W niedzielę na naszej antenie rusza cykl audycji o kuchniach regionalnych

   W każdą niedzielę słuchaczy naszej audycji „Między nożem a widelcem” zaprosimy na krótką podróż kulinarną po regionach Polski. Na początek przyjemnymi się tradycyjnym potrawom Górnego Śląska.

    - Z mięsnych dań typowych dla Śląska znamy m.in. karminadle - ta nazwa oznacza kotlety mielone. Śląska wersja kotletów jest taka sama jak w całej Polsce, czyli zawiera cześć wołowiny, część wieprzowiny, trochę podsmażonej cebuli, namoczoną bułkę, jajko, sól i pieprz do smaku, wszystko zmielone, wyrobione i obtoczone w bułce tartej i obsmażone. Na Śląsku wśród zup króluje żur - mówił współprowadzący program, Przemysław Banaś.


Więcej o kuchni śląskiej posłuchacie w niedzielę po 13:15.
REDAKCJA PORTALU radiozw.com.pl NIE ODPOWIADA
ZA TREŚĆ KOMENTARZY ZAMIESZCZANYCH PRZEZ INTERNAUTÓW

REKLAMA