Kącik KulinarnyArchiwum Kąciku Kulinarnego

- R E G U L A M I N -


PASZTECIKI Z CIASTA KRUCHO-DROŻDŻOWEGO



  Składniki - ciasto krucho drożdżowe:
 - 20 dag mąki
 - 10 dag margaryny
 - 2 dag drożdży
 - 30 ml mleka
 - 1 jajko
 - sól, cukier

  Mąkę przesiać, posiekać z margaryną. Drożdże rozetrzeć z solą, dodać pół łyżeczki cukru i mleko, wymieszać, dodać do mąki i wyrobić. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm, pokroić w kwadraty. Na każdy kwadrat nałożyć łyżeczkę nadzienia i zwijać w ruloniki. Paszteciki ułożyć na blasze posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką, posmarować rozbitym jajkiem i upiec w temp. 180 st. C.

  Składniki - farsz do pasztecików:
 - 15 dag mięsa z kurczaka(może być gotowane)
 - 15 dag wołowiny(może być mięso z rosołu)
 - 1 cebula
 - 1 ząbek czosnku
 - 1 jajko
 - sól, pieprz
 - 2 łyżki tartej bułki

  Mięso zmielić, czosnek i cebulę pokroić w kostkę, zeszklić, wymieszać z mięsem, dodać sól, pieprz do smaku. Wymieszać. Na post polecam nadzienie z pieczarek lub grzybów.

  przepis nadesłany przez Irenę z Wielunia (23.02.2012)


WARSTWOWA SAŁATKA Z MAKARONEM, SEREM, SOSEM CZOSNKOWYM I NIE TYLKO...



  Składniki:
 - 1/2 paczki makaronu penne
 - 20 dag sera żółtego (w kawałku)
 - 25 dag szynki lub kiełbasy szynkowej
 - słoik ogórków (1l) konserwowych lub kiszonych
 - pęczek szczypiorku
 - puszka kukurydzy
 - małe 1/2 słoika majonezu (czyli ok. 200g)
 - 4 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego
 - 1 ząbek czosnku
 - szczypta soli

1). Szynkę pokroić w paski.
2). Ogórki pokroić w kostkę.
3). Ser zetrzeć na tarce (na wiórki).
4). Majonez+jogurt+czosnek(przeciśnięty przez praskę)+szczypta soli - wymieszać i wyłożyć.
5). Szczypiorek drobno pokroić.
6). Makaron ugotować, dobrze polać zimną wodą i pokroić na szerokość 1/2 cm (wyjdą małe kółeczka).
7). Kukurydzę odcedzić.
Udekorować wg uznania.

  przepis nadesłany przez Magdalenę z Przycłap (22.02.2012)


A`LA TIRAMISU



  Składniki:
 - 500 g serka marcarpon
 - 1 duża kremówka 30% - 400g
 - 1/2 szkl. cukru pudru
 - 1 galaretka cytrynowa
 - 1 łyżka żelatyny
 - 2 paczki podłużnych biszkoptów
  Napar:
 - 1 pełna szkl. mocnej kawy (ok.3 łyżeczki)
 - 3 kieliszki Amaretto, lub wódki

1). Galaretkę rozpuścić w 3/4 szkl. gorącej wody.
2). Kremówkę ubić mikserem.
3). Serek zmiksować z cukrem pudrem.
4). Kremówkę dodać do serka, wymieszać, wlać galaretkę (LEKKO ciepłą), żelatynę rozpuszczoną w 1/5 szkl. gorącej wody (również LEKKO) ciepłą, delikatnie miksując do wymieszania.
5). Na dnie foremki (rozm. przy podstawie 21x25,5cm), układać biszkopty zamoczone w kawie i wódce, wyłożyć pół masy, znowu biszkopty i reszta masy, wyrównać, odstawić w zimne miejsce.

  przepis nadesłany przez Magdalenę z Przycłap (22.02.2012)


SAŁATKA Z BOBEM I TUŃCZYKIEM


  Składniki:
 - 0,5 kg świeżego bobu
 - czerwona cebula
 - 20 dag papryki konserwowej lub świeżej
 - 2 jajka na twardo
 - 3 pomidory
 - puszka tuńczyka w oleju
 - 4 łyżki majonezu
 - łyżeczka musztardy
 - sól i pieprz do smaku
 - łyżeczka cukru
 - posiekany koperek do dekoracji

  Bób wrzucamy na wrzącą wodę. Gotujemy do miękkości. Odcedzamy i po przestudzeniu obieramy. Cebule, papryke, pomidory i jajka kroimy w kostkę. Przygotowujemy sos: majonez, musztarde, sól, cukier, pieprz i połowe tuńczyka miksujemy na gładką masę. Pomidory, bób, cebulę, paprykę i drugą połowę tuńczyka wykładamy do salaterki i polewamy sosem. Dekorujemy koperkiem i plasterkami cytryny.

  przepis nadesłany przez Ewę z Wielunia (09.02.2012)


SAŁATKA Z ZUPEK CHIŃSKICH


  Składniki:
 - 2 op.zupek z kury
 - 1 pęczek rzodkiewki
 - 2 ogórki kwaszone
 - 2 ogórki konserwowe
 - 2 ogórki świeże
 - 1 pęczek szczypiorku
 - 2 pomidory
 - majonez

  Makaron kruszymy i posypujemy przyprawami z zupek. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórek. Rzodkiewki, ogórki kroimy w kostkę, szczypiorek drobno siekamy. Warzywa dodajemy do makaronu, dodajemy majonez, mieszamy. Sałatka jest gotowa gdy makaron zmięknie. Sałatka świetnie nadaje się do karkówki z grilla.

  przepis nadesłany przez Ewę z Wielunia (09.02.2012)


PIEROGI LENIWE



  Składniki:
 - 0,5 kg sera białego
 - 0,5 mąki pszennej
 - 2 jajka

  Ciasto zrobić jak na makaron, podzielić na kawałki uturlać wałeczki i kroić na skośne kawałki. Ugotować w garnku, aż wypłyną na wierzch. Następnie podajemy posypane cukrem i polane roztopionym masłem z przyrumienioną bułką tartą.

  przepis nadesłany przez Irenę z Wielunia (08.02.2012)


GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA



  Składniki:
 - 500 g mięsa mielonego
 - pół połówki małej kapusty (400g)
 - 1 torepka ryżu (100g)
 - 1 mały koncentrat pomidorowy
 - 500 ml wody
 - 3 łyżki oleju roślinnego
 - sól i pieprz do smaku

  1. ugotuj, ryż w torebce, poszatkuj drobniutko kapustę. Kapustę wymieszaj dobrze z mięsem, ugotowanym ryżem i fixem. Uformuj 8-10 gołąbków.
  2. Gołąbki podsmaż z obu stron na rozgrzanej głębokiej patelni. Koncentrat pomidorowy wymieszaj z częścią letniej wody ( 300 ml ), dopraw solą i pieprzem do smaku i zalej gołąbki.
  3. Duś pod przykryciem na srednim ogniu około 30 minut. Od czasu do czasu podlewając gołąbki pozostałą częścią wody ( 200 ml ) w zależności od potrzeb.

  Moja rada:
Jeżeli mięso mielisz w domu, możesz również zmielić kapustę, nie będzie trzeba jej szatkować.

  przepis nadesłany przez Katarzynę ze Szczytów (03.02.2012)


SEROWE ŚLIMACZKI



  Składniki:
 - 1 margaryna
 - 2 szklanki mąki
 - 2 żółtka
 - 3 łyżki śmietany
 - 1 łyżka proszku do pieczenia
  ( Wyrobić ciasto )
  Składniki farszu:
 - 30 dag twarogu
 - cebula
 - czosnek
 - bazylia, sól, pieprz
  ( wymieszać )

  1. Schłodzoną margarynę piekamy w przesianą mąkę. Dodajemy żółtka, szczyptę soli, proszek i śmietanę. Zagniatamy ciasto formujemy lukę i wskładamy na 30 minut. Do lodówki.
  2. Twaróg mieszamy z pokrojoną cebulę i zmiaźdżonym czosnkiem, doprawiamy do smaku.
  3. Ciasto rozwałkujemy na prostokąt rozsmarowujemy farsz i zwijamy roladę schładzany. Kroimy w plastry i układamy na natłuszczonej i posypanej bułką błasze. Roladki Smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy 25 minut w temp. 220 stopni C.

  przepis nadesłany przez Katarzynę ze Szczytów (03.02.2012)


DORSZ Z JARZYNAMI


  Składniki:
 - 700 g filetów z dorsza
 - 300 g porów (tylko białych części)
 - 200 g świeżych pomidorów
 - 125 ml śmietany 18-22%
 - 1 łyżka soku z cytryny
 - 1 łyżka mąki
 - 50 ml oleju
 - cukier
 - sól
 - pieprz

  1. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w cząstki. Pory czyścimy i kroimy w krążki. Filety kroimy na kawałki, oprószamy solą i mąką.
  2. Na patelni rozgrzewamy połowę oleju i smażymy rybę z obu stron na złoty kolor. Rybę zdejmujemy, dolewamy resztę oleju i wkładamy na patelnię pokrojone pory. Gdy będą miękkie dodajemy pomidory i dusimy razem kilka minut.
  3. Następnie dolewamy śmietanę, sok z cytryny oraz przyprawy i mieszamy. Na koniec dodajemy rybę i dusimy razem na małym ogniu przez 5 minut. Przed podaniem możemy ewentualnie posypać świeżą posiekaną natką pietruszki.

  przepis nadesłany przez Katarzynę ze Szczytów (03.02.2012)


MAZUREK KAJMAKOWY


  Składniki ciasto:
 - 300 g mąki (niepełne 2 szklanki)
 - 200 g masła
 - 100 g cukru pudru (ok. pół szklanki)
 - 1 żółtko
 - 2 łyżki śmietany 18 %
 - szczypta soli
  SMasa kajmakowa:
 - 500 g cukru
 - 500 ml mleka
 - 100 g masła
 - bakalie

  1. Mąkę przesiej, dodaj żółtko, sól i masło. Na początku siekaj masło nożem, potem dodaj pozostałe składniki (śmietanę, cukier puder). Pod koniec szybko wyrabiaj ciasto rękami. Włóż do lodówki. Po godzinie możesz przystąpić do formowania - rozwałkuj je na grubość 6 mm, przenieś na blachę, a na brzegach przyklej wałeczki. Piecz 15-20 minut, na złoty kolor w nagrzanym do 180°C piekarniku.
  2. Zagotuj cukier z mlekiem, podgrzewaj dalej cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Może to potrwać nawet 2 godziny, (jeżeli nie masz ochoty aż tyle czasu stać przy kuchni, to możesz użyć 2 puszki słodzonego mleka skondensowanego, które należy gotować 2 godziny w garnku wypełnionym wodą. Po ostygnięciu puszki otwórz i postępuj dalej według przepisu).
  3. Odstaw masę do przestudzenia i dodaj masło. Mieszaj masę intensywnie tak długo, dopóki nie podwoi swojej objętości. Letnią masę kajmakową nałóż na ostudzone ciasto. Najlepiej nakładaj ją plastikową łopatką. Wyrównuj, maczając łopatkę w ciepłej wodzie.
  4. Rozpuść w kuchence mikrofalowej lub w wodzie polewę czekoladową, możesz ewentualnie samodzielnie zrobić pomadę kakaową. Wyciśnij ją na mazurka tak, by utworzyła dekorację w kształcie kratki. Obsyp boki siekanymi i uprażonymi migdałami. Na wierzchu ozdób orzechami włoskimi, migdałami, suszonymi morelami krojonymi w paski, siekanymi orzechami laskowymi i rodzynkami.
  5. Pomada kakaowa: Utrzyj w misce 200 g masła z g cukru pudru, dodaj 4 żółtka, po jednym, ciągle ucierając z kakao i dokładnie wymieszaj. Rozsmaruj nożem, maczanym w ciepłej wodzie.

  przepis nadesłany przez Katarzynę ze Szczytów (03.02.2012)


PASCHA WIELKANOCNA


  Składniki:
 - 500 g białego sera
 - 250 g masła
 - 4 jaja ugotowane na twardo
 - 100 g płatków migdałowych
 - 150 g cukru pudru
 - 100 g gorzkiej czekolady
 - cukier waniliowy
 - po 50 g smażonej skórki pomarańczowej i rodzynek
 - różne bakalie: orzechy włoskie, orzechy laskowe, konfitury, wiórki czekoladowe
 - kakao do posypania

  1. Ser trzykrotnie mielimy, lub używamy gotowego twarogu sernikowego. Bierzemy z jaj ugotowanych na twardo same żółtka i przecieramy wraz z masą serową przez sito. Masło z cukrem ucieramy, aż do białości, dodajemy do niego ser z żółtkiem oraz cukier waniliowy. Cały czas masę ucieramy.
  2. Przygotowujemy bakalie: rodzynki moczymy w gorącej wodzie i odsączamy, czekoladę ucieramy na drobnej tarce, skórkę pomarańczową drobno siekamy. Dzielimy masę serową na dwie części. Do jednej dodajemy startą czekoladę. Do drugiej skórkę pomarańczową, rodzynki i płatki migdałowe.
  3. Na deseczce lub półmisku kładziemy serwetę lub złożoną gazę. Nakładamy w formie kopczyka warstwę z czekoladą, a na to warstwę masy serowej z bakaliami. Formujemy z tego okrągły „bochenek". Na czubku związujemy ciasno brzegi serwety i przyciskamy deseczką. Wstawiamy tak do lodówki na co najmniej 12 godzin. Następnie odwijamy deser z serwety, dekorujemy konfiturami, orzechami, posypujemy wiórkami czekoladowymi. Paschę podaje się na Wielkanoc mocno schłodzoną

  przepis nadesłany przez Katarzynę ze Szczytów (03.02.2012)


ŚLEDŹ W WINIE


  Składniki:
 - 1 kg filetów solonych
 - 2-3 cebule
 - 2 pory (białe części)
 - 500 ml mleka
 - 400 ml białego wytrawnego wina
 - 10 ziaren czarnego pieprzu
 - 6 ziaren ziela angielskiego
 - szczypta imbiru
 - 2 łyżki cukru
 - 250 ml oleju

  1. Filety moczymy przez 6-12 godzin, zmieniając dwukrotnie wodę, ostatnie 2 godziny moczymy je w mleku, następnie osaczamy je na sicie i kroimy w niewielkie kilkucentymetrowe dzwonka.
  2. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, białe części pora kroimy w cieniutkie krążki. Przygotowujemy zalewę: do wina dodajemy pieprz, ziele angielskie oraz imbir. Krótko zagotowujemy i studzimy pod przykryciem.
  3. Po ochłodzeniu mieszamy zalewę z oliwą, sokiem z cytryny i cukrem. Dobrze mieszamy. Śledzie układamy w słoju warstwami na przemian z porem i cebulą. Zalewamy marynatą i wkładamy do lodówki na 2 dni

  przepis nadesłany przez Katarzynę ze Szczytów (03.02.2012)


RYBA PO GRECKU


  Składniki:
 - 500 g ryby - filetów z miętusa, mintaja lub morszczuka
 - 2 cebule
 - 2 marchewki
 - pietruszka
 - kawałek selera
 - kilka łyżek koncentratu lub przecieru pomidorowego, w lecie używam 2 dojrzałych pomidorów
 - sól, pieprz
 - 3 łyżki oleju, ewentualnie sok z cytryny

  1. Filety kroimy na równe kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy w chłodne miejsce. Warzywa obieramy i kroimy w zapałkę, ew. ucieramy na tarce do jarzyn. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w półplasterki.
  2. Teraz możemy na połowie oleju usmażyć rybę, a na drugiej połowie warzywa z cebulą (pod koniec dodajemy pół szklanki wody i pomidory, dusimy ok. 10 minut, doprawiamy) i tak otrzymanym sosem zalewamy rybę. Możemy też na całym oleju usmażyć warzywa z cebulą, dodać wodę i pomidory, a na koniec włożyć surowe filety i razem poddusić 5-8 minut.
  3. Prawidłowo rybę po grecku robi się tak jak w pierwszym wariancie i podaje schłodzoną. Jeżeli dusimy ją razem z warzywami, to jest to wariant na gorąco, podawany jako danie obiadowe.

  przepis nadesłany przez Katarzynę ze Szczytów (03.02.2012)


TORT ŚLIMACZEK


czas przygotowania 50 minut
  Składniki:

 - 4 jajka
 - 25 dag cukru
 - szczypta soli
 - 5 płaskich łyżek mąki
 - 12 łyżek mielonych orzechów laskowych
 - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
 - 4-5 łyżek żelatyny
 - 4 cytryny
 - 80 dag śmietanki kremówki
 - 1 torebka cukru waniliowego
 - świeża mięta
 - 2 łyżki drobno posiekanych pistacji

  1. Biszkopt: Białka jajek oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno z 10 dag ( 5 łyżek ) cukru i z solą. Wymieszaj z żółtkami, następnie delikatnie połącz mąką, orzechami oraz proszkiem do pieczenia. Blaszkę z piekarnika wyłóż pergaminem i równomiernie rozmaruj na nim ciasto. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 15 minut w tem 175 stopni.
  2. Biszkopt przełóż na wilgotną lnianą ściereczkę. Ostrożnie usuń papier z ciasta. Biszkopt przykryj drugą ściereczką i pozostaw do wystygnięcia. Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody, zamieszaj i odstaw, by spęczniała.
  3. Zetrzyj skórkę z jednej cytryny, z dwóch wyciśnij sok. Ubij 70 dag śmietanki z cukrem. Dodaj skórkę i sok. Żelatynę rozpuść, wpodgrzewając na małym ogniu. Wymieszaj z 2 łyżkami kremu cytrynowego, następnie połącz z resztą masy.
  4. 3/4 kremu rozsmaruj na cieście. Pokrój w pasy o szer. 6 cm. Jeden pas zroluj i ustaw pośrodku patery. Roladę owiń resztą pasów. Posmaruj pozostałym kremem. Na ciasto załóż obręcz tortowniczy. Ochładzaj 2 godziny usuń obręcz. Tort posmaruj resztą śmietany ubitej z cukrem waniliowym. Posyp pistacjami, udekoruj miętą i plastrami cytryny.

  przepis nadesłany przez Katarzynę ze Szczytów (03.02.2012)


SERDUSZKOWY TORCIK


  Składniki ciasto:
 - 3 jajka
 - 10 dag cukru
 - 10 dag mąki (2/3 szklanki)
 - cytryna
  Masa serowa:
 - 60 dag selerka waniliowego
 - 10 dag wiórków kokosowych
 - 1/2 l kremówki 30-proc.
 - cukier waniliowy
 - 4 łyżeczki żelatyny
  Do nasączenia ciasta:
 - 1/3 szklanki soku pomarańczowego
  oraz:
 - 2 galaretki wiśniowe
 - 3 szklanki czerwonego wina deserowego
 - wiórki kokosowe
 - płatki migdałowe
 - posypka czekoladowa
 - wiśnie koktajlowe
 - łyżka masła
 - łyżkka tartej bułki

  1. żółtka utrzyj z cukrem, sokiem i skórką z cytryny. Dodaj mąkę i pianę z białek. Ciasto włóż do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tortownicy o ktałcie serduszka. Piecz 30 minut (180 st.). Skrop sokiem.
  2. Kremówkę gotuj 15 minut z wiórkami kokos. Odstudż, przecedż, schłudż, ubij z cukrem waniliowym. Kilka łyżek odłóż do dekoracji. Żelatynę rozpuść w kąpieli wodnej. Ostudż i zmiksuj z serkiem. Dodaj resztę kremówki.
  3. Krem wyłóż na ciasto, schłudż. W ciepłym winie rozpuść galaretki. Tężejącą zalej trcik, schłudż. Boki tortu obsyp wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi i posypką. Udekoruj bitą śmietaną i wiśniami.

  przepis nadesłany przez Katarzynę ze Szczytów (03.02.2012)


KOTLETY Z MARCHWI


  Składniki:
 - 4 duże marchwie
 - cebula
 - 3 jajka
 - 4 łyżki bułki tartej
 - olej do smażenia
 - 2 łyżki masła
 - sól, pieprz, majeranek
 - gałka musztardowa
 - cukry
  Składniki surówka:
 - 2 cykonia
 - jabłko
 - ? pojemności śmietany 18%
 - łyżka majonezu

  1. Marchew zetrzyj na tarce z dużymi odzkami, podlej szklanką wody, dodaj masło i gotój do miękkości. Cebulę drobno pokrój i zeszklij na patelni.   2. Marchew dobrze odcedż, dodaj cebulę, jajka, bułkę tartą, przyprawy i wymieszaj. Masa musi być na tyle gęsta, aby dało się formować z niej małe kotlety (ewentualnie dodaj jeszcze bułki), kotlety obtocz w mące i smaż na złoty kolor.   3. Surówka: Pokrój cykonię i jabłko, wymieszaj że śmietaną i majonezem ewentualnie dodaj cukier. Podawać z ryżem.

  przepis nadesłany przez Katarzynę ze Szczytów (03.02.2012)


ZEBRA



  Składniki:
 - 5 jaj
 - 1 1/3 szklanki cukru
 - 2,5 szklanki mąki
 - 1 szklanka oleju
 - 1 szklanka letniej przegotowanej wody
 - 3 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 1 cukier waniliowy

  Jaja ubić z cukrem, dodać resztę składników i dobrze wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części do jednej dodać 3 łyżki mąki pszennej, a do drugiej 3 łyżki kakao. Ciasto wylewać po 3 łyżki na środek blachy, na przemian - raz jasne, raz ciemne.

  przepis nadesłany przez Irenę z Wielunia (03.02.2012)


LEGUMINA


  Składniki:
 - 2 galaretki np.pomarańczowe
 - 6 jajek
 - 1 cukier wanilinowy
 - 2-3łyżki cukru kryształu

  Galaretkę rozpuścić. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym do białości. Gdy galaretka zacznie tężeć dodać ją do żółtek i wymieszać. Następnie do masy dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Wszystko przelać do tortownicy i schładzać w lodówce ok 1 godziny.

  przepis nadesłany przez Karola z Toporowa (03.02.2012)


GOŁĄBKI NA SZYBKO


  Składniki:
 - 2,5-3 szklanki kaszy manny
 - 1kg kapusty białej (może tez być kiszona)
 - 1kg mięsa mielonego
 - 2 jajka
 - przyprawy do smaku (sól,pieprz,wegetta)

  Kapustę ugotować (poszatkowaną). Mięso mielone, kasze mannę, jajka i kapustę ugotowaną wymieszać. Dodać przyprawy do smaku. Formować na kształt kotletów mielonych. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć. Po usmażeniu przełożyć do garnka z gorącym sosem pomidorowym i odczekać ok 1-2 godzin.

  przepis nadesłany przez Karola z Toporowa (03.02.2012)


PĄCZKI SZYBKIE


  Składniki:
 - 1kg mąki pszennej
 - 12dag drożdży
 - 2 szklanki mleka
 - 5 żółtek
 - 0,5 szklanki oleju
 - 0,5 margaryny
 - 2 łyżki spirytusu

  Drożdże utrzeć z żółtkami i olejem. Cukier rozpuścić z mlekiem i lekko podgrzać. o utartych drożdży dodać mąkę. Następnie powoli dodawać letnie mleko z cukrem. Delikatnie mieszać pałką. Dodać spirytus i wymieszać. Margarynę rozpuścić i dodać chłodna na koniec do ciasta, wymieszac. Ciasto nie musi rosnąć. Formować pączki i smażyć. Smacznego!!

  przepis nadesłany przez Karola z Toporowa (03.02.2012)


SAŁATKA FIRMOWA


  Składniki:
 - 2-3 pomidory (średniej wielkości)
 - 1 puszka brzoskwiń
 - 1 por (tylko biała część)
 - 1 filet z kurczaka
 - 0,5kg pieczarek
 - majonez

  Umyć składniki. Filet pokroić w kostkę, zaprawić olejem i wegettą, podsmażyć. Pieczarki pokroić w paski. Por pokroić (tylko biała część!). Pieczarki i por doprawić wegettą, podlać olejem i podsmażyć tak jak filet. Brzoskwinie i pomidory pokroić w drobną kostkę. Podsmażone produkty osączyć z tłuszczu na durszlaku. Wszystko "wrzucić" do miski, dodać majonez i delikatnie wymieszać. Nie doprawiać już niczym.

  przepis nadesłany przez Karola z Toporowa (03.02.2012)


NALEŚNIKI


  Składniki:
 - 3 szkl mleka
 - 1 szkl wody
 - 4 szkl mąki
 - 5-6 jajek
  Składniki farszu:
 - parówki cienkie
 - ogórki konserwowe
 - papryka(najlepiej konserwowa)
 - usmażone pieczarki
 - starty żółty ser
 - musztarda

  Naleśniki smażymy na dużej patelni, gorące smarujemy musztardą i nakładamy parówke przekrojoną wzdłuż,papryke w paski, ogórek w paski, pieczarki i ser żółty. Zwijamy w rulon. Moczymy w jajku i bułce tartej, smażymy na oleju.

  przepis nadesłany przez Ewę z Wielunia (03.02.2012)


KARKÓWKA ZAPIEKANA


  Składniki:
 - 1-1,5 kg karkówki
 - słoik ogórków konserwowych
 - 3-4 cebule
 - ketchup

  Karkówke kroimy w niezbyt grube plastry,smarujemy z obydwóch stron ketchupem. Cebule i ogórki kroimy w plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem,kładziemy warstwami karkówke, ogórki, cebule, posypujemy vegetą. I znowu karkówka,ogórki,cebula... Odstawiamy na noc do lodówki. Pieczemy pod przykryciem w tem. 180 st. 1,5- 2 godz.

  przepis nadesłany przez Ewę z Wielunia (03.02.2012)


CUPCAKE`S



  Składniki:
 - 125 g cukru
 - 125 g mąki
 - 125 g masła
 - 2 jajka
 - 2 łyżeczki cukru waniliowego
 - 3 łyżeczki mleka
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  Składniki na krem:
 - 125 g masła w temp. pokojowej
 - 2 łyżki cukru waniliowego
 - 450-500 gram cukru pudru
 - 4-5 łyżek mleka
 - barwniki spożywcze( niebieski, różowy)
 - kolorowe posypki spożywcz

  Ciasto:
Zmiksować masło, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i jajko. Do masy dodać mleko i miksować dalej. Nałożyć ciasto połowy papilotek lub form na babeczki, około 1,5-2 łyżek stołowych. Piec 20 minut w temp. 200 stopni Celsjusza.
  Krem:
Zmiksować masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, na końcu dodać mleko. Masę podzielić na 3 części, jedną zostawić białą, a pozostałe zabarwić na różowo i niebiesko.

  Na upieczone ostudzone babeczki nakładać krem w różnych kolorach, najlepiej rękawem do kremów, przyozdobić dowolnie posypkami. Babeczki pozostawić w papierowych papilotkach.

  przepis nadesłany przez Barbarę z Wielunia (02.02.2012)


GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW


  Składniki:
 - 0,5 kg żołądków z kurczaka
 - 0,5 kg pieczarek
 - 2 duże cebule
 - 2 łyżki przecieru pomidorowego
 - tłuszcz do smażenia
 - sól,pierz,vegeta
 - 2 ząbki rozgniecionego czosnku
 - 2 woreczki ryżu

  Żołądki dokładnie myjemy, zalewamy wodą, gotujemy z liściem laurowym,ziele ang. do miękkości (ok 1 godz) i studzimy. Kroimy w plasterki. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Cebule również kroimy w plasterki, a następnie dusimy na tłuszczy, od czasu do czasu podlewając wodą. Do pieczarek i cebuli dodajemy żołądki i przecier pomidorowy, mieszamy, chwilę razem dusimy, przyprawiamy do smaku. Jeśli sosu jest za mało podlewamy gulasz wodą i zagotowujemy. Gulasz podajemy z ryżem (doskonale smakuje także z kaszą gryczaną lub ziemniakami puree) i dowolną surówką

  przepis nadesłany przez Ewę z Wielunia (01.02.2012)


ŻEBERKA W MIODZIE


  Składniki:
 - 1 kg żeberek
 - 1/2 szkl piwa ciemnego
 - 4 łyżki miodu
 - 2 łyżki soku cytrynowego
 - 3 łyżki oleju
 - 2 ząbki czosnku
 - 2 łyzki musztardy
 - pieprz cytrynowy, sól

  Mięso myjemy. Z składników przygotować zalewę, zalać nią żeberka. Odstawić na noc. Żeberka wyjąć z zalewy podsmażyć. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać marynata oraz tłuszczem na którym się smażyły. Przykrywamy, pieczemy w piekarniku około 1 godz. Po upływie tego czasu zdejmujemy przykrycie pieczemy jeszcze okolo 30 min.

  przepis nadesłany przez Ewę z Opojowic (01.02.2012)


CAPUCCINO


  Składniki ciasto:
 - 3 łyżki mąki
 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 - 2 łyżki kakao
 - 6 łyż cukru
 - 5 jaj
  Składniki krem:
 - 1 jajko
 - 4 żółtka
 - 1/2 szkl cukru
 - 2 szkl mleka w proszklu
 - 2 serki homo waniliowe
 - 3 łyżki żelatyny
 - 1 paczka biszkoptów
 - 1 galaretka wiśniowa
 - 6 łyż kawy capucino

  Upiec biszkopt. Jajko, żółtka, cukier ubić. Dodać do zmiksowanej margaryny. Do masy wsypać mleko, dodać serki, żelatynę rozpuszczona w 1/4 szkl wody, wymieszać. Masę wyłożyć na ciasto. Biszkopty namoczyć w kawie. Ułożyc ciasno obok siebie na masie, zalać tężejącą galaretką.

  przepis nadesłany przez Ewę z Opojowic (01.02.2012)


MILKY WAY


  Składniki:
 - 6 jaj
 - 6 łyż mąki
 - 6 łyż cukru
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 3 łyz kakao
 Upiec biszkopt.Przekroić na pół.
  Składniki masa:
 - 1/2 szkl mleka
 - 3/4 szkl cukru
 - 1 margaryna
 - 2 cukry waniliowe
 - 2 szkl mleka w proszku
  Polewa:
 - 1 czekolada
 - 4 łyż mleka

  Mleko z cukrami zagotować ,ostudzić. Margaryne utrzeć, dodać mleko w proszku, wlać zimne mleko. Wymieszać. Masą przełożyć ciasto. Na wierzch ciasta polewa. Polewa: czekoladę rozpuścić w mleku, na małym ogniu.

  przepis nadesłany przez Ewę z Opojowic (01.02.2012)


Wyszukaj

Kalendarz

Sobota, 21 września 2019 Darii, Mateusza, Wawrzyńca

Motto dnia

Największy ból mogą nam zadać tylko osoby najbardziej kochane. Najgorszy, bo zaczajony, zaskakujący wróg to ten, który jest najbliżej ciebie.
~ Ryszard Kapuściński

Prognoza pogody

Reklama