Znakomity występ uczniów Zespołu Szkół nr 1 w Wieluniu podczas Międzypowiatowego Konkursu Kulinarnego

   Czołowe miejsca na podium zajęli uczniowie klas gastronomicznych z wieluńskiego Zespołu Szkół nr 1 podczas V Międzypowiatowego Konkursu Kulinarnego.
    - Konkurs odbył się w Centrum Kształcenia Ustawicznego w Wojsławicach koło Zduńskiej Woli. Mają tam szkołę gastronomiczną i co roku urządzają konkurs wpisany w tradycję bożonarodzeniową. Tym razem główne hasło konkursu, oczywiście oprócz tego, że miała być to potrawa wigilijna lub bożonarodzeniowa, brzmiało „Między tradycją a ekologią”. Z Zespołu Szkół nr 1 wysłaliśmy tam dwie drużyny, Anie Janucik i Bartka Cichego z klasy III technikum żywienia i usług gastronomicznych pod opieką nauczycielki Ewy Kupczyk, oraz Anię Kaźmierczak i Patrycję Walczak z klasy II technikum żywienia i usług gastronomicznych pod opieką nauczycielki Magdaleny Kabały. Nasi uczniowie wygrali tam wszystko, co mogli wygrać. Zajęli kolejno I i II miejsce. Drużyna Ani i Bartka przygotowała suma w chrupiącej panierce razem z tymiankową chałką i chipsem piernikowym. Druga drużyna: Ania i Patrycja przygotowały sous-vide duszonego królika nadziewanego m.in. bakaliami.


- mówił nauczyciel przedmiotów gastronomicznych w Zespole Szkół nr 1, Przemysław Banaś. W rywalizacji brało udział 10 dwuosobowych zespołów z kilku powiatów.

Więcej na ten temat przeczytacie tutaj.

Fot. Warsztaty gastronomiczne Zespołu Szkół nr 1 w Wieluniu
REDAKCJA PORTALU radiozw.com.pl NIE ODPOWIADA
ZA TREŚĆ KOMENTARZY ZAMIESZCZANYCH PRZEZ INTERNAUTÓW

REKLAMA