Ekolada 2014 za nami. W szkole w Bieniądzicach królowały dziś smaki i zapachy wiosny (galeria zdjęć)

   Siedem trzyosobowych drużyn reprezentujących szkoły podstawowe z gminy Wieluń uczestniczyło w Ekoladzie 2014. W imprezie zorganizowanej przez Szkołę Podstawową w Bieniądzicach w ten sposób podsumowano działania realizowane przez łódzki oddział Agencji Rynku Rolnego, czyli programy „Owoce w szkole” i „Szklanka Mleka”. Nic więc dziwnego, że przygotowane przez uczniów kanapki i sałatki były nie tylko zdrowe, ale i pachniały i smakowały prawdziwą wiosną. Dyrektorka Szkoły Podstawowej im. Władysława Bełzy w Bieniądzicach, Elżbieta Ranoszek podkreślała, że w tym roku została zmieniona formuła imprezy:
    - W tym roku zmieniliśmy formułę Ekolady. Na życzenie szkół zrobiliśmy to w formie warsztatowej. Przybyły do nas wszystkie szkoły z gminy Wieluń. Dzieci świetnie się spisują w roli kucharzy. Mają do dyspozycji wiosenne produkty. Robią z nich potrawy i kanapki według własnych pomysłów i przepisów. Myślę, że są zadowolone. Te programy realizowane przez Agencję Rynku Rolnego są bardzo dobre, bo uczą prawidłowych nawyków żywieniowych. Gościliśmy dzisiaj przedstawiciela Agencji z Łodzi i bardzo dziękujemy dyrektorowi ARR w Łodzi, Markowi Mazurowi za nagrody przekazane uczniom. Muszę przyznać, że świetnie rozwija się współpraca z ARR dlatego, że na przyszłość również następne szkoły mogą liczyć na wsparcie w formie nagród. Dzieci korzystają w naszej szkole bardzo chętnie z programu „Owoce i warzywa w szkole”. Są to produkty bardzo świeże i dowożone co tydzień. Są to jabłka, marchew, soki. Uczniowie z klas 1 – 3 naprawdę czekają na kolejną porcję. Jeśli chodzi o zajęcia ruchowe, to nie mamy tu problemu zwolnień lekarskich. Dzieci bardzo chętnie w nich uczestniczą. Nawet w edukacji wczesnoszkolnej mamy wyodrębnione godziny na wychowanie fizyczne. I dzieci nie wyobrażają sobie, żeby tych godzin nie było na sali gimnastycznej. Do Ekolady zgłosiły się w tym roku wszystkie szkoły z gminy Wieluń. Są to trzyosobowe drużyny wraz z opiekunami. Mamy tu 21 uczniów.
   Opiekunka reprezentacji Szkoły Podstawowej nr 4 w Wieluniu, nauczycielka Elżbieta Klimas podkreślała, że jej ekipa postawiła na twarożek z dodatkami:
    - Przygotowujemy pastę z białego twarożku z kiełkami rzodkiewki i brokuła oraz ziarnami słonecznika i dyni. To jest inwencja twórcza dzieci. Plusem składników przygotowywanych dziś potraw oczywiście jest moc witamin i zgodność z piramidą żywieniową. Na pewno jest to też dietetyczne, bo są to same warzywa i owoce. Oczywiście jest tu też trochę tłuszczu ale w odpowiednich ilościach. Jest sporo witamin. Przypomnę, że witamina D3 jest w maśle, którego używają dzieci dziś do smarowania pieczywa.
   Uczniowie przede wszystkim przygotowywali potrawy i kanapki kierując się pewnymi zasadami, które zdradził nam Szymon Mielczarek z klasy 4a ze Szkoły Podstawowej nr 4 w Wieluniu:
    - Używam produktów do kanapek i sałatek zgodnie z piramidą żywieniową i w ten sposób przekazuję dużo witamin. Na samym dole piramidy jest pieczywo pełnoziarniste, kasze, ziemniaki, makarony, takie bardziej zdrowe rzeczy. W domu też przygotowuję jedzenie szczególnie wtedy gdy mama jest długo w pracy i przychodzi po 16-tej. Robię wtedy np. rosół lub naleśniki. Do zrobienia rosołu potrzebuję dwie ćwiartki kurczaka, przyprawy, warzywa i makaron.
   Jedynym nauczycielem, który bronił honoru mężczyzn podczas Ekolady był Zdzisław Sikorski ze Szkoły Podstawowej w Rudzie:
    - Staram się jak mogę pomóc dziewczynom. Myślę, że jakoś nam się to uda. Robimy sałatkę grecką. Myślę, że z dobrym skutkiem. Staramy się tak robić te potrawy, aby nie przedawkować później z jedzeniem. Nie wiem, czy zdołam dziewczynom odpowiednio pomóc na tyle, żeby wynik był bardzo dobry lub wzorowy. Ale na dobry z plusem to jestem tego pewny. Jestem dziś tylko jedynym mężczyznom, bo jednak zawód nauczyciela jest sfeminizowany. Zdecydowana większość nauczycieli to kobiety w związku z czym tu jest większość kobiet jako opiekunów poszczególnych reprezentacji szkół. Ja akurat jestem sam na placu boju. Staram się jednak i robię co mogę, żeby jakoś dorównać kobietom.
   Norbert Spychała reprezentujący Szkołę Podstawową im. Komisji Edukacji Narodowej w Kurowie nie krępował się tego, że podczas Ekolady pracował w kucharskim fartuchu:
    - Na co dzień nie chodzę w kuchni w takim fartuchu, ale często mamie pomagam przy gotowaniu. Lubię gotować. Z mamą robię różne sałatki, czasem pomagam przygotować pizzę. Lubię też jeść kanapki z warzywami. Smakują mi. Lubię kanapki z sałatą i żółtym serem oraz ogórkiem kiszonym. Dzisiaj przygotowaliśmy kanapki z twarożkiem. Zrobiliśmy również sałatkę z tuńczykiem i sałatą.
   Z kolei część uczniów miała problem ze wskazaniem swojej ulubionej sałatki. Tak było np. w przypadku Agnieszki Stasiak ze Szkoły Podstawowej nr 5 w Wieluniu:
    - Będziemy mieli trzy sałatki oraz talerz z przekąskami. Do tego podamy też kanapki. Pomagała nam trochę nasza nauczycielka dlatego zrobiliśmy tak dużo w tak krótkim czasie. Ja dzisiaj kroiłam i obierałam ogórka i rzodkiewkę. A także przygotowywałam winogrona do sałatek. Myślę, że wszystkim smakowało. Jeśli chodzi o sałatki, to trudno mi wskazać ulubioną. Z pewnością musi być warzywna, żeby byłą tam cebula i same zdrowe rzeczy. Jeśli chodzi o mięso to nie może być przetłuszczone tylko chude. Lubię też pić mleko.
   Katarzyna Frysiak ze Szkoły Podstawowej nr 2 w Wieluniu podkreślała, że tajnikiem dobrego smaku przygotowanej przez jej drużynę sałatki jest tuńczyk:
    - Mamy sałatkę warzywną z tuńczykiem i kanapki. Te kanapki są bardzo pyszne, bo niektóre są z pastą jajeczną, a inne są z sałatą, szynką i innymi dodatkami. Tuńczyka dodałyśmy do sałatki, bo jest dietetyczny ma dużo wartości odżywczych a do tego ma specyficzny smak. W domu często pomagam robić mamie różne potrawy, ale najczęściej chyba pomagam przy sprzątaniu. Jeśli chodzi o jedzenie to nie jestem wybredna. Może znajdzie się parę rzeczy, za którymi nie przepadam.
   Reprezentująca Szkołę Podstawową w Sieńcu, Agnieszka Szymańska podkreślała, że ich potrawy są bardzo zdrowe i dietetyczne:
    - Przygotowaliśmy sałatkę warzywną głównie z kapusty pekińskiej i papryki. Są też dwa talerze pysznych kanapek. Zużyliśmy do tego bardzo dużo różnych zdrowych warzyw takich jak np. pomidory, ogórki i rzodkiewki. Jeśli chodzi o zmywanie naczyń to nie lubię tego robić dlatego teraz posprzątamy to razem wszyscy, bo wiem, że mało kto za tym przepada.
   Ilona Torchała ze Szkoły Podstawowej w Masłowicach nie ukrywała, że również nie lubi zmywać naczyń:
    - Nasza drużyna przygotowała dzisiaj pastę jajeczną ze szczypiorkiem. Później zrobiłyśmy surówkę z kapusty pekińskiej i z selera. Udekorowałyśmy to papryką. Na końcach czerwonej papryki położyliśmy żółtą paprykę oraz rzodkiewkę i uzyskałyśmy ciekawy efekt. Zrobiłyśmy też kanapki. Na trzech z nich zrobiłyśmy takie buźki. Wykonaliśmy to tak jak sobie wcześniej zaplanowaliśmy. Teraz już jest po konkursie i na pewno ja nie pozmywam naczyń bo nienawidzę tego robić. Mam nadzieję, że zrobi to jedna z moich koleżanek.
   Całość oceniała Pani Wiosna, w której rolę i w ukwiecony kolorowy strój wcieliła się Izabela Stachulec, wychowawczyni trzeciej klasy w SP w Bieniądzicach:
    - Zapachy są tutaj niesamowite. Praca wre. Pani Wiosna robi się głodna i myślę, że za tym pójdzie też jutro lepsza pogoda i temperatura wzrośnie do plus 18 stopni. Jestem zachwycona i teraz to po prostu już nie ma odporu. Zima musi sobie iść po prostu daleko, daleko na biegun a wiosna musi zawitać na dobre. Wdrażamy cały czas programy typu „Owoce w szkole”, „Szklanka mleka”, „Trzymaj formę”. Stawiamy na zdrowe odżywianie się dzieci i młodzieży. Bo to nie chodzi o to, żeby to było takie jednorazowe raz do roku. Wymaga to jednak systematycznej pracy, żeby to dawało efekty i rosły nam nowe zdrowe pokolenia. Myślę, że nasze nawyki żywieniowe zmieniają się i idziemy w dobrym kierunku. Jednakże jest jeszcze dużo do zrobienia. Stąd są m.in. takie akcje, spotkania i warsztaty. Trzeba pokazywać i promować wszystko to co zdrowe, co nasze i przede wszystkim polskie. Kolorowe, zdrowe i pachnące jedzenie z pewnością cieszy. Myślę, że to zachęci również młodzież i dzieci i przekona do zdrowego trybu życia. Wszystkie grupy pracują dzisiaj na jednym poziomie, na wysokich obrotach i dzisiaj będzie jedno pierwsze miejsce dla wszystkich uczestników Ekolady. Wszystkie sałatki i kanapki są piękne, estetyczne, kolorowe i zdrowe. Pachnie na każdym stole także ciężko byłoby wyłonić zwycięzcę a tak jak mówiłam jest warzywo, jest owoc i to jest to zwycięstwo, o które nam dzisiaj chodzi. Tu nie ma dzisiaj konkurencji, wszyscy są zwycięzcami.
   A kolejna edycja Ekolady już za rok. Czekamy na nią... z apetytem nie zapominając oczywiście o piramidzie żywienia.

Posłuchaj relacji z Ekolady 2014:



REDAKCJA PORTALU radiozw.com.pl NIE ODPOWIADA
ZA TREŚĆ KOMENTARZY ZAMIESZCZANYCH PRZEZ INTERNAUTÓW

REKLAMA











Wyszukaj

Kalendarz

Czwartek, 22 czerwca 2017 Pauliny, Sabiny, Tomasza

Motto dnia

Największy ból mogą nam zadać tylko osoby najbardziej kochane. Najgorszy, bo zaczajony, zaskakujący wróg to ten, który jest najbliżej ciebie.
~ Ryszard Kapuściński

Prognoza pogody

Reklama