Po świątecznej przerwie na antenę wraca program ''Między Nożem a Widelcem''

   Po świątecznej przerwie w niedzielę kolejna audycja „Między Nożem a Widelcem”. Tym razem tematem głównym będą wartości odżywcze i wykorzystanie kokosów.
    - Tam znajduje się bogactwo węglowodanów, kwasów tłuszczowych i w tych węglowodanach, co jest bardzo istotne, jest aż 9/100 g błonnika. To jest bardzo ważne, bo mamy ciągle niedobór błonnika, pomimo tego, że żywieniowcy, lekarze, dietetycy apelują od lat, że mamy więcej spożywać warzyw i owoców. Nadal spożywamy za mało m.in. pieczywa pełnoziarnistego, wyrobów razowych, warzyw strączkowych, warzyw i owoców - ciągle za mało. Spożywając co jakiś czas garść orzechów czy nawet tego kokosa jesteśmy w stanie już trochę „podreperować” nasz błonnikowy bilans. Wiórki kokosowe zawierają jeszcze więcej błonnika, aczkolwiek ich się nie je na tyle dużo, żeby było to istotne. Oprócz tego kokosy zawierają całą gamę witamin, ponadto fosfor, wapń i średniołańcuchowe nasycone kwasy tłuszczowe.


- mówił Przemysław Banaś, nauczyciel przedmiotów gastronomicznych w Zespole Szkół nr 1 w Wieluniu. Początek audycji o 13:15.
REDAKCJA PORTALU radiozw.com.pl NIE ODPOWIADA
ZA TREŚĆ KOMENTARZY ZAMIESZCZANYCH PRZEZ INTERNAUTÓW

REKLAMA