II Szkolny Dzień Zdrowia w Zespole Szkół Specjalnych w Wieluniu (galeria zdjęć)

   Aktywnie i zdrowo spędzili dzień uczniowie Zespołu Szkół Specjalnych w Wieluniu. Po raz drugi zorganizowano dziś Szkolny Dzień Zdrowia, podczas którego mówiono m.in. o insulinooporności, cukrzycy, problemie głodu na ziemi i zdrowym odżywianiu. Było zarówno sprawnościowo, bo dzieci uczestniczyły w fitnessie, ale i smacznie, bo uczniowie wraz z gośćmi wspólnie przygotowywali zdrowe koktajle i przekąski.

Jolanta Chudecka-Ciliberti, nauczycielka:
    - Nie jest to inicjatywa jednorazowa. Od września systematycznie wdrażamy z uczniami program zdrowotny pt. „Cztery pory roku w kuchni”. Klasy dla uczniów z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu umiarkowanym i znacznym, każdego miesiąca wchodzą do pracowni gospodarstwa domowego, jest to również w ramach takiej integracji międzyklasowej, gdzie wspólnie przygotowujemy posiłki i w danym miesiącu króluje dane warzywo czy konkretny produkt. My z uczniami na co dzień, ponieważ również plany wychowawcze mamy skonstruowane tak, aby zaznaczyć jednak i zdrowe żywienie, i podkreślić rolę ruchu fizycznego w naszym życiu, na co dzień podkreślamy znaczenie zasad zdrowego żywienia, jak również spędzanie wolnego czasu poprzez aktywny ruch. Dzisiejszy dzień powiązany jest ze Światowym Dniem Zdrowia i w ten sposób postanowiliśmy, że w naszej szkole zaakcentujemy to ważne wydarzenie.

   Wykład na temat insulinooporności i cukrzycy poprowadził promotor zdrowia, Grażyna Szkudlarek, a w międzyczasie pielęgniarka szkolna mierzyła dzieciom ciśnienie i badała poziom cukru we krwi.
    - Dzisiaj jestem tutaj, aby przeprowadzić wykład, który będzie dotyczył przede wszystkim spożywania cukru i oczywiście szkodliwości nadmiaru spożywania tego cukru. - mówi Grażyna Szkudlarek. - W dzisiejszych czasach spożywanie cukru znacznie wzrosło, bo np. w 1820 roku w Stanach Zjednoczonych spożywano 4kg cukru na osobę na rok, natomiast w dzisiejszych czasach jest to 71 kg na osobę na rok. Jest to substancja chemiczna, która tak naprawdę nie jest potrzebna naszemu organizmowi, a spożycie tego cukru jest bardzo duże. Przemysł spożywczy nas tutaj mocno rozpieszcza, przyzwyczailiśmy się do słodkości. Natomiast cukier ma swoją gorzką stronę i chciałabym właśnie o tej gorzkiej stronie powiedzieć. Niestety, ale cukier doprowadza do wielu problemów zdrowotnych. Przede wszystkim z naszego organizmu pobiera bardzo dużo witamin z grupy B, minerały, które są nam potrzebne, ponieważ przy metabolizmie cukru, który nie zawiera tych witamin, on pobiera je po prostu z organizmu. Kiedy dochodzi do niedoboru, to nasz organizm nie funkcjonuje najlepiej. Przyczynia się w ogromnym stopniu do próchnicy zębów, a to jest dzisiaj również bardzo poważny problem. Próchnica jest bardzo rozpowszechniona, a on tutaj odgrywa bardzo dużą rolę. Również jeśli chodzi o nadwagę i otyłość. Cukier przyczynia się do tego w znacznej mierze. (...)

   Dla uczestników spotkania przygotowano również prezentację pt. „Problem głodu na Ziemi”, którą przedstawiła nauczycielka placówki, Lena Macuga:
    - 16 października obchodziliśmy Światowy Dzień Żywności i Światowy Dzień Walki z Głodem, a z okazji naszego drugiego Szkolnego Dnia Zdrowia chcemy zaakcentować i przypomnieć ten problem walki z głodem, ponieważ z jednej strony mamy nadmiar żywności, a niestety ponad miliard już ludzi, dzieci głoduje na świecie. Chcemy przypomnieć ten problem, że należy oszczędzać jedzenie, ale przede wszystkim zaznaczyć problem walki z głodem.

   Mimo ogromu przekazywanej wiedzy był też czas na ruch, bo dzieci wraz z instruktorką Fit and Jump, Katarzyną Mielczarek skakały na specjalnych trampolinach, a później spotkały się rehabilitantem, który zajął się korekcją wad postawy.

    - W dniu dzisiejszym zaprezentuję trening fit and jump. - mówi Katarzyna Mielczarek- To jest trening, który składa się z ćwiczeń kardio, około 20 minut będziemy skakać na trampolinie. Po takich ćwiczeniach będą ćwiczenia wzmacniające na daną partię mięśniową. Jest to trening przeznaczony dla każdego uczestnika, dla każdej grupy wiekowej. Myślę, że każdy się fajnie w tym odnajdzie, bo to jest bardzo dużo radości. Muzyka i tempo będzie dostosowane do możliwości dzieci.

   Oprócz zdrowych koktajli dzieci z pomocą uczniów z Zespołu Szkół Specjalnych przygotowywały zdrowe przekąski.
    - Przyszłam tutaj z trzyosobową grupką młodzieży na Dzień Zdrowego Żywienia. - mówi Małgorzata Wątor, nauczycielka przedmiotów gastronomicznych w ZS nr 1 w Wieluniu. - Będziemy razem z uczniami ZSS w Wieluniu pracować i przygotowywać zdrowe przekąski z okazji Dnia Zdrowego Żywienia, który organizują cyklicznie. Dzisiaj jesteśmy bardzo fit i zdrowo się żywimy. Ćwiczymy i robimy różne fajne rzeczy dla swojego zdrowia. Myślę, że też powinno się preferować trochę, żeby to było popularne, żeby wprowadzać u młodzieży takie nawyki żywieniowe. Z tego tytułu takie zadania są na pewno bardzo fajne i ciekawe, bo to też jest plastyczna praca, a tutaj młodzież jest bardzo zdolna pod tym względem, tak że trzeba to na pewno ćwiczyć i pracować z nimi.


   Na zakończenie wydarzenia przyszedł czas na degustację przygotowanych koktajli i przekąsek.

REDAKCJA PORTALU radiozw.com.pl NIE ODPOWIADA
ZA TREŚĆ KOMENTARZY ZAMIESZCZANYCH PRZEZ INTERNAUTÓW

REKLAMA