujący: „Czy należy bać się E300”, czyli na początku zacznę od tej magicznej listy „E”, co to jest, jakie tam są związki i jakie funkcje pełnią związki w naszych dodatkach. Zwrócę uwagę wszystkim obecnym, młodzieży, że należy czytać etykiety na żywności i świadomie wybierać odpowiednie produkty, odpowiedniej jakości. „E” są to substancje, które mogą mieć funkcje konserwujące, żeby nasza żywność się nie popsuła. Mogą to być substancje, które będą zabarwiały naszą żywność, żeby ona ładnie wyglądała. Tutaj trzeba być świadomym i odpowiednio podejmować decyzje, czy rzeczywiście „E” nam zaszkodzi, czy jest to dodatek, który jest konieczny do żywności, aby ona się nie zepsuła. Chciałbym zbudować świadomość ekologiczną młodzieży. Chciałbym, żeby ona świadomie wybierała produkty żywnościowe, żeby świadomie się odżywiali, bo przecież jest znane hasło „W zdrowym ciele, zdrowy duch”.
   Ile prawdy jest w stwierdzeniu „Jesteś tym, co jesz” - to tytuł drugiego wykładu, na który zaproszono uczestników konferencji, który poprowadził z Zakładu Biochemii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, Jakub Fichna:
    - Chciałbym powiedzieć o układzie pokarmowym. Przewodem pokarmowym zajmujemy się w naszym zakładzie, różnymi jego chorobami, ale także aspektami fizjologii przewodu pokarmowego. Natomiast dzisiaj chciałbym powiedzieć, jak ten przewód pokarmowy funkcjonuje i jednocześnie też, co należy jeść, czego unikać, żebyśmy byli zdrowi i w pełni sił. Jesteśmy tym, co jemy, nie tylko my, ale też nasze dzieci, nasi wnukowie. Musimy o tym pamiętać, że to, czy dbamy o nasze zdrowie, bardzo wpływa na następne pokolenia. Trzeba przede wszystkim zwrócić uwagę na to, co mamy na talerzu tak, żeby dostarczyć organizmowi wszystko to, czego faktycznie ten organizm potrzebuje i wszystkiego z umiarem. Uważam, że nie powinniśmy ograniczać tego, co nam smakuje, ale oczywiście nie powinniśmy tez przesadzać w drugą stronę, ponieważ to wszystko potem idzie w nasze boczki i niepotrzebne kalorie.

   Młodzież z II LO uczestniczyła także w warsztatach czytania etykiet pod opieką Małgorzaty Komar i Katarzyny Okoń, przedstawicielek Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Wieluniu.
    - Na zajęciach warsztatowych, które przeprowadziłyśmy z uczniami klas drugich, pokazywałyśmy uczniom, jak ważny jest świadomy wybór produktów spożywczych. - mówi Katarzyna Okoń. - Nauczyli się m.in. jak czytać etykiety i na co zwracać uwagę. Podczas zajęć przeliczaliśmy również ilość cukru w danych produktach. Cukier znaleźliśmy nie tylko w słodyczach, ale także w jogurtach, napojach i wodach smakowych.

    - Później młodzież pod naszym nadzorem z tych warsztatów stworzyła prezentację w zakresie kształtowania zdrowego stylu życia, właściwego odżywiania. - dodaje Małgorzata Komar. - Uczennice liceum na konferencji zaprezentują tę prezentację, to będzie taki warsztat czytania etykiet, promowania zdrowego odżywiania.

Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Wieluniu była również organizatorem konkursu #zdrowiedlawszystkich, a podczas konferencji zaprezentowano wyniki.

1. miejsce Katarzyna Błach, SP w ZSS w Dzietrznikach
2. miejsce Julia Koziołek, SP w Ostrówku
3. miejsce Monika Łuszczyna, SP w ZSS w Dzietrznikach

Małgorzata Komar, kierownik Oddziału Nadzoru Sanitarnego w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Wieluniu:
    - Celem konkursu było kształtowanie wśród uczniów postaw i zachowań prozdrowotnych oraz promowanie działań sprzyjających zdrowiu, zdrowemu stylowi życia, zdrowego odżywiania, przeciwdziałaniu uzależnieniom od nikotyny, alkoholu, narkotyków i przestrzegania zasad higieny. Również wykorzystania tych działań w codziennym życiu. Adresatami tego konkursu byli uczniowie klas IV-VII szkół podstawowych powiatu wieluńskiego. Zadaniem uczestnika konkursu było zaprojektowanie i wykonanie w formie plastycznej plakatu o tematyce nawiązującej do hasła konkursu. Na konkurs wpłynęło 71 prac z 18 szkół podstawowych. Prace były bardzo ciekawe pod względem merytorycznym i form plastycznych. Był duży dylemat, jakie wybrać, dlatego przyznałyśmy trzy pierwsze miejsca i pięć wyróżnień.

Ogłoszono również wyniki konkursu organizowanego przez II LO w Wieluniu pod hasłem #drugieżycieodpadów.

1. miejsce Kinga Kolanek
I wyróżnienie Marta Sztuka
II wyróżnienie Weronika Walczak

Wśród nagród były m.in. śpiwory, kaski i piłki.

Na wydarzeniu pojawił się także wicestarosta wieluński, Marek Kieler:
    - Takie konferencje mają za zadanie uświadomić o naszym postępowaniu. O tym, jak te negatywne postępowania, bo tak z przykrością trzeba stwierdzić, widać to po lasach i innych ubocznych miejscach, gdzie mieszkańcy pomimo tego, że jest prowadzona na terenie całego powiatu i nie tylko, na terenie całej Polski selektywna zbiórka odpadów, niestety ludzie nie mają tej świadomości, jak skażą środowisko poprzez nieodpowiednie postępowanie z odpadami, których jest mnóstwo w dzisiejszych czasach.


   Zaproszone firmy przedstawiły ekologiczne metody upraw owoców i warzyw na przykładzie gospodarstwa domowego. Nie zabrakło również degustacji regionalnych produktów ekologicznych, a na zakończenie konferencji zaproszono gości na panel dyskusyjny.

REDAKCJA PORTALU radiozw.com.pl NIE ODPOWIADA
ZA TREŚĆ KOMENTARZY ZAMIESZCZANYCH PRZEZ INTERNAUTÓW

REKLAMA