Kącik KulinarnyArchiwum Kąciku Kulinarnego

- R E G U L A M I N -


PASZTECIKI Z CIASTA KRUCHO-DROŻDŻOWEGO



  Składniki - ciasto krucho drożdżowe:
 - 20 dag mąki
 - 10 dag margaryny
 - 2 dag drożdży
 - 30 ml mleka
 - 1 jajko
 - sól, cukier

  Mąkę przesiać, posiekać z margaryną. Drożdże rozetrzeć z solą, dodać pół łyżeczki cukru i mleko, wymieszać, dodać do mąki i wyrobić. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm, pokroić w kwadraty. Na każdy kwadrat nałożyć łyżeczkę nadzienia i zwijać w ruloniki. Paszteciki ułożyć na blasze posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką, posmarować rozbitym jajkiem i upiec w temp. 180 st. C.

  Składniki - farsz do pasztecików:
 - 15 dag mięsa z kurczaka(może być gotowane)
 - 15 dag wołowiny(może być mięso z rosołu)
 - 1 cebula
 - 1 ząbek czosnku
 - 1 jajko
 - sól, pieprz
 - 2 łyżki tartej bułki

  Mięso zmielić, czosnek i cebulę pokroić w kostkę, zeszklić, wymieszać z mięsem, dodać sól, pieprz do smaku. Wymieszać. Na post polecam nadzienie z pieczarek lub grzybów.

  przepis nadesłany przez Irenę z Wielunia (23.02.2012)


WARSTWOWA SAŁATKA Z MAKARONEM, SEREM, SOSEM CZOSNKOWYM I NIE TYLKO...



  Składniki:
 - 1/2 paczki makaronu penne
 - 20 dag sera żółtego (w kawałku)
 - 25 dag szynki lub kiełbasy szynkowej
 - słoik ogórków (1l) konserwowych lub kiszonych
 - pęczek szczypiorku
 - puszka kukurydzy
 - małe 1/2 słoika majonezu (czyli ok. 200g)
 - 4 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego
 - 1 ząbek czosnku
 - szczypta soli

1). Szynkę pokroić w paski.
2). Ogórki pokroić w kostkę.
3). Ser zetrzeć na tarce (na wiórki).
4). Majonez+jogurt+czosnek(przeciśnięty przez praskę)+szczypta soli - wymieszać i wyłożyć.
5). Szczypiorek drobno pokroić.
6). Makaron ugotować, dobrze polać zimną wodą i pokroić na szerokość 1/2 cm (wyjdą małe kółeczka).
7). Kukurydzę odcedzić.
Udekorować wg uznania.

  przepis nadesłany przez Magdalenę z Przycłap (22.02.2012)


A`LA TIRAMISU



  Składniki:
 - 500 g serka marcarpon
 - 1 duża kremówka 30% - 400g
 - 1/2 szkl. cukru pudru
 - 1 galaretka cytrynowa
 - 1 łyżka żelatyny
 - 2 paczki podłużnych biszkoptów
  Napar:
 - 1 pełna szkl. mocnej kawy (ok.3 łyżeczki)
 - 3 kieliszki Amaretto, lub wódki

1). Galaretkę rozpuścić w 3/4 szkl. gorącej wody.
2). Kremówkę ubić mikserem.
3). Serek zmiksować z cukrem pudrem.
4). Kremówkę dodać do serka, wymieszać, wlać galaretkę (LEKKO ciepłą), żelatynę rozpuszczoną w 1/5 szkl. gorącej wody (również LEKKO) ciepłą, delikatnie miksując do wymieszania.
5). Na dnie foremki (rozm. przy podstawie 21x25,5cm), układać biszkopty zamoczone w kawie i wódce, wyłożyć pół masy, znowu biszkopty i reszta masy, wyrównać, odstawić w zimne miejsce.

  przepis nadesłany przez Magdalenę z Przycłap (22.02.2012)


SAŁATKA Z BOBEM I TUŃCZYKIEM


  Składniki:
 - 0,5 kg świeżego bobu
 - czerwona cebula
 - 20 dag papryki konserwowej lub świeżej
 - 2 jajka na twardo
 - 3 pomidory
 - puszka tuńczyka w oleju
 - 4 łyżki majonezu
 - łyżeczka musztardy
 - sól i pieprz do smaku
 - łyżeczka cukru
 - posiekany koperek do dekoracji

  Bób wrzucamy na wrzącą wodę. Gotujemy do miękkości. Odcedzamy i po przestudzeniu obieramy. Cebule, papryke, pomidory i jajka kroimy w kostkę. Przygotowujemy sos: majonez, musztarde, sól, cukier, pieprz i połowe tuńczyka miksujemy na gładką masę. Pomidory, bób, cebulę, paprykę i drugą połowę tuńczyka wykładamy do salaterki i polewamy sosem. Dekorujemy koperkiem i plasterkami cytryny.

  przepis nadesłany przez Ewę z Wielunia (09.02.2012)


SAŁATKA Z ZUPEK CHIŃSKICH


  Składniki:
 - 2 op.zupek z kury
 - 1 pęczek rzodkiewki
 - 2 ogórki kwaszone
 - 2 ogórki konserwowe
 - 2 ogórki świeże
 - 1 pęczek szczypiorku
 - 2 pomidory
 - majonez

  Makaron kruszymy i posypujemy przyprawami z zupek. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórek. Rzodkiewki, ogórki kroimy w kostkę, szczypiorek drobno siekamy. Warzywa dodajemy do makaronu, dodajemy majonez, mieszamy. Sałatka jest gotowa gdy makaron zmięknie. Sałatka świetnie nadaje się do karkówki z grilla.

  przepis nadesłany przez Ewę z Wielunia (09.02.2012)


PIEROGI LENIWE



  Składniki:
 - 0,5 kg sera białego
 - 0,5 mąki pszennej
 - 2 jajka

  Ciasto zrobić jak na makaron, podzielić na kawałki uturlać wałeczki i kroić na skośne kawałki. Ugotować w garnku, aż wypłyną na wierzch. Następnie podajemy posypane cukrem i polane roztopionym masłem z przyrumienioną bułką tartą.

  przepis nadesłany przez Irenę z Wielunia (08.02.2012)


GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA



  Składniki:
 - 500 g mięsa mielonego
 - pół połówki małej kapusty (400g)
 - 1 torepka ryżu (100g)
 - 1 mały koncentrat pomidorowy
 - 500 ml wody
 - 3 łyżki oleju roślinnego
 - sól i pieprz do smaku

  1. ugotuj, ryż w torebce, poszatkuj drobniutko kapustę. Kapustę wymieszaj dobrze z mięsem, ugotowanym ryżem i fixem. Uformuj 8-10 gołąbków.
  2. Gołąbki podsmaż z obu stron na rozgrzanej głębokiej patelni. Koncentrat pomidorowy wymieszaj z częścią letniej wody ( 300 ml ), dopraw solą i pieprzem do smaku i zalej gołąbki.
  3. Duś pod przykryciem na srednim ogniu około 30 minut. Od czasu do czasu podlewając gołąbki pozostałą częścią wody ( 200 ml ) w zależności od potrzeb.

  Moja rada:
Jeżeli mięso mielisz w domu, możesz również zmielić kapustę, nie będzie trzeba jej szatkować.

  przepis nadesłany przez Katarzynę ze Szczytów (03.02.2012)


SEROWE ŚLIMACZKI



  Składniki:
 - 1 margaryna
 - 2 szklanki mąki
 - 2 żółtka
 - 3 łyżki śmietany
 - 1 łyżka proszku do pieczenia
  ( Wyrobić ciasto )
  Składniki farszu:
 - 30 dag twarogu
 - cebula
 - czosnek
 - bazylia, sól, pieprz
  ( wymieszać )

  1. Schłodzoną margarynę piekamy w przesianą mąkę. Dodajemy żółtka, szczyptę soli, proszek i śmietanę. Zagniatamy ciasto formujemy lukę i wskładamy na 30 minut. Do lodówki.
  2. Twaróg mieszamy z pokrojoną cebulę i zmiaźdżonym czosnkiem, doprawiamy do smaku.
  3. Ciasto rozwałkujemy na prostokąt rozsmarowujemy farsz i zwijamy roladę schładzany. Kroimy w plastry i układamy na natłuszczonej i posypanej bułką błasze. Roladki Smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy 25 minut w temp. 220 stopni C.

  przepis nadesłany przez Katarzynę ze Szczytów (03.02.2012)


DORSZ Z JARZYNAMI


  Składniki:
 - 700 g filetów z dorsza
 - 300 g porów (tylko białych części)
 - 200 g świeżych pomidorów
 - 125 ml śmietany 18-22%
 - 1 łyżka soku z cytryny
 - 1 łyżka mąki
 - 50 ml oleju
 - cukier
 - sól
 - pieprz

  1. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w cząstki. Pory czyścimy i kroimy w krążki. Filety kroimy na kawałki, oprószamy solą i mąką.
  2. Na patelni rozgrzewamy połowę oleju i smażymy rybę z obu stron na złoty kolor. Rybę zdejmujemy, dolewamy resztę oleju i wkładamy na patelnię pokrojone pory. Gdy będą miękkie dodajemy pomidory i dusimy razem kilka minut.
  3. Następnie dolewamy śmietanę, sok z cytryny oraz przyprawy i mieszamy. Na koniec dodajemy rybę i dusimy razem na małym ogniu przez 5 minut. Przed podaniem możemy ewentualnie posypać świeżą posiekaną natką pietruszki.

  przepis nadesłany przez Katarzynę ze Szczytów (03.02.2012)


MAZUREK KAJMAKOWY


  Składniki ciasto:
 - 300 g mąki (niepełne 2 szklanki)
 - 200 g masła
 - 100 g cukru pudru (ok. pół szklanki)
 - 1 żółtko
 - 2 łyżki śmietany 18 %
 - szczypta soli
  SMasa kajmakowa:
 - 500 g cukru
 - 500 ml mleka
 - 100 g masła
 - bakalie

  1. Mąkę przesiej, dodaj żółtko, sól i masło. Na początku siekaj masło nożem, potem dodaj pozostałe składniki (śmietanę, cukier puder). Pod koniec szybko wyrabiaj ciasto rękami. Włóż do lodówki. Po godzinie możesz przystąpić do formowania - rozwałkuj je na grubość 6 mm, przenieś na blachę, a na brzegach przyklej wałeczki. Piecz 15-20 minut, na złoty kolor w nagrzanym do 180°C piekarniku.
  2. Zagotuj cukier z mlekiem, podgrzewaj dalej cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Może to potrwać nawet 2 godziny, (jeżeli nie masz ochoty aż tyle czasu stać przy kuchni, to możesz użyć 2 puszki słodzonego mleka skondensowanego, które należy gotować 2 godziny w garnku wypełnionym wodą. Po ostygnięciu puszki otwórz i postępuj dalej według przepisu).
  3. Odstaw masę do przestudzenia i dodaj masło. Mieszaj masę intensywnie tak długo, dopóki nie podwoi swojej objętości. Letnią masę kajmakową nałóż na ostudzone ciasto. Najlepiej nakładaj ją plastikową łopatką. Wyrównuj, maczając łopatkę w ciepłej wodzie.
  4. Rozpuść w kuchence mikrofalowej lub w wodzie polewę czekoladową, możesz ewentualnie samodzielnie zrobić pomadę kakaową. Wyciśnij ją na mazurka tak, by utworzyła dekorację w kształcie kratki. Obsyp boki siekanymi i uprażonymi migdałami. Na wierzchu ozdób orzechami włoskimi, migdałami, suszonymi morelami krojonymi w paski, siekanymi orzechami laskowymi i rodzynkami.
  5. Pomada kakaowa: Utrzyj w misce 200 g masła z g cukru pudru, dodaj 4 żółtka, po jednym, ciągle ucierając z kakao i dokładnie wymieszaj. Rozsmaruj nożem, maczanym w ciepłej wodzie.

  przepis nadesłany przez Katarzynę ze Szczytów (03.02.2012)


PASCHA WIELKANOCNA


  Składniki:
 - 500 g białego sera
 - 250 g masła
 - 4 jaja ugotowane na twardo
 - 100 g płatków migdałowych
 - 150 g cukru pudru
 - 100 g gorzkiej czekolady
 - cukier waniliowy
 - po 50 g smażonej skórki pomarańczowej i rodzynek
 - różne bakalie: orzechy włoskie, orzechy laskowe, konfitury, wiórki czekoladowe
 - kakao do posypania

  1. Ser trzykrotnie mielimy, lub używamy gotowego twarogu sernikowego. Bierzemy z jaj ugotowanych na twardo same żółtka i przecieramy wraz z masą serową przez sito. Masło z cukrem ucieramy, aż do białości, dodajemy do niego ser z żółtkiem oraz cukier waniliowy. Cały czas masę ucieramy.
  2. Przygotowujemy bakalie: rodzynki moczymy w gorącej wodzie i odsączamy, czekoladę ucieramy na drobnej tarce, skórkę pomarańczową drobno siekamy. Dzielimy masę serową na dwie części. Do jednej dodajemy startą czekoladę. Do drugiej skórkę pomarańczową, rodzynki i płatki migdałowe.
  3. Na deseczce lub półmisku kładziemy serwetę lub złożoną gazę. Nakładamy w formie kopczyka warstwę z czekoladą, a na to warstwę masy serowej z bakaliami. Formujemy z tego okrągły „bochenek". Na czubku związujemy ciasno brzegi serwety i przyciskamy deseczką. Wstawiamy tak do lodówki na co najmniej 12 godzin. Następnie odwijamy deser z serwety, dekorujemy konfiturami, orzechami, posypujemy wiórkami czekoladowymi. Paschę podaje się na Wielkanoc mocno schłodzoną

  przepis nadesłany przez Katarzynę ze Szczytów (03.02.2012)


ŚLEDŹ W WINIE


  Składniki:
 - 1 kg filetów solonych
 - 2-3 cebule
 - 2 pory (białe części)
 - 500 ml mleka
 - 400 ml białego wytrawnego wina
 - 10 ziaren czarnego pieprzu
 - 6 ziaren ziela angielskiego
 - szczypta imbiru
 - 2 łyżki cukru
 - 250 ml oleju

  1. Filety moczymy przez 6-12 godzin, zmieniając dwukrotnie wodę, ostatnie 2 godziny moczymy je w mleku, następnie osaczamy je na sicie i kroimy w niewielkie kilkucentymetrowe dzwonka.
  2. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, białe części pora kroimy w cieniutkie krążki. Przygotowujemy zalewę: do wina dodajemy pieprz, ziele angielskie oraz imbir. Krótko zagotowujemy i studzimy pod przykryciem.
  3. Po ochłodzeniu mieszamy zalewę z oliwą, sokiem z cytryny i cukrem. Dobrze mieszamy. Śledzie układamy w słoju warstwami na przemian z porem i cebulą. Zalewamy marynatą i wkładamy do lodówki na 2 dni

  przepis nadesłany przez Katarzynę ze Szczytów (03.02.2012)


RYBA PO GRECKU


  Składniki:
 - 500 g ryby - filetów z miętusa, mintaja lub morszczuka
 - 2 cebule
 - 2 marchewki
 - pietruszka
 - kawałek selera
 - kilka łyżek koncentratu lub przecieru pomidorowego, w lecie używam 2 dojrzałych pomidorów
 - sól, pieprz
 - 3 łyżki oleju, ewentualnie sok z cytryny

  1. Filety kroimy na równe kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy w chłodne miejsce. Warzywa obieramy i kroimy w zapałkę, ew. ucieramy na tarce do jarzyn. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w półplasterki.
  2. Teraz możemy na połowie oleju usmażyć rybę, a na drugiej połowie warzywa z cebulą (pod koniec dodajemy pół szklanki wody i pomidory, dusimy ok. 10 minut, doprawiamy) i tak otrzymanym sosem zalewamy rybę. Możemy też na całym oleju usmażyć warzywa z cebulą, dodać wodę i pomidory, a na koniec włożyć surowe filety i razem poddusić 5-8 minut.
  3. Prawidłowo rybę po grecku robi się tak jak w pierwszym wariancie i podaje schłodzoną. Jeżeli dusimy ją razem z warzywami, to jest to wariant na gorąco, podawany jako danie obiadowe.

  przepis nadesłany przez Katarzynę ze Szczytów (03.02.2012)


TORT ŚLIMACZEK


czas przygotowania 50 minut
  Składniki:

 - 4 jajka
 - 25 dag cukru
 - szczypta soli
 - 5 płaskich łyżek mąki
 - 12 łyżek mielonych orzechów laskowych
 - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
 - 4-5 łyżek żelatyny
 - 4 cytryny
 - 80 dag śmietanki kremówki
 - 1 torebka cukru waniliowego
 - świeża mięta
 - 2 łyżki drobno posiekanych pistacji

  1. Biszkopt: Białka jajek oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno z 10 dag ( 5 łyżek ) cukru i z solą. Wymieszaj z żółtkami, następnie delikatnie połącz mąką, orzechami oraz proszkiem do pieczenia. Blaszkę z piekarnika wyłóż pergaminem i równomiernie rozmaruj na nim ciasto. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 15 minut w tem 175 stopni.
  2. Biszkopt przełóż na wilgotną lnianą ściereczkę. Ostrożnie usuń papier z ciasta. Biszkopt przykryj drugą ściereczką i pozostaw do wystygnięcia. Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody, zamieszaj i odstaw, by spęczniała.
  3. Zetrzyj skórkę z jednej cytryny, z dwóch wyciśnij sok. Ubij 70 dag śmietanki z cukrem. Dodaj skórkę i sok. Żelatynę rozpuść, wpodgrzewając na małym ogniu. Wymieszaj z 2 łyżkami kremu cytrynowego, następnie połącz z resztą masy.
  4. 3/4 kremu rozsmaruj na cieście. Pokrój w pasy o szer. 6 cm. Jeden pas zroluj i ustaw pośrodku patery. Roladę owiń resztą pasów. Posmaruj pozostałym kremem. Na ciasto załóż obręcz tortowniczy. Ochładzaj 2 godziny usuń obręcz. Tort posmaruj resztą śmietany ubitej z cukrem waniliowym. Posyp pistacjami, udekoruj miętą i plastrami cytryny.

  przepis nadesłany przez Katarzynę ze Szczytów (03.02.2012)


SERDUSZKOWY TORCIK


  Składniki ciasto:
 - 3 jajka
 - 10 dag cukru
 - 10 dag mąki (2/3 szklanki)
 - cytryna
  Masa serowa:
 - 60 dag selerka waniliowego
 - 10 dag wiórków kokosowych
 - 1/2 l kremówki 30-proc.
 - cukier waniliowy
 - 4 łyżeczki żelatyny
  Do nasączenia ciasta:
 - 1/3 szklanki soku pomarańczowego
  oraz:
 - 2 galaretki wiśniowe
 - 3 szklanki czerwonego wina deserowego
 - wiórki kokosowe
 - płatki migdałowe
 - posypka czekoladowa
 - wiśnie koktajlowe
 - łyżka masła
 - łyżkka tartej bułki

  1. żółtka utrzyj z cukrem, sokiem i skórką z cytryny. Dodaj mąkę i pianę z białek. Ciasto włóż do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tortownicy o ktałcie serduszka. Piecz 30 minut (180 st.). Skrop sokiem.
  2. Kremówkę gotuj 15 minut z wiórkami kokos. Odstudż, przecedż, schłudż, ubij z cukrem waniliowym. Kilka łyżek odłóż do dekoracji. Żelatynę rozpuść w kąpieli wodnej. Ostudż i zmiksuj z serkiem. Dodaj resztę kremówki.
  3. Krem wyłóż na ciasto, schłudż. W ciepłym winie rozpuść galaretki. Tężejącą zalej trcik, schłudż. Boki tortu obsyp wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi i posypką. Udekoruj bitą śmietaną i wiśniami.

  przepis nadesłany przez Katarzynę ze Szczytów (03.02.2012)


KOTLETY Z MARCHWI


  Składniki:
 - 4 duże marchwie
 - cebula
 - 3 jajka
 - 4 łyżki bułki tartej
 - olej do smażenia
 - 2 łyżki masła
 - sól, pieprz, majeranek
 - gałka musztardowa
 - cukry
  Składniki surówka:
 - 2 cykonia
 - jabłko
 - ? pojemności śmietany 18%
 - łyżka majonezu

  1. Marchew zetrzyj na tarce z dużymi odzkami, podlej szklanką wody, dodaj masło i gotój do miękkości. Cebulę drobno pokrój i zeszklij na patelni.   2. Marchew dobrze odcedż, dodaj cebulę, jajka, bułkę tartą, przyprawy i wymieszaj. Masa musi być na tyle gęsta, aby dało się formować z niej małe kotlety (ewentualnie dodaj jeszcze bułki), kotlety obtocz w mące i smaż na złoty kolor.   3. Surówka: Pokrój cykonię i jabłko, wymieszaj że śmietaną i majonezem ewentualnie dodaj cukier. Podawać z ryżem.

  przepis nadesłany przez Katarzynę ze Szczytów (03.02.2012)


ZEBRA



  Składniki:
 - 5 jaj
 - 1 1/3 szklanki cukru
 - 2,5 szklanki mąki
 - 1 szklanka oleju
 - 1 szklanka letniej przegotowanej wody
 - 3 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 1 cukier waniliowy

  Jaja ubić z cukrem, dodać resztę składników i dobrze wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części do jednej dodać 3 łyżki mąki pszennej, a do drugiej 3 łyżki kakao. Ciasto wylewać po 3 łyżki na środek blachy, na przemian - raz jasne, raz ciemne.

  przepis nadesłany przez Irenę z Wielunia (03.02.2012)


LEGUMINA


  Składniki:
 - 2 galaretki np.pomarańczowe
 - 6 jajek
 - 1 cukier wanilinowy
 - 2-3łyżki cukru kryształu

  Galaretkę rozpuścić. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym do białości. Gdy galaretka zacznie tężeć dodać ją do żółtek i wymieszać. Następnie do masy dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Wszystko przelać do tortownicy i schładzać w lodówce ok 1 godziny.

  przepis nadesłany przez Karola z Toporowa (03.02.2012)


GOŁĄBKI NA SZYBKO


  Składniki:
 - 2,5-3 szklanki kaszy manny
 - 1kg kapusty białej (może tez być kiszona)
 - 1kg mięsa mielonego
 - 2 jajka
 - przyprawy do smaku (sól,pieprz,wegetta)

  Kapustę ugotować (poszatkowaną). Mięso mielone, kasze mannę, jajka i kapustę ugotowaną wymieszać. Dodać przyprawy do smaku. Formować na kształt kotletów mielonych. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć. Po usmażeniu przełożyć do garnka z gorącym sosem pomidorowym i odczekać ok 1-2 godzin.

  przepis nadesłany przez Karola z Toporowa (03.02.2012)


PĄCZKI SZYBKIE


  Składniki:
 - 1kg mąki pszennej
 - 12dag drożdży
 - 2 szklanki mleka
 - 5 żółtek
 - 0,5 szklanki oleju
 - 0,5 margaryny
 - 2 łyżki spirytusu

  Drożdże utrzeć z żółtkami i olejem. Cukier rozpuścić z mlekiem i lekko podgrzać. o utartych drożdży dodać mąkę. Następnie powoli dodawać letnie mleko z cukrem. Delikatnie mieszać pałką. Dodać spirytus i wymieszać. Margarynę rozpuścić i dodać chłodna na koniec do ciasta, wymieszac. Ciasto nie musi rosnąć. Formować pączki i smażyć. Smacznego!!

  przepis nadesłany przez Karola z Toporowa (03.02.2012)


SAŁATKA FIRMOWA


  Składniki:
 - 2-3 pomidory (średniej wielkości)
 - 1 puszka brzoskwiń
 - 1 por (tylko biała część)
 - 1 filet z kurczaka
 - 0,5kg pieczarek
 - majonez

  Umyć składniki. Filet pokroić w kostkę, zaprawić olejem i wegettą, podsmażyć. Pieczarki pokroić w paski. Por pokroić (tylko biała część!). Pieczarki i por doprawić wegettą, podlać olejem i podsmażyć tak jak filet. Brzoskwinie i pomidory pokroić w drobną kostkę. Podsmażone produkty osączyć z tłuszczu na durszlaku. Wszystko "wrzucić" do miski, dodać majonez i delikatnie wymieszać. Nie doprawiać już niczym.

  przepis nadesłany przez Karola z Toporowa (03.02.2012)


NALEŚNIKI


  Składniki:
 - 3 szkl mleka
 - 1 szkl wody
 - 4 szkl mąki
 - 5-6 jajek
  Składniki farszu:
 - parówki cienkie
 - ogórki konserwowe
 - papryka(najlepiej konserwowa)
 - usmażone pieczarki
 - starty żółty ser
 - musztarda

  Naleśniki smażymy na dużej patelni, gorące smarujemy musztardą i nakładamy parówke przekrojoną wzdłuż,papryke w paski, ogórek w paski, pieczarki i ser żółty. Zwijamy w rulon. Moczymy w jajku i bułce tartej, smażymy na oleju.

  przepis nadesłany przez Ewę z Wielunia (03.02.2012)


KARKÓWKA ZAPIEKANA


  Składniki:
 - 1-1,5 kg karkówki
 - słoik ogórków konserwowych
 - 3-4 cebule
 - ketchup

  Karkówke kroimy w niezbyt grube plastry,smarujemy z obydwóch stron ketchupem. Cebule i ogórki kroimy w plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem,kładziemy warstwami karkówke, ogórki, cebule, posypujemy vegetą. I znowu karkówka,ogórki,cebula... Odstawiamy na noc do lodówki. Pieczemy pod przykryciem w tem. 180 st. 1,5- 2 godz.

  przepis nadesłany przez Ewę z Wielunia (03.02.2012)


CUPCAKE`S



  Składniki:
 - 125 g cukru
 - 125 g mąki
 - 125 g masła
 - 2 jajka
 - 2 łyżeczki cukru waniliowego
 - 3 łyżeczki mleka
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  Składniki na krem:
 - 125 g masła w temp. pokojowej
 - 2 łyżki cukru waniliowego
 - 450-500 gram cukru pudru
 - 4-5 łyżek mleka
 - barwniki spożywcze( niebieski, różowy)
 - kolorowe posypki spożywcz

  Ciasto:
Zmiksować masło, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i jajko. Do masy dodać mleko i miksować dalej. Nałożyć ciasto połowy papilotek lub form na babeczki, około 1,5-2 łyżek stołowych. Piec 20 minut w temp. 200 stopni Celsjusza.
  Krem:
Zmiksować masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, na końcu dodać mleko. Masę podzielić na 3 części, jedną zostawić białą, a pozostałe zabarwić na różowo i niebiesko.

  Na upieczone ostudzone babeczki nakładać krem w różnych kolorach, najlepiej rękawem do kremów, przyozdobić dowolnie posypkami. Babeczki pozostawić w papierowych papilotkach.

  przepis nadesłany przez Barbarę z Wielunia (02.02.2012)


GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW


  Składniki:
 - 0,5 kg żołądków z kurczaka
 - 0,5 kg pieczarek
 - 2 duże cebule
 - 2 łyżki przecieru pomidorowego
 - tłuszcz do smażenia
 - sól,pierz,vegeta
 - 2 ząbki rozgniecionego czosnku
 - 2 woreczki ryżu

  Żołądki dokładnie myjemy, zalewamy wodą, gotujemy z liściem laurowym,ziele ang. do miękkości (ok 1 godz) i studzimy. Kroimy w plasterki. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Cebule również kroimy w plasterki, a następnie dusimy na tłuszczy, od czasu do czasu podlewając wodą. Do pieczarek i cebuli dodajemy żołądki i przecier pomidorowy, mieszamy, chwilę razem dusimy, przyprawiamy do smaku. Jeśli sosu jest za mało podlewamy gulasz wodą i zagotowujemy. Gulasz podajemy z ryżem (doskonale smakuje także z kaszą gryczaną lub ziemniakami puree) i dowolną surówką

  przepis nadesłany przez Ewę z Wielunia (01.02.2012)


ŻEBERKA W MIODZIE


  Składniki:
 - 1 kg żeberek
 - 1/2 szkl piwa ciemnego
 - 4 łyżki miodu
 - 2 łyżki soku cytrynowego
 - 3 łyżki oleju
 - 2 ząbki czosnku
 - 2 łyzki musztardy
 - pieprz cytrynowy, sól

  Mięso myjemy. Z składników przygotować zalewę, zalać nią żeberka. Odstawić na noc. Żeberka wyjąć z zalewy podsmażyć. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać marynata oraz tłuszczem na którym się smażyły. Przykrywamy, pieczemy w piekarniku około 1 godz. Po upływie tego czasu zdejmujemy przykrycie pieczemy jeszcze okolo 30 min.

  przepis nadesłany przez Ewę z Opojowic (01.02.2012)


CAPUCCINO


  Składniki ciasto:
 - 3 łyżki mąki
 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 - 2 łyżki kakao
 - 6 łyż cukru
 - 5 jaj
  Składniki krem:
 - 1 jajko
 - 4 żółtka
 - 1/2 szkl cukru
 - 2 szkl mleka w proszklu
 - 2 serki homo waniliowe
 - 3 łyżki żelatyny
 - 1 paczka biszkoptów
 - 1 galaretka wiśniowa
 - 6 łyż kawy capucino

  Upiec biszkopt. Jajko, żółtka, cukier ubić. Dodać do zmiksowanej margaryny. Do masy wsypać mleko, dodać serki, żelatynę rozpuszczona w 1/4 szkl wody, wymieszać. Masę wyłożyć na ciasto. Biszkopty namoczyć w kawie. Ułożyc ciasno obok siebie na masie, zalać tężejącą galaretką.

  przepis nadesłany przez Ewę z Opojowic (01.02.2012)


MILKY WAY


  Składniki:
 - 6 jaj
 - 6 łyż mąki
 - 6 łyż cukru
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 3 łyz kakao
 Upiec biszkopt.Przekroić na pół.
  Składniki masa:
 - 1/2 szkl mleka
 - 3/4 szkl cukru
 - 1 margaryna
 - 2 cukry waniliowe
 - 2 szkl mleka w proszku
  Polewa:
 - 1 czekolada
 - 4 łyż mleka

  Mleko z cukrami zagotować ,ostudzić. Margaryne utrzeć, dodać mleko w proszku, wlać zimne mleko. Wymieszać. Masą przełożyć ciasto. Na wierzch ciasta polewa. Polewa: czekoladę rozpuścić w mleku, na małym ogniu.

  przepis nadesłany przez Ewę z Opojowic (01.02.2012)