Gość Radia ZW

2017-12-07
Życie bez szkodliwych toksyn i substancji chemicznych jest według ekspertów obecnie niemożliwe. Sztuczne dodatki do żywności, które uatrakcyjniają jej wygląd, konserwują, wpływają na smak i konsystencję spożywanych potraw, są wszechobecne, a nam samym trudno byłoby produkować żywność bez ich pomocy. Jednak czy cena, jaką za to płacimy, nie jest zbyt wygórowana? Co zrobić, aby chronić się przed ich szkodliwym działaniem? Zdaniem prof. Ewy Solarskiej z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie przede wszystkim spożywać żywność produkowaną ekologicznie i przygotowywać samemu potrawy oraz unikać dań gotowych do spożycia i produktów wysokoprzetworzonych. Na temat wartości odżywczych w żywności ekologicznej i ich postępującym obniżaniu w żywności konwencjonalnej, z prof. Ewą Solarską rozmawiał Michał Kiczka.
(08:03 min.)