Gość Radia ZW

2015-10-07
W 1987 roku odkryto, że wykorzystanie trzmieli do zapylania pomidorów może stanowić doskonałą alternatywę do zapylania za pomocą innych, niezwykle pracochłonnych metod. Na całym świecie do zapylania upraw pomidorów ale również w uprawach sadowniczych np. moreli i czereśni wykorzystuje się coraz częściej trzmiele. Dzięki nim można wydatnie zmniejszyć koszty pracy, polepszyć jakość a nawet wielkość plonów. Co ciekawe postęp biologiczny sprawił, że znaleziono naturalnych wrogów szkodników wywołujących warrozę, chorobę niszczącą pszczoły oraz wrogów domowych much, które są utrapieniem w wielu hodowlach krów, bydła i trzody chlewnej. Na ten temat z Ireneuszem Osękowskim z firmy Koppert Polska rozmawiał Michał Kiczka.
(09:13 min.)

Wyszukaj

Kalendarz

Sobota, 22 września 2018 Maury, Milany, Tomasza

Motto dnia

To jest marzeniem każdego małżeństwa, aby u schyłku życia z radością móc powiedzieć sobie: "Udało nam się"
~ Anna i Paweł Szczepańscy

Prognoza pogody

Reklama